Sant Feliu es prepara per viure una Setmana de la Poesia que manté l'aposta per l'equilibri musical i poètic

El cantautor Albert Pla serà un dels plats forts del cicle poètic que s'inaugura dijous que ve amb l'espectacle "Las voces del tango". Del 21 de març a l'1 d'abril s'han programat una trentena de propostes poètiques i musicals

La Setmana de la Poesia arriba a la vuitena edició consolidada com un dels esdeveniments culturals més destacats de l'any a Sant Feliu. Durant dotze dies la ciutat s'omplirà d'espectacles concerts i exposicions amb la poesia com a motor. La inauguració serà dijous 21 de març amb un HAKA inaugural a càrrec de Jordina Biosca, l’actriu, rapsode i directora del Festival EVA, un dels cicles poètics més importants de Catalunya, que donarà pas a l'espectacle "Las voces del tango", una producció pròpia creada per Esteban Barbaria i el bandeonista Marcelo Mercadante, que proposa un recorregut per les formes i veus que al llarg de la seva trajectòria ha pres el llenguatge del tango. Serà un espectacle poètic musical amb la participació de artistes com el pianista Juan Cuacci, el contrabaixista Horacio Fumero, les veus d’Analía Carril i Ana Rossi, els ballarins Claudio Hoffmann i Pilar Álvarez i l’actor Pablo Bocchicchio.

Repassem alguns dels actes més destacats. Els podeu trobar tots, així com les exposicions, al document adjunt.

Música: Albert Pla, Roger Mas i la Trash Poetry amb David Rodríguez, Frank Gálvez o Floren i Banin, de Los Planetas

L'aposta d'aquest any inclou noms potents del panorama musical: el plat fort serà el cantautor Albert Pla (l'1 d'abril, en la cloenda, Sala Ibèria), però també s'han programat altres músics destacats com Roger Mas (31 de març, Els Pagesos) o la IV Trash Poetry (30 de març, Els Pagesos), on aquest any hi actuaran David Rodríguez, Floren y Banin (Los Planetas) i Sr. Chinarro, entre d'altres.

Albert Pla presentarà el seu espectacle “A pleno pulmón”, una col·lecció de cançons que fan evident la línia estreta que separa el bé del mal. Serà l'únic espectacle de pagament (10 euros anticipada, 14 a taquilla). D'altra banda, Roger Mas presentarà el seu disc Parnàs sota el braç, en format acústic aproparà cançons pròpies basades en poemes de noms com Salvador Espriu, Joan Maragall o Eulàlia Anzizu. Abans del cantautor, el santfeliuenc Pere Ruiz presentarà "Lenguas muertas”, un recital on amb els companys de la formació Whisky Bar rescaten al poeta Leopoldo María Panero.

El Trash Poetry d'aquest any es dedicarà a explorar les relacions entre música popular i poesia. Inclourà el microespectacle poètic “Memòries desafinades (en viu)”, que vol rememorar la dècada dels 80 des d'una perspectiva poètica i musical; sense nostàlgies ni autocomplaeences. També hi haurà “Objects in the mirror are closer than they appear”, el retorn a la poesia de l’escriptora i traductora Begoña Prat, i les noves cançons de La Estrella de David, en karaoke. I el músic santfeliuenc Frank Galvez recrearà un programa radiofònic al que Floren i Banin, de Los Planetas, i Antonio Luque, alma mater de Sr. Chinarro, estan convidats.

De la revolució poètica d'Ajo a la veu pròpia de Dolors Miquel

En la vessant més poètica, alguns dels espectacles més destacats seran "Soy mujer que tú", amb ajo & min (26 de març, Casal de Joves): Ajo és una veu revolucionària del panorama poètic espanyol i una de les poetes espanyoles més llegides del moment, després d'haver venut més de 50.000 exemplars. Amb aquest espectacle va acompanyada de l'actriu i compositora Judit Farrés "Min" i ofereixen micropoesia amb música electrònica. En la sessió també es podrà veure l'espectacle “Bingo poético”, amb Marcos Pérez.

I per descobrir les veus poètiques del moment, la cita imperdible és amb "4 poetesses, 4 veus", conduït per Jordin Biosca, que també recitarà alguns poemes seus. Dolors Miquel, una de les poetes més destacades del panorama català, presentarà l’espectacle “Un cor de carn”, acompanyada de la viola de roda i veu de Marc Egea. També actuarà Helga Simon, acompanyada del guitarrista Guillem Alberich, que ens presentarà els versos del seu “A la vora”, premi de poesia Amadeu Oller 2017. L'altra poeta serà Marta Pérez-Sierra amb els poemes de “M’he empassat la lluna, una lúcida reflexió poètica sobre la menopausa".

Música i poesia: de Lu Rois i El Pèsol Feréstec a Els Navegants i La Mordida, Nicomedes Mendes i Javier Gallego i Seward

La Setmana de la Poesia fa temps que combina el binomi música i poesia i la marca de la casa es manté un any més. Aquesta línia és la que marcarà també els primers espectacles de la setmana, com el de divendres 22 a Els Pagesos, amb un doble concert de dues propostes que fan de la poesia un element central. Obrirà la nit la cantautora Lu Rois, que presentarà "Clarobscur", i després El Pèsol Feréstec, que compta a la banda amb la poeta Maria Cabrera (Premi Carles Riba 2016). El grup barceloní, que compta amb la santfeliuenca Montse Martín al baix, avançarà alguns temes del disc que publicaran a l'abril, L'exemple dels ocells.

També dissabte 23 torna l'aposta musical i poètica amb una triple proposta a la Sala Ibèria: començarà la banda santfeliuenca de psicodèlia Els Navegants acompanyats de l'associació santfeliuenca La Mordida, continuarà el col·lectiu Nicomedes Mendes (que compta amb Guim Valls i Oriol Sauleda, els últims guanyadors del Premi Martí Dot), amb una intervenció poètica d'avantguarda, i tancarà la nit un dels espectacles més rellevants del panorama poètic contemporani, “El grito en el cielo”: l’escriptor, músic i director del fenomen radiofònic Javier Gallego presentarà el seu últim poemari acompanyat dels barcelonins Seward i els audiovisuals de McNulty y Los Voluble.

La cara més santfeliuenca de la Setmana de la Poesia: Dones amb Veu, Bon dia Joana i Premi Martí Dot

El col·lectiu poètic santfeliuenc Dones amb Veu és un altre dels imprescindibles a la Setmana de la Poesia. Dissabte 23 a l'Ateneu Santfeliuenc persentaran “Omplint el buit”, amb poemes de Rosa Maria Arrazola i música d'El Guajiro y su Watusi. Serà l'estrena d'aquest espectacle a Sant Feliu, que fusiona dansa, música i poesia. A més, també es podrà visitar una exposició que rep el mateix títol, amb fotografies de Victoria Bradley i Jordi Manosa inspirades en els poemes de Rosa Maria Arrazola i poemes tàctils.

Un altre acte de segell santfeliuenc serà dijous 28 de març amb la presentació del llibre de la cantata “Bon dia, Joana”. Inspirada per la poesia de Joana Raspall, aquesta cantata és una producció de l’Escola Municipal de Música que ha comptat amb la música de Joan Josep Blay i la narració de Joan Dausà. Durant la presentació, s’interpretaran diversos pasatges de la cantata, a càrrec dels professors i professores de l’Escola Musical de Música, en un acte a l'Auditori del Palau Falguera.

I un dels clàssics de la Setmana de la Poesia és el lliurament del 44è Premi Martí Dot (divendres 29, Sala dels Àustries del Palau Falguera). En el marc d'aquest acte, enguany també es reconeixerà a l’activista cultural i referent cívic local Josep Faura, que després de més de tres dècades com a membre del jurat del Premi Martí Dot el 2018 va comunicar la seva renúncia a continuar.

La Setmana de la Poesia l'organitza La Mordida Literaria i l'Ajuntament de Sant Feliu. Fetasantfeliu és mitjà oficial i del 20 a l'1 d'abril anirem publicant contingut, cròniques i galeries de la Setmana. Podeu consultar el programa complet a l'arxiu adjunt.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat