La bombolla del lloguer es dispara a Sant Feliu

El preu dels pisos s'enfila a la ciutat per quart any consecutiu i el lloguer mitjà el 2018 s'ha situat en 756 euros mensuals. En dos anys, els lloguers s'han encarit un 16% i trobar un pis per sota dels 800 euros és pràcticament impossible

Llogar un pis a Sant Feliu fa temps que s'ha convertit en un maldecap. La bombolla del lloguer que afecta Barcelona ja s'ha estès pels municipis de l'entorn i els preus són cada cop més elevats. En els últims quatre anys els preus s'han disparat a la capital del Baix Llobregat: han crescut prop d'un 23% i en l'últim any, el 2018, la mitjana del lloguer mensual se situava en 756 euros, segons dades de la Generalitat a partir dels contractes de lloguer signats. Tot i aquesta xifra mitjana, a més, trobar un pis per sota de 800 euros a través dels portals immobiliaris habituals és pràcticament impossible a dia d'avui. Una situació que es complica també per un parc d'habitatge de lloguer més limitat que en municipis grans com Barcelona, on els lloguers continuen creixent: el 2018, de mitjana, llogar-hi un pis costava 929 euros mensuals.

La diferència entre llogar un pis a Sant Feliu fa quatre anys, el 2014, i el 2018 és de 172 euros de mitjana, que representa un encariment d'un 22,7%. La situació dels darrers anys també s'ha vist afectada per la llei del lloguer que va reduïr de cinc a tres anys els contractes i que ha permès que els propietaris hagin pujat els preus amb més facilitat atribuint els augments als preus de mercat. Caldrà veure si la tendència dels increments de preus canvia arran del decret del lloguer que el govern espanyol va aprovar fa quinze dies que obliga els nous contractes a allargar-se de tres a cinc anys.

Els lloguers a Sant Feliu s'han encarit un 23% en quatre anys

Segons les dades que la Generalitat va fer públiques a principis de mes a partir dels contractes de lloguers signats, el 2018 a Sant Feliu el preu del lloguer ha augmentat un 3,7%, passant dels 729 als 756 mensuals. És el quart any consecutiu d'augments: del 2014 al 2018 els preu del lloguer s'ha encarit a Sant Feliu prop d'un 23%. L'últim any, els preus ja estan per sobre dels que hi havia abans de la crisi, ha supera els 735 que es pagaven el 2008. Això fa que el 2018 fos l'any dels últims catorze en què llogar un pis a Sant Feliu ha sortit més car.

Del 2005 al 2008, coincidint amb la bombolla immobiliària, els preus del lloguer també es van enfilar a Sant Feliu en un 24%, segons dades de la Generalitat. A partir d'aquí, durant sis anys es van anar reduïnt paulatinament fins el 2014, quan la mitjana era de 583 euros mensuals. La tendència es va invertir fa quatre anys i, des de llavors, els preus han pujat cada any. L'increment més accentuat és el de fa dos anys: entre el 2016 i 2017 els lloguers van pujar en un 13%, que en xifres absolutes es tradueix en una mitjana de gairebé 100 euros més. Podeu veure les dades en aquest gràfic.

La diferència entre Sant Feliu i municipis del voltant varia en cada cas. A municipis com Sant Joan Despí i Sant Just Desvern, llogar un pis surt encara més car. A Sant Joan Despí, la mitjana del 2018 s'ha situat en 814 i Sant Just és una de les sis localitats més cares de Catalunya: el preu mitjà arriba als 1.058 euros mensuals. En canvi, a Molins de Rei els preus són més semblants als de Sant Feliu i lleugerament més baixos: la mitjana del 2018 ha estat de 720 euros. La diferència s'accentua a Sant Vicenç dels Horts, on els preus estan al voltant dels 674 euros mensuals. Podeu veure les dades comparatives en aquest gràfic.

Missió impossible: es busca pis a Sant Feliu per sota de 800 euros

Els preus pugen i l'oferta és escassa. Les dades oficials de la Generalitat dels preus dels lloguers recullen els contractes signats cada any. Segons aquestes informacions, la mitjana a Sant Feliu és de 756 euros al mes, però per aquesta xifra a dia d'avui resulta gairebé impossible trobar un pis per llogar al municipi. O almenys això és el que es desprèn de la recerca en els principals portals immobiliaris, Idealista i Habitaclia, on s'hi troben anuncis tant de particulars com d'immobiliàries locals o més grans. En el primer d'aquests portals, s'hi pot trobar una oferta de 32 pisos, dels quals cap està per sota dels 800 euros. De fet, per menys de 900 només n'hi ha quatre. El més econòmic costa 825 euros al mes per un pis de 60 metres quadrats i de tres habitacions.

A Habitaclia, a data d'avui s'hi pot trobar una oferta una mica més àmplia, amb una quarantena de pisos, tot i que molts coincideixen en totes dues pàgines web. En aquest cas, sí que hi ha dues ofertes per sota dels 800 euros. Són un un pis de 70 metres quadrats i tres habitacions per 730 euros i l'altre és un pis de 41 metres quadrats que costa 700 euros. Per menys de 900 euros, hi ha quatre pisos més.

En tots dos casos, només hi ha una quarta part de les ofertes que se situï per sota dels mil euros mensuals. Sis en un portal i deu a l'altre, alguns dels quals quatre coincideixen. Per tant, segons l'oferta actual publicada per les immobilàries a internet ara mateix només hi hauria dotze pisos a Sant Feliu per llogar per menys d'un miler d'euros.

Els contractes de lloguer tornen a ser de cinc anys

Amb el propòsit d'intentar frenar la bombolla del lloguer, fa quinze dies el govern espanyol va aprovar un decret que afecta els nous contractes que se signin a partir d'ara i que estableix que la durada torni a allargar-se de tres a cinc anys. El decret també estableis en cas que el propietari sigui una persona física, hi pot haver una pròrroga de dos anys més i la durada pot allargar-se fins als set.

Un altre dels canvis que fixa aquest decret és que si el propietari vol rescindir el contracte de lloguer, haurà d'avisar almenys amb quatre mesos d'antelació i els llogaters ho hauran de fer dos mesos abans. Entre la signatura del contracte i fins que s'acabi, els propietaris només podran apujar el preu en funció de l'increment de l'IPC. Tot i això, el que finalment no regula el decret és el preus dels lloguers i no s'estableix cap preu màxim. Per tant, no es podrà evitar que quan s'acabi el contracte el propietari apliqui un increment elevat del preu del lloguer.

D'altra banda, la Generalitat també va anunciar fa dues setmanes que modificaria el codi civil per regular els lloguers, establint que els contractes durin com a mínim sis anys i amb la intenció de limitar els preus. De moment, però, només és un anunci. El que sí que va aprovar és un decret instant els ajuntaments a incrementar el parc públic de lloguer i, en el cas del lloguer privat, obligant els anuncis i contractes a incloure l'índex de preus del govern com a referència. Un índex, però, que a efectes pràctics no funcionarà com un màxim ni és obligatori, sinó que actua de referent.

Properes promocions de lloguer social

A Sant Feliu, en aquest mandat el govern ha mogut fitxa per tirar endavant promocions d'habitatge social, però no es posaran en marxa fins d'aquí un i dos anys. L'Ajuntament va cedir a l'IMPSOL l'any passat la 3a de l'edifici número 2 del carrer del Pla per fer-hi 18 pisos protegits i va comprar la 4a planta a finals d'any per ubicar-hi una altra promoció de 14 habitatges. Tots aquests se sumaran a la quarantena que es faran en un altre edifici del carrer del Pla. Per tant, el mandat es tancarà amb els passos engegats per tirar endavant una vuitantena de pisos protegits, però en una fase encara molt inicial.

La promoció de la 3a planta és de protecció oficial dotacional en règim de lloguer, són 18 pisos destinats a joves menors de 35 anys o persones amb risc d'exclusió social. Les bases concretes es publicaran al maig i es preveu que el lliurament dels pisos es faci l'abril del 2020. Això sí, tothom que vulgui accedir a un d'aquests habitatges s'ha d'inscriure al Registre de sol·licitants d'habitatge de protecció oficial de la Generalitat, abans del 31 de març. Es pot fer al web del Registre de Sol·licitants d'HPO o de manera presencial l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament (OAC), al Consell Comarcal del Baix Llobregat o l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.

L'altra promoció engegada d'habitatge social és d'una quarantena d'habitatges en una parcel·la del carrer Anselm Clavé, on un terç és per habitatge de protecció oficial de venda, un terç de lloguer assequible i un terç de lloguer social. En aquest cas, la previsió és que es comencin a edificar aquest any. Les bases es publicaran la primavera que ve i la preivisó de lliurament dels pisos és l'estiu del 2021.

Comentaris

Javier Sant Feliu De Llobregat
4.
Bueno, es innegable que la aportación de la regidora Lidia Muñoz a esta escalada de precio es su inacción y su mala gestión

Veamos en la serie temporal el menor precio es de 2014

Y después de esto sube

http://www.elbaix.cat/2014/12/20/sant-feliu-impulsa-un-pla-daccions-perque-els-pisos-buits-passin-a-ser-de-lloguer-social/

Pues el plan fue tan malo que desincentivo viviendas de alquiler lo que hizo que subieran los precios...

Y esta politica se presenta a alcaldesa... Que Dios os coja confesados.
  • 17
  • 9
Quin panorama Sant Felius
2.
I més que pujaran. Per això la única opció materialment viable per a molts joves és estalviar fins als 30, sense tenir ni cotxe, ni viatges, ni amb prous feines oci... per reunir una entrada i comprar. Comprar, això sí, un piset de 100.000€ (que cada cop en queden menys), en un barri xungu o en un poble a 30 minuts de la familia/feina... Alguns ni això, perquè haurien d'anar a treballar en cotxe per la falta de connexió amb transport públic, i com he dit, no ens podem ni permetre el cotxe...

I a tot això, encara hem d'aguantar que la societat ens digui: "aviam si vas tenint fills eh...", "que bé que viviu a casa els pares, eh...".

Quin panorama.
  • 19
  • 0
Laura Sant Feliu
1.

Ara mateix, a un dels portals immobiliaris que esmenteu, la mitjana de lloguer a Sant Feliu és de 1.320,75 €.
L'HABITATGE NO ÉS UN DRET.

  • 16
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat