Les morts silenciades del Mediterrani

Open Arms va fer una xerrada dijous a l'Ateneu Santfeliuenc per explicar el paper de l'ONG amb els rescats al Mediterrani i la passivitat d'Europa

"Si no hi ha cap testimoni que hi sigui i ho expliqui, és impossible de saber quanta gent mor cada dia al Mediterrani i aquest és l'objectiu d'Europa, que ha intentat etiquetar les persones migrades com si fossin una amenaça". Amb aquesta contundència s'expressava dijous la portaveu d'Open Arms Mar Sabé en una xerrada a l'Ateneu Santfeliuenc, on es va explicar el paper de l'ONG durant els últims anys amb els rescats al Mediterrani, la retenció del seu vaixell des de fa dos mesos a Barcelona i la situació actual en què Europa mira cap a una altra banda.

La sala de cultura es va omplir dijous a la xerrada d'Open Arms, on es va explicar la missió de l'ONG que rescata totes les persones que intenten arribar a Europa fugint de guerres, persecució o pobresa i que es troba cada cop més amb el bloqueig dels governs europeus que aturen els seus vaixells. A l'acte, presentat pel santfeliuenc Bernat Dausà, també hi va participar el santfeliuenc Gerard Garcia, explicant la seva experiència com a socorrista amb Open Arms. A més, també es va exposar una mostra de fotografies de Raül Clemente i Xavi Herrero de l'exposició "Shameful Island" realitzades a l'illa de Lesbos.

Dos moments clau: el naufragi de 400 persones i el pacte UE-Turquia

La portaveu d'Open Arms Mar Sabé va explicar que "actualment es parla molt poc del que està passant en una costa que podria ser perfectament la nostra" i va retreure que els governs europeus consideren a ONG's com Open Arms "testimonis incòmodes que volen fer desaparèixer". A més, va fer també una advertència a la ciutadania: "estem normalitzant aquestes situacions i si no ens aixequem i diem que això no té sentit, estem donant la raó als governs europeus".

Sabé va fer memòria per contextualitzar el moment actual, recordant que el setembre del 2015 no hi havia ningú fent tasques de rescat i "moltíssimes persones van morir, no ho podem saber, perquè el que passa dins del mar passa dins del mar". En aquell moment Oscar Camps i Gerard Canals, van decidir constituir-se com a Open Arms, després de no haver tingut resposta per part de les administracions.

La portaveu de l'ONG va recordar dos punts d'inflexió clau: el naufragi d'una embarcació de 400 persones al mar Egeu l'octubre del 2015 i "el pacte de la vergonya" entre la UE i Turquia per frenar el flux migratori el març del 2016. En el primer cas, va recordar que va ser "el naufragi més bèstia del mar Egeu, en una embarcació amb persones de totes les generacins i en què només hi havia quatre socorristes, pescadors i guardacostes no formats". Sabé va recordar com en aquell moment "ens vam adonar que calia anar un pas més enllà, no només salvar persones sinó explicar el que passava allà".

El segon punt clau va ser l'acord UE-Turquia el març del 2016 per externalitzar fronteres i frenar el flux migratori. "Ho han aconseguit militaritzant la frontera", explicava Mar Sabé, "amb persones confinades en camps militaritzats on ni tan sols els periodistes podien entrar, i això ho ha propiciat l'Europa dels valors".

De la ruta més mortífera del món a estar amarrats al port de Barcelona

A partir de l'estiu del 2016, Open Arms es va "reinventar" i van decidir cobrir "la ruta més mortífera del món, la del Mediterrani central, amb l'Astral, un veler reconvertit en embarcació de salvament". I en 4 mesos, "vam rescatar quinze mil persones". Inicialment estaven coordinats sota el paraigua dels guardacostes italias, però "Itàlia cada cop ha intentat frenar més el flux migratori, fins i tot fent acords amb Líbia, un país del qual no sabem gairebé res, però sabem que s'estan vulnerant els drets humans i que fins i tot, en ple segle XXI, hi ha compravenda d'eslcaus. I Europa hi negocia".

Sabé tamé va recordar com l'any passat la fiscalia de Catània va acusar Open Arms de tràfic de persones i organització criminal, com finalment un jutge ho va desestimar però alhora "van aconseguir el que volien: anar-nos traient del mapa i que tots sabem que el que passa al mar es queda al mar i si ningú ho explica no se sabrà mai quanta gent mor".

La portaveu d'Open Arms va acabar explicant també l'actual situació de l'ONG. Després d'uns primers mesos, l'any passat, en què el govern espanyol va facilitar que l'Aquarius, el vaixell acutal d'Open Arms, fes tasques de rescat, ara està amarrat al port de Barcelona des de principis d'aquest any. "Està amarrat per decisions polítiques, perquè els arguments que ens han donat pels quals se'ns denega sortir no tenen res a veure amb qüestions tècniques".

"Hem de saber què està passant en les rutes migratòries"

A la xerrada també hi va intervenir el santfeliuenc Gerard Garcia, que va relatar la seva experiència en rescats al Mediterrani. "Arran de les imatges de la Guerra de Síria i de l'arribada de refugiats, vaig decidir anar a Lesbos, fa tres anys, on em va sobtar molt el que hi vaig trobar, eren persones com nosaltres que arribaven de manera massiva cada dia". Gerard Garcia va explicar que l'experiència el va deixar "molt tocat" i li va "canviar la manera de mirar el món". Després d'això, es va sumar a fer voluntariat amb Open Arms "cap al Mediterrani central, tipus de rescat molt diferent, on s'incrementa el perill per la distància". El santfeliuenc va assegurar que "quan ens deixin tornar a sortir, hi tornarem".

L'acte de dijous es va acabar amb un torn obert de preguntes del públic, on majoritàriament es va expressar impotència davant de la situació actual. Davant la pregunta de què pot fer la ciutadania, la portaveu d'Open Arms, Mar Sabé, va respondre que és bàsic "informar-se, saber què estar passant en les rutes migratòries i no posar etiquetes, cap persona és il·legal". I va remarcar que "hem de fer pressió ciutadana i exigir responsabilitats polítiques als governs que hem votat". Tot plegat amb l'objectiu d'evitar que les morts del Mediterrani continuïn silenciades.

Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

FOTOS: Marc Rius.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat