Tràmit decisiu pel soterrament: el Consell de Ministres dona llum verda a la licitació de les obres

Avui s'ha aprovat la licitació de les obres per soterrar les vies del tren al seu pas per Sant Feliu. Aquest pas fa que el soterrament sigui més a prop de ser una realitat i es preveu que comencin abans de finals d'any

La reivindicació històrica del soterrament arriba avui a un pas decisiu: el Consell de Ministres ha autoritzat aquest migdia la licitació de les obres. Un tràmit necessari perquè les obres poguessin començar abans que s'acabi aquest any. Amb la publicació del concurs, la previsió és que a finals del 2019 comencin les obres del soterrament. La inversió de les obres serà de 83 milions d'euros i anirà íntegrament a càrrec d'Adif, tal com va anunciar el ministre de Foment el mes de gener de l'any passat.

L'aprovació del Consell de Ministres és un pas endavant necessari que arriba un mes després d'un altre tràmit decisiu: Foment, Generalitat i Ajuntament van acordar deixar sense efecte el conveni antic que preveia un finançament repartit i Adif es va comprometre a assumir tot el cost. El 29 de març el Consell d'Administració d'Adif ho va aprovar i avui, en l'últim Consell de Ministres de l'actual govern espanyol, s'ha autoritzat que tirin endavant, el pas definitiu perquè es puguin licitar les obres.

Captura de pantalla de la web de Moncloa sobre els acords presos avui pel Consell de Ministres en referència al soterrament.

Les obres del soterrament es preveu que durin quatre anys i suposaran el soterrament d'un quilòmetre i mig de les vies del tren. El fet que s'hagi aprovat ara i no més endavant era necessari perquè la declaració d'impacte ambiental del projecte del soterrament, del 2010, és vàlida fins aquest any. Si no poguessin començar abans del desembre, el projecte ja hauria caducat i caldria tornar a començar i les obres no podrien arrencar. El primer pas serà la construcció d'una estació provisional que s'ubicarà on ara hi ha el pas a nivell.

Eufòria de Jordi San José davant de "la primera vegada que un Consell de Ministres aprova la licitació de les obres del soterrament"

L'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, assegura que se sent "eufòric" davant d'aquesta notícia perquè "per primera vegada un Consell de Ministres aprova la licitació de les obres del soterrament". Segons ha explicat San José, els propers passos del calendari seran després de l'estiu. Ara s'obrirà el concurs i es calcula que "al setembre es pugui resoldre l'obertura de sobres, l'adjudicació es pugui fer a l'octubre i les obres puguin començar a finals de novembre o a principis de desembre".

Aquest pas és decisiu per tirar endavant una reivindicació històrica de Sant Feliu, després de quatre dècades de reivindicacions i diversos compromisos per tirar-lo endavant que no van arribar a bon port. Ara, per primer cop s'han licitat les obres i, per tant, un pas clau perquè el soterrament no quedi en paper mullat.

Infografia sobre el soterrament publicada a L'Anuari 2017. Disseny: Anna Brugués per a Kocori Estudio.

Davant l'escepticisme veïnal a qui encara costa confiar que s'avanci o que té por que les obres quedin a mig fer, l'alcalde, Jordi San José, ha explicat que "l'obra no es fa per fases" i això evitaria que quedi encallada entre un moment i un altre. "Es tracta d'una única fase i l'obra s'adjudica íntegrament a una empresa perquè faci l'actuació en el tram entre els dos extrems anunciats".

José Zaragoza fa campanya a Sant Feliu amb el soterrament

Aquest migdia davant del pas a nivell, el PSC ha fet una valoració sobre l'aprovació de la licitació de les obres al Consell de Ministres, aprofitant la campanya electoral per a les eleccions generals, que va començar ahir. En declaracions als mitjans, han intervingut José Zaragoza, número 4 dels socialistes a la llista del PSC per Barcelona, i Lourdes Borrell, regidora socialista i candidata a les eleccions municipals.

Borrell ha recordat que "venim d'una lluita veïnal de tots els ciutadans i ciutadanes" i també ha tret pit del "projecte del 2010", que ara es reprèn, engegat durant els governs socialistes. Tant Borrell com Zaragoza han aprofitat per treure pit del paper de socialistes en tot aquest procés i carregant contra el govern del PP.

Comentaris

terra i llibertat sant feliu de llobregat
3.

Vergonya de Lourdes !!

  • 9
  • 5
ex-votant Lourdes Sant Feliu de Llobregat
2.

La llarga travesia resumida per la Lourdes...

https://www.facebook.com/PSCSantFeliudeLlobregat/videos/1164545647050437/

V-E-R-G-O-N-Y-A!

d'un votant del PSOE, quan s'ha de votar pel govern central, del PSC, quan s'ha de votar pel govern de Catalunya, i ja no del PSC quan s'ha de votar pel govern de Sant Feliu.

Lourdes, ni ara, ni després...

  • 21
  • 7
silvestre Gilaberte Sant. Feliu
1.
Extraordinaria noticia para toda la ciudadanía de Sant Feliu porque los compromisos se van cumpliendo según el calendario que en rueda de prensa en nuestro Ayuntamiento presentó el Ministro en 2017.
Alegría y celebracion por que la reivindicación mas importante de la ciudad está a punto de comenzar su realización después de 40 años de lucha unitaria sostenida por todas las entidades, asociaciones y grupos políticos.
Un apunte personal, aunque es legal y legitimo informar, también , en campaña electoral, que los.excesos sean los justos.
  • 9
  • 2

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat