Les recomanacions de Sant Jordi de l'equip de Fetasantfeliu

Si voleu idees per aquest 23 d'abril, us proposem una selecció de llibres recomanats per llegir tot l'any acompanyats de banda sonora

Mireia Amigó

El baile del reloj d'Anne Tyler

Anne Tyler ha estat el meu descobriment d'aquest passat 2018. Aquesta autora ho explica tot sense explicar res. Amb anècdotes banals i quotidianes ens mostra molt més del que sembla i queda palès el seu coneixement de l'ànima humana. En aquesta novel·la explica la vida d'una dona a través d'episodis que semblen inconnexos però que formen un tot on no hi falta ni hi sobra res. La família, els fills, marits, .. tots els elements significatius de la vida de Willa Drake, explicats amb senzillesa i amb un estil directe que atrapa.

BSO: "Crida", de Xavi Alias, del seu àlbum Carib.

 

Jordi de Amorós

¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas? de Phiilip K. Dick

La revista literària Placer  dedica el seu nº 10 a Ph. K. Dick. Allà vam participar amb una biografia (més un microrelat cyberpunk) on recollíem la vida, obra i miracles d’aquest factòtum de la ciència-ficció. Com a mostra de la seva producció, Sueñan los androides ens mostra una societat futura on la idea de l’essència humana es dilueix indefectiblement. Guiats pel seu principal personatge Rick Deckard, un caçador d’androides rebels, ens endinsarem en aquest malson distòpic on les distàncies entre el futur i l’avui es confonen.

BSO:Por cada rayo que cae” de Pablo Und Destruktion (Canciones para antes de una guerra La Secta, 2016)

 

Judit Espert

El caçador d'estels de Khaled Hosseini

Una novel.la on l'amistat entre dos nens és la protagonista. L'escenari de la història és Kabul durant els darrers dies de la monarquia afganesa. Els dos protagonistes són de classes socials molt diferents, però la seva amistat us farà sentir moltes coses. Una lectura àgil, emocionant  i de vocabulari planer que us enganxarà fins a la darrera pàgina. 

BSO: Man next door de Ramon Mirabet
 
 
Pau Grané
 
The Call de Peadar O'Guilin
Una novel·la que se situa a Irlanda i on els nens i adolescents han de sobreviure a aquesta "trucada" que fan les Sídhe (pronunciat Xei), unes fades de la mitologia celta. Els adolescents es preparen durant anys a l'escola per poder combatre-les. Quan són trucats, es desperten nus en mig d'un bosc i han de fugir de les Sídhe durant tres minuts. Si no ho aconsegueixen, moren. La història té a veure amb com la protagonista pot arribar a sobreviure, ja que és de les persones més dèbils. I tu? Podries escapar? Una molt bona lectura per qui sigui fan de Joc de Trons o els Jocs de la Fam, ja que té varies semblances.
 
BSO: Música relaxant que permeti endinsar-te en la lectura. La meva recomenació es música celta d'Adrian Von Ziegler
 
 
Arnau Picón

The idealist de Nina Munk

Eradicar la pobresa és, probablement, la número u de les utopies. No sembla feina fàcil, però el reputat economista Jeffrey Sachs va donar amb la fórmula de l’èxit per fer-la realitat: amb una gran onada d’ajuda humanitària, invertida de forma estratègica, es podria fer fora de la pobresa a tota una generació, i a partir d’aquí ja no caldria més ajuda per què el progrés es mantindria per si sol. Sachs va agafar la seva fórmula i la va implementar a una quinzena de poblacions africanes, en l’anomenat Millenium Villages Project, on ensenyaria al món com acabar amb la pobresa amb la seva fórmula d’èxit. La periodista Nina Munk va seguir de prop el projecte en dues de les poblacions, vivint-hi durant molts mesos i documentant-se durant anys per narrar,  amb un estil senzill però molt proper, aquesta crònica ‘best-seller’ sobre el gran fracàs de Jeffrey Sachs.

BSO: Under African Skies – Paul Simon

 

Marc Rius

El mar sin fin de Roger Crowley

Relat històric, a ritme de novel·la i molt amè, de la formació, expansió, domini i col·lapse del primer gran imperi global, creat per un petit estat com Portugal a cavall de l’edat mitjana i moderna. De com el desig de controlar el mercat de les espècies en el seu origen va esdevenir la creació d’un gran imperi. Pels amants de la història i per conèixer les raons que varen moure a els portuguesos (un petit estat de menys d’1.000.000 hab.) que s’ho juga tot amb la salvaguarda centralitzada del seu coneixement marítim.

BSO: Del disc Out here. In there de Bugge Wesseltoft&Sidsel Endresen, les cançons Try i Truth.  Una veu càlida i suggerent. Us sonarà per un anunci de coches.

 


Anna Rovira

Muerte en el Nilo d’Agatha Christie

És un clàssic, però em fascina com l’autora trenca els estereotips de l’època escrivint novel·la negra i arribant a tenir tant èxit. No era una autora com tota la resta, ella decidia sortir de la seva zona de confort i viatjava a Àfrica i Àsia, a les excavacions arqueològiques del seu segon marit, per trobar la seva inspiració i després plasmar aquells escenaris a les seves històries d’una forma més realista. En aquest llibre en concret em fascina com ella mateixa se’n riu dels estereotips quan un dels seus personatges remarca que una dona seria incapaç de fer un assassinat com el que es troben en la història perquè “d’aquestes coses no en saben”. El llibre es llegeix ràpid i es fa amè ja que la història t’enganxa per saber qui ha fet l’assassinat mentre el lector va fent les seves pròpies teories.

BSO: You hurt me really bad de The Peppers Pots. 
 
Arantxa Sánchez

Archivos Estelares de Flavita Banana 

A través de les seves il·lustracions retrata situacions del nostre dia a dia d'una forma irònica. Una crítica al masclisme, les relacions tòxiques, els canons de bellesa o les relacions de parella.

BSO: A ningún hombre de Rosalía

 
 
Carme Verdoy
 
L'ull i la navalla d'Ingrid Guardiola
Vivim enganxats al mòbil. Busquem likes, actualitzem Twitter al semàfor, pengem la nostra vida a Instagram. Però què implica tot això? Ingrid Guardiola reflexiona en aquest assaig lúcid sobre com s'ha transformat la manera de relacionar-nos a través de les inevitables xarxes socials i com fins i tot el temps que hi dediquem ha acabat adoptant una altra dimensió. També posa sobre la taula el paper -i el poder- de les imatges en un món saturat de fotografies i com els gegants tecnològics fan negoci amb dades que no sabem que regalem. Una mirada crítica que qüestiona la societat en què vivim i on convida a trobar altres maneres de recuperar de nou l'espai públic, la comunitat i repensar el sentit de les imatges i el llenguatge en un món tecnològic i hiperconnectat.
 
BSO: El disc triple 69 love songs de The Magnetic Fields, aprofitant que aquest 2019 farà 20 anys que el van publicar (cançons d'amor no cursis per Sant Jordi i per tot l'any)
 
 
Jordi Vinuesa

Monstre Rosa d’Olga de Dios

Us heu sentit mai un monstre rosa? La diversitat és un element positiu i necessari per a la societat. Aquest és el missatge que l’autora i il·lustradora Olga del Dios planteja al conte Monstre Rosa. Una història que commou i fa reflexionar als més petits i, també, als més grans de casa. El protagonista de la qual, el monstre rosa, és un ésser de l’imaginari de De Dios que des del seu naixement és diferent de la resta. Aquest monstre somia en conèixer noves realitats i després d’emprendre un llarg viatge arriba a fer-ho, sempre amb un somriure a la cara. A més a més de Monstre Rosa De Dios disposa de diversos contes il·lustrats i signats per ella mateixa com En familia o Rana de tres ojos, entre d’altres. Totes les seves històries tenen un missatge al darrere amb uns valors que per a la il·lustradora han de ser referents per a la infància.

 

Martí Viladomat

Mi Barcelona de Pedro Espinosa

És la visió en format de “carnet de voyage” que ha fet En Pedro Espinosa de Barcelona. No és el recorregut tipic per a guiris sino és un recull d’àmbits que poden ser molt interessants.

BSO: I have faith in you de The Sey Sisters

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat