Roses, llibres i petons: Sant Feliu omple la Plaça de la Vila per Sant Jordi

La ciutadania va sortir al carrer per celebrar la Diada, en una jornada on també es va presentar el cartell de les Festes de Primavera, "una partitura circular de petons" de Marta Juvanteny i el llibre "Sant Feliu, segle XX"

A primera hora d'ahir dimarts, ningú les tenia totes: cel ben ennuvolat i una pluja que de quarts de nou fins a quarts d'onze va fer patir llibreters i floristes ubicats a la Plaça de la Vila. Però a partir de les onze, la situació va canviar i el sol es va acabar imposant durant una Diada de Sant Jordi que va tornar a ser un èxit de participació a Sant Feliu. Tant al matí com sobretot a partir de la tarda, la Plaça de la Vila i el carrer Pi i Margall es van omplir de gent que passejava pel centre de Sant Feliu.

Parades de llibreries, de floristeries i d'entitats van omplir de llibres i roses durant tot el dia la Plaça de la Vila. A més, per segon any consecutiu hi va haver un estand dedicat a autors locals, que signaven exemplars dels seus llibres. Durant la jornada es van fer diversos actes culturals, com la col·locació d'una placa commemorativa a la casa on va viure Joana Raspall, al passeig Nadal, la presentació del conte de bicorn a càrrec dels Diables Rojos, a la tarda, i la tradicional ballada de sardanes per posar el punt i final a la festa.

Marta Juvanteny és l'artista que ha creat el regal institucional d'enguany

A les 18.30h es va fer l'acte institucional de Sant Jordi a l'Ajuntament, en què es va presentar el cartell de les Festes de Primavera, el regal institucional i el llibre Sant Feliu, segle XX. Aquest any l'artista del regal institucional és la santfeliuenca Marta Juvanteny, que ahir va presentar l'obra, acompanyada d'un vídeo i d'un text poètic que va llegir durant l'acte. Juvanteny va explicar que fer l'obra havia estat "una aventura" i que el resultat és "una particular circular de petons, que neix a partir de l'estudi del moviment circular d'una dansa".

L'artista santfeliuenca també va afirmar que "m'agrada molt treballar el silenci i dilatar una mica els espais", a més de "no perdre en la nostra societat el contacte amb la gent i les ganes de fer-nos petons". Marta Juvanteny serà també la pregonera de les Festes de Primavera d'enguany, que se celebraran del 10 al 12 de maig.

La d'aquest any serà la 40a edició de la Fira Comercial, que es fa durant les Festes de Primavera, i aquesta és l'essència del cartell dissenyat per Opac. "Hem volgut fer un cartell que recordés l'estètica dels anys 80, amb molta expressió de color", va explicar Àngels Xarau, dissenyadora d'Opac. També en relació a la 40a edició el cartell no és un de sol, sinó quatre. A més, també s'han fet samarretes amb la imatge del cartell d'enguany, que es podran comprar durant la Fira.

Sant Feliu, segle XX, un llibre que vol ser una eina per conèixer la ciutat

"Aquest llibre és un recorregut fantàstic per la nostra història recent", així va presentar l'alcalde Sant Feliu, segle XX, una publicació que fa un recorregut per la història de la ciutat, elaborada per l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat i el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Un llibre molt visual que s'adreça sobretot a estudiants d'ESO i Batxillerat per apropar-los la història de Sant Feliu però que alhora també pot servir com a eina divulgativa per a tothom que hi tingui interès.

La directora de l'Arxiu Comarcal, M. Luz Retuerta, va explicar que el llibre va ser un encàrrec directe de l'alcalde, Jordi San José, amb el propòsit d'acostar la història als joves. Segons Retuerta, el llibre és "un recorregut d'anada i tornada d'històries personals a la història col·lectiva de la ciutat, fent de Sant Feliu un petit observatori del que està passant al món al segle XX".

Esther Hachuel, directora del CECBLL, va comentar l'estrucura del llibre, que es distribueix en capítols temàtics, amb alguns dedicats a educació o moviments socials, entre d'altres. A més, també va apuntar que en cada capítol, s'hi poden trobar reptes per al Sant Feliu del segle XXI. A l'acte també hi va intervenir el pedagog Josep Padrós, també coautor del llibre, que va destacar "el llenguatge planer i motivador" del llibre.

L'alcalde, Jordi San José, va tancar l'acte afirmant que el llibre és "la meva última alcaldada" i va argumentar que durant les visites dels alumnes de 3r de Primària i de 3r d'ESO s'havia adonat del "desconeixement de la història de Sant Feliu i em semblava important que els nanos tinguessin l'oportunitat de conèixer com els seus pares i avis van arribar a Sant Feliu". A més, va remarcar que el llibre vol ser "una eina per asseure's amb els pares i sobretot els avis i parlar, a partir de les fotografies i els textos, a més de conèixer la ciutat i el segle XX amb una perspectiva molt àmplia".

FOTOS: Marc Rius.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat