De l'accessibilitat durant el soterrament a propostes en habitatge: debat polític sobre el col·lectiu de discapacitats a Sant Feliu

Les entitats ASPRODIS, ADF i UNES van organitzar dilluns un debat a Les Tovalloles per debatre les propostes dels diferents partits sobre el col·lectiu de persones amb discapacitat

La sala d'actes del Centre Cívic Les Tovalloles es va omplir dilluns a la tarda amb el debat polític sobre discapacitat, organitzat per l'Associació pro-Discapacitats de Sant Feliu (ASPRODIS), l'Associació de Discapacitats Físics de Sant Feliu de Llobregat (ADF) i la Unió esportiva (UNES).

El debat el va moderar el president de Fetasantfeliu, Jordi Ferrer, i hi van participar Lídia Muñoz, cap de llista de Sant Feliu En Comú, Lourdes Borrell, del PSC, Oriol Bossa, d'ERC, Elisabeth Valencia, número 2 de Ciutadans, Jaume Manyoses, cap de llista de Tots Som Sant Feliu, Juan Antonio Vázquez, de Veïns per Sant Feliu, Elisabet Ortega, del PP, i Luis Serrano, de Fem Poble. Durant el debat, es van posar sobre la taula temes com l'habitatge, l'assistència i l'accessibilitat en un moment com el del soterrament.

Bona part del debat va estar marcada pel to cordial i les propostes més o menys concretes dels diferents candidats, tot i que en algun moment es va apujar el to del debat amb enfrontaments dialèctics entre partits.

Propostes per millorar el dia a dia de les persones amb discapacitat

Algunes de les propostes que es van plantejar va ser millorar la coordinació amb el col·lectiu i potenciar la participació de les entitats de discapacitat en les decisions que s'hagin de prendre. Lourdes Borrell, des del PSC, va defensar que Sant Feliu és "dels primers municipis en haver fet protocols de participació amb les entitats", però va admetre també que "cal anar més enllà". Juan Antonio Váquez, de Veïns per Sant Feliu, va insistir en el fet que hi hagi "més espais on participar en decisions, que no només siguin espais de trobada, perquè les persones discapacitades són persones que tenen els mateixos drets que la resta".

Des d'ERC, Oriol Bossa va reivindicar que "el col·lectiu de persones amb discapacitat ha de poder sortir dels seus entorns i integrar-se en el teixit general". D'altra banda, Lídia Muñoz, de Sant Feliu en Comú Podem va defensar la feina feta des de l'equip de govern en aquest àmbit, amb exemples com "liderar projectes com l'aula multisensorial de l'escola bressol Tambor", pionera a Catalunya.

D'altra banda, Elisabet Ortega, del PP, va agraïr als col·lectius de discapacitat de Sant Feliu "la seva implicació", que segons la regidora, "ha permès que el 80% de la ciutat sigui accessible". El candidat de Fem Poble, Luis Serrano, va proposar "centres autogestionats, com els de referència en LGTBI que hi ha a Madrid i a Barcelona".

Tant Elisabeth Valencia, de Ciutadans, com Jaume Manyoses, de Tots som Sant Feliu, van ser crítics amb l'Ajuntament per les obres de la plaça Francesc Macià, en relació a l'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.

El repte de l'accessibilitat durant les obres del soterrament i l'oportunitat de la ciutat sense vies

El soterrament, tant pel que fa a la convivència durant les obres com un cop estigui fet, va ser motiu també de debat. Lídia Muñoz va subratllar que "acabarem amb la barrera arquitectònica més gran de la ciutat i caldrà vetllar perquè la integració del TramBaix sigui accessible", Lourdes Borrell va comentar que s'ha treballat "en un pla d'accessibilitat universal per als propers quatre anys d'obres" i Oriol Bossa es va referir a les propostes del col·lectiu durant el procés de participació, que ara "caldrà estudiar-ne la viabilitat i posar-les en marxa".

Elisabeth Valencia, de Ciutadans, va remarcar "la millora a l'hora d'accedir a les andandes i la posada en marxa de l'ascensor", mentre que Jaume Manyoses, de Tots som Sant Feliu va destacar "la transformació de la mobilitat" que experimentarà la ciutat. Juan Antonio Vázquez, de Veïns per Sant Feliu, va reclamar que "les prioritats polítiques no només vinguin marcades pel soterrament", tot i que va afegir que "s'han d'aprofitar les oportunitats que sorgiran per equipaments i serveis per al col·lectiu de discapacitat".

Elisabet Ortega, des del PP, va insistir en la necessitat de "crear pisos per al col·lectiu amb discapacitat" , Luis Serrano, de Fem Poble, va demanar que la "passos de zebra que no rellisquin, que s'adaptin els semàfors i que la nova estació estigui adaptada també per persones sordes i cegues". D'altra banda, també van sorgir propostes curioses, com la d'unes escales mecàniques, que van defensar Jaume Manyoses o Elisabet Ortega. Lidia Muñoz va respondre que no seria una proposta accessible i que, en lloc seu, s'hauria de parlar d'ascensor.

Pel que fa al present, Oriol Bossa va recordar que "l'accessibilitat per les obres no serà fàcil i tothom ho haurà de tenir en compte". En aquest sentit, Lourdes Borrell, va explicar també que "en cada carrer, hi haurà places reservades per a persones amb discapacitat".

En aquest punt, hi va haver també un enfrontament entre Lídia Muñoz, de Sant Feliu en Comú Podem, i Juan Antonio Vázquez, de Veïns per Sant Feliu. Vázquez va criticar el procés de participació del soterrament, demanant que fos més ampli, i Muñoz va respondre que "el que no farem és el que proposava el govern que liderava vostè de fer-hi torres de 14 plantes". El candidat de VSF va replicar que "l'obra del soterrament no són edificis de 14 plantes sinó que ens donarà l'oportunitat de pensar la ciutat, no només pensaer en equipaments i habitatge, sinó en la resta d'espais públics".

Més debat polític que propostes concretes en matèria d'habitatge

L'últim bloc es va dedicar a l'habitatge, en què els partits van exposar els seus punts de vista. Lídia Muñoz va defensar les promocions impulsades recentment per l'equip de govern, que inclouen habitatges per a persones amb discapacitat, mentre que Lourdes Borrell va reivindicar que cal "lluitar pel model de la llar-residència".

Oriol Bossa va apuntar en aquest punt la "col·laboració de l'Àra Metropolitana, perquè el govern municipal sol no podrà, cal demanar que les polítiques de l'AMB destinin més habitatge social a Sant Feliu". També va proposar "programes per rehabilitar habitatges que es puguin fer servir des de Sant Feliu".

Elisabeth Valencia va demanar "mesures eficaces i saber quan tindrem en habitatge tutelat", va retreure "deixadesa" a l'equip de govern i va aprofitar per reclamar a la Generalitat que impulsi més habitatge social a la ciutat i va defensar que Ciutadans proposa "construïr 250 habitatges socials a la ciutat". Juan Antonio Vázquez va respondre que "per fer habitatge, cal sòl residencial i les polítiques d'habitatge han de contemplar les necessitats de tots, també de persones amb discapacitat". Jaume Manyoses va reprendre la idea de "fer habitatge tutelats sobre Les Tovalloles" i va retreure a l'actual govern de no haver-ho tirat endavant.

Davant del debat més polític, Elisabet Ortega va reclamar més consens: "el soterrament ha arribat amb unitat política, com més es barallin els polítics, menys solucions hi haurà".

El debat es va acabar amb un torn final de paraules obert al públic. Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

Comentaris

Ismael Sant Feliu de Llobregat
1.
Vaig sortir trist, preocupat i indignat al constatar el desconeixement dels alcaldables en matèria de diversitat funcional, la qual quedava palès en el llenguatge que feien servir, propostes totalment desfasades en relacions al que recomanen les tendències actuals en la matèria, els valors que es percebien darrera les seves intervencions....

En un altre moment m'estendré a fer propostes concretes i en actitud constructiva, però volia posar el toc d'atenció i demanar a cada un dels que estaven a la taula, deixin de tant en tant a casa la calculadora electoral i vinguin als debats formats i amb els deures fets.

Per cert, que l'actual equip de govern, dos anys després, encara té a sobre la taula un cas d'exclusió per discapacitat en serveis públics municipals -tipificat com a tal a la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat-, sense donar-hi resposta.
  • 6
  • 2

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat