El president de la Generalitat, Quim Torra, inaugura les Festes de Primavera reivindicant les roses com a "símbol de la dignitat de les lluites"

L'artista santfeliuenca Marta Juvanteny ha fet un pregó amb tocs poètics per aproximar-se a l'imaginari col·lectiu de Sant Feliu en una Sala Ibèria plena de gom a gom

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha inaugurat aquesta tarda les Festes de Primavera de Sant Feliu, que inclouen la 61a edició de l'Exposició Nacional de Roses i la 40a Fira Comercial i Industrial. Torra ha reivindicat tant "el teixit associatiu" com "l'esperit emprenedor" de la ciutat i ha subratllat que Sant Feliu és capital d'una comarca "de lluites pels drets dels treballadors i per la cohesió social". Durant la inauguració, l'artista santfeliuenca Marta Juvanteny ha fet el pregó d'obertura de festes, posant l'accent en totes les persones, entitats i llocs que representen Sant Feliu, que ha definit com "un bosc, ecosistema complex i ric, en certa manera no hi ha cap arbre que sigui representatiu o universal".

La inauguració s'ha fet en una Sala Ibèria que s'ha omplert de gom a gom. El canvi d'ubicació ha estat un encert, després d'anys en què l'Auditori del Palau Falguera quedava massa petit. El pregó ha estat el tret de sortida de les Festes de Primavera, s'ha fet a les 18.30 de manera puntual i ha durat mitja hora. Just després, la comitiva institucional s'ha desplaçat a la Plaça de la Vila per inaugurar l'Espai Tendències i a les vuit obrir l'Exposició Nacional de Roses.

Torra reivindica les roses "com el símbol de dignitat de les lluites compartides"

L'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, ha obert la inauguració fent un agraïment "a tothom qui fa possible" la Fira i l'Exposició de Roses. "Sant Feliu és plena de roses, aquest any hi ha façanes més guarnides que mai i s'ha d'agraïr especialment la feina d'Amics de les Roses, sense ells aquestes festes tindrien menys ànima".

San José també ha recordat l'origen de la Fira: "el 1980 el primer alcalde democràtic de la ciutat va decidir que una de les maneres de fer front a una crisi era rellançar el comerç local a través d'una fira comercial i industrial". L'alcalde ha acabat remarcant que "Sant Feliu és una ciutat plena de vida, que s'enorgulleix d'haver-se configurat com s'ha configurat, amb gent qe ve de tot arreu".

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat les roses que des d'avui llueixen a diferents façanes d'edificis emblemàtics de la ciutat i n'ha parlat com a "símbol d'amistat entre persones i pobles". A més, s'ha referit també a la "tradició dels 40 anys de fira i l'esperit emprenedor i comercial d'una ciutat de progrés i progressista que tira endavant". També ha remarcat que "no seria possible sense el teixit associatiu de les ciutats, que probablement això és el que ens defineix als catalans i fa que cohesioni la nostra societat".

Torra també ha parlat del Baix Llobregat, citant el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i definint-la com "una comarca de lluites compartides". Ha recordat que "són lluites que van protagonitzar els nostres avis, àvies, pares i mares, pels drets dels treballadors i la cohesió social, ens devem a ells i a les seves lluites". En aquest sentit, ha afirmat que "el millor homenatge que els podem fer és seguir aquest fil de la seva lluita" i ha reivindicat les roses "com el símbol d'aquest fil de dignitat que hem de fer que no es perdi mai".

El president de la Generalitat ha acabat citant versos de Vicent Andrés Estellés i també ha recitat el poema "Endavant" de la poetessa santfeliuenca Joana Raspall.

Tots els Sant Felius de Marta Juvanteny

L'artista santfeliuenca Marta Juvanteny ha fet el pregó d'inici de festes amb tocs poètics i artístics -mentre parlava s'anaven projectant un vídeo amb obres que formen part del seu projecte artístic- en què ha parlat de què representa per ella Sant Feliu. Ha citat molts noms propis, entitats, restaurants, llocs i diversos elements que configuren l'imaginari col·lectiu de la ciutat. I alhora ha afirmat que "Sant Feliu som tots i és com un bosc, un ecosistema complex i ric, en certa manera no hi ha cap arbre que sigui representatiu o universal".

També ha parlat de la seva condició d'artista "molts artistes treballem tancant-nos cap endins", i per això ha afegit que "Sant Feliu és i ha sigut des de la meva experiència un vincle menys evident, i potser un tant especial de visions singulars i intermitents". Juvanteny també ha dit que "Sant Feliu em recorda que és casa, especialment quan sento des del meu refugi o taller baixar pel carrer el batec de les festes i la música a les places, però Sant Feliu també és en certa manera el petit i gran desconegut, sobretot quan t'assabentes que eixsteix sang de contracultura resistent a les grans masses".

L'artista ha reinvidicat la celebració de les Festes de Primavera: "gaudim de la sang que ens altera" i ha acabat dient que "avui celebrem que som món orgànic d'aventures i incerteses i amb aquesta crida obrim pas a una de les festes més esperades i estimades".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat