El ministre de Foment participa en un acte de campanya del PSC amb el soterrament de convidat invisible

Expectació i eufòria continguda ahir dimarts a l'exterior de Les Tovalloles en un acte del PSC local amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, amb la candidata socialista a Sant Feliu, Lourdes Borrell

Uns dos centenars de persones van omplir ahir dimarts la plaça de davant de Les Tovalloles, en un acte amb el ministre de Foment i el secretari d'organització del partit, Salvador Illa, a més de la candidata a alcaldessa, Lourdes Borrell. També hi van assistir la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i el candidat del PSC a Molins de Rei, Xavi Paz. La presència del ministre de Foment, José Luis Ábalos, va despertar interès entre els simpatitzants socialistes, que ahir van seguir l'acte asseguts o a peu dret i van aprofitar per saludar i fer fotos de la visita del ministre, en un acte en què es respirava certa eufòria i optimisme de cara a les eleccions del 26 de maig.

"Con Rivera, no!", va ser el crit espontani d'una de les persones del públic, ahir, quan el ministre de Foment va agafar el micròfon, imitant el càntic que la militància socialista va fer el 28 d'abril a la seu de Ferraz, després que el PSOE guanyés les eleccions. José Luis Ábalos va somriure i va respondre a l'home del públic: "no et preocupis que ni tan sols hi haurà l'ocasió". El ministre va fer un discurs crític amb PP, Ciutadans i VOX, va defensar el PSOE com el partit "de la gent humil i treballadora" i va apel·lar a "rematar" els resultats amb les eleccions europees i municipals del 26 de maig.

El soterrament de les vies, el convidat invisible que entra en campanya

És el segon cop en menys d'un any i mig que un ministre de Foment visita Sant Feliu. Íñigo de la Serna, com a ministre del PP, ho va fer el gener del 2018, per anunciar data i pressupost per a les obres del soterrament de les vies del tren al seu pas per Sant Feliu. Prop d'un any i mig més tard, amb el govern espanyol d'un altre color i la licitació de les obres aprovada pel Consell de Ministres, ahir va ser José Luis Ábalos, ministre de Foment socialista, qui va visitar Sant Feliu.

Tot i això, amb motiu de la campanya electoral, amb prou feines es va referir al projecte i el ministre no el va esmentar directament en cap moment. Només el va citar de passada, tant al principi com al final de la seva intervenció, adreçant-se als veïns reunits ahir a Les Tovalloles: "heu viscut una injustícia als últims anys, ara era el moment de fer-ho" i apuntant la satisfacció "perquè s'hagi desbloquejat un projecte estratègic". Ábalos va afegir també que "fer Espanya és invertir en Catalunya".

La licitació de les obres es va aprovar en l'últim Consell de Ministres del 12 d'abril, però la recuperació del soterrament ve de més lluny: va ser el 2018 quan el govern del PP va treure del calaix el projecte aparcat durant anys, va ser una de les promeses del famós paquet d'inversions que van anunciar fa dos anys per Catalunya i que, en el cas de Sant Feliu, sembla que finalment ha arribat a bon port. Una reivindicació històrica per la ciutat que ara serà una realitat.

La candidata del PSC, Lourdes Borrell, va treure pit que el projecte és el que es va aprovar quan el PSC era al govern de Sant Feliu i va esmentar que "totes les forces del municipi hem estat unides amb la ponència del soterarment". Però va obviar que l'anunci del soterrament el va fer Íñigo de la Serna i que els tràmits van començar quan encara hi havia el govern dels populars. La candidata a l'alcaldia del PSC va referir-se al ministre socialista de Foment, José Luis Ábalos, dient-li que "sense tenir-vos a l'altre costat hauria estat impossible".

Ábalos defensa "una fiscalitat justa" i un "projecte d'Espanya on se sumin identitats"

Més enllà del soterrament, José Luis Ábalos va fer un discurs crític amb "les tres dretes que són el mateix, però ara tenen un projecte descomposat". Davant del barri de Can Calders, el ministre va defensar que "els socialistes treballen no pels qui més tenen, per això ja hi ha PP i Ciutadans, sinó per la gent humil i treballadora". I en aquest sentit va defensar els impostos i "una fiscalitat justa", argumentant que "les democràcies funcionen si hi ha justícia social, si no n'hi ha, les democràcies fan fallida i perillen, exposades al populisme, ja sigui d'ultradreta o independentista".

També es va referir a la identitat, afirmant que "tots som immigrants" i defensant "un projecte d'Espanya on se sumin identitats". En relació a Catalunya, va dir que "quan vinc aquí, sento que vinc a una part d'Espanya, l'estimo amb la seva llengua, que és tan espanyola com el castellà o el gallec". I va insistir que "no venim de l'interior d'Espanya a dir com és sinó que la construïm entre tots".

De cara a les eleccions municipals, Ábalos va remarcar la dimensió nacional dels socialistes: "no defensen només un projecte municipal, sinó també un projecte vertebrat que treballa per un projecte nacional, que tindrà el suport del Parlament i a Espanya" i va subratllar que "això fa que tota l'acció política encaixi en un projecte de molta més ambició".

Propostes del PSC: congelar l'IBI i posar el dia el polígon del Pla

La candidata a l'alcaldia, Lourdes Borrell, va defensar el "projecte socialista per poder realitzar el projecte personal de cadascú, hagi vingut d'on sigui però que hagi vingut a aquesta ciutat a fer realitat els seus somnis". Borrell es va referir dues accions del govern municipal, en què han governat junt amb ICV-EUiA, i va fer gala de "la tarifació social progressiva" i del "segon pla d'habitatge, amb lloguers socials i assequibles perquè els joves no hagin de marxar de la ciutat".

Borrell també es va referir a algunes propostes concretes del programa electoral del PSC, en clau educativa: "treballar perquè no hi hagi bullying ni fracàs escolar a les escoles", "fer un projecte singular a cada escola amb artistes de la ciutat" o "impulsar el voluntariat per les famílies que no puguin pagar el repàs per als seus fills, amb professors jubilats i estudiants que acabin de sortir de magisteri". A més, va defensar "la congelació de l'IBI" i "posar el dia el polígon industriar canivant el planejament".

En clau d'identitat nacional, igual que la setmana passada en la presentació de la candidatura, el PSC local va voler insistir en què "el PSC fa anys que ho té molt clar: no som independentistes" i va assegurar que "no ens trobaran ni amb els que volen dividir ni amb els que volen retrocedir". Borrell va afirmar que "el PSC aglutina moltes sensibilitats, però la nostra bandera són les persones".

Salvador Illa apel·la al vot útil: "concentrar el vot en candidatures de progrés amb possibilitats reals"

El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, va assegurar que els socialistes "som garantia de convivència, els regidors s'han deixat la pell perquè tothom pugui defensar el que pensa, fins i tot els que volen trencar Espanya". Es va mostrar optimista, assegurant que "anem a aquestes eleccions tranquils i convençuts i sortirem a guanyar-les" però també va demanar el suport de la gent que ahir es va acostar a l'acte: "les eleccions es guanyen amb programes, però sobretot parlant, amb veïns, al bar i a casa". A més, va demanar el vot útil per "concentrar el vot en candidatures de progrés amb possibilitats reals, i aquí la papereta és la del PSC".

D'altra banda, també va reivindicar la importància de les eleccions europees perquè "ens juguem seguir defensant l'espai europeu i l'Estat del Benestar o estar en mans de nacionalpopulistes". I va descriure el candidat dels socialistes a les eleccions europees, Josep Borrell, com "una dels millors ments en socialdemocràcia a Europa".

L'acte va durar prop d'una hora i va acabar amb el públic dret aplaudint Ábalos, Illa i Borrell. Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat