ERC adverteix del fantasma de "la pressió urbanística" i obre la porta a l'habitatge cooperatiu

ERC va organitzar una taula rodona amb el candidat, Oriol Bossa, el diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral, Jennifer Gastón, de Jovent Republicà, Helena Trias de Sostre Cívic, l'activista en habitatge Óliver González i Maria Comellas, de Coopera Sant Feliu

La secció local d'ERC va organitzar per ahir dijous una taula rodona sobre habitatge per plantejar alternatives i solucions al model actual. Una cinquantena de persones van assistir a la xerrada on van participar, d'una banda, tres representants d'ERC: el candidat a l'alcaldia, Oriol Bossa, el diputat al Congrés per ERC, Gerard Gómez del Moral i Jennifer Gastón, del Jovent Republicà, i de l'altra, Helena Trias, de Sostre Cívic, que promou l'habitatge cooperatiu; Maria Comellas, de l'entitat Coopera Sant Feliu; i Óliver González, activista de l'habitatge; tots tres també santfeliuencs.

L'acte va servir més per intercanviar punts de vista sobre la problemàtica actual, coincidint en la necessitat d'un front comú entre els diferents governs, i no tant per concretar propostes específiques en polítiques d'habitatge. La més concreta va ser l'obertura de mires per "un canvi de model", donant a conèixer el model d'habitatge cooperatiu, que ERC va comprometre's a explorar per Sant Feliu. A més, també es va proposar crear un Observatori Local de l'Habitatge.

El cap de llista d'ERC, Oriol Bossa, va afirmar que al govern de l'últim mandat "li ha faltat valentia política en habitatge" i també va advertir que "Sant Feliu té un risc elevat que es repeteixi el model de pressió urbanística de Sant Joan Despí i Sant Just, segons el govern que surti", fent referència al PSC.

Oriol Bossa retreu "valentia política" al govern de Sant Feliu en qüestions d'habitatge i alerta de "la repetició del model de pressió urbanística"

L'alcaldable per ERC, Oriol Bossa, va assegurar que "l'habitatge és un dels grans reptes de la ciutat, hi ha una situació d'emergència habitacional, els preus del lloguer s'han disparat i a la gent la fan fora de casa perquè no pot pagar la hipoteca, i això implica que les desigualtats augmenten i hi ha més risc d'exclusió social". En relació al Pla Local de l'Habitatge de Sant Feliu, va afirmar que "al govern municipal actual li ha faltat valentia política en qüestions d'habitage. El pla està molt bé, però no n'hi ha prou, s'ha d'actuar".

En clau de futur, Bossa va lamentar que "s'està reproduïnt un desenvolupament urbanísitc de la bombolla a les portes de Sant Feliu, amb els problemes que implicarà per la mobilitat o l'escolarització". I va advertir que "a Sant Feliu tindrà una incidència molt gran la repetició del model de pressió urbanística que Sant Joan i Sant Just estan fent als seus límits amb Sant Feliu: pisos amb moltes plantes, tots de propietat". En aques sentit, va alertar que "Sant Feliu té un risc elevat que es repeteixi aquest model segons el govern que surti", afirmant que "tot fa indicar que el PSC, si pot, farà servir aquest model, com van fer als 90 i els 2000 i com fan els governs socialistes a Sant Joan i a Sant Just, és l'únic model que saben tenir".

Pel que fa a propostes concretes, va defensar la creació d'un Observatori Local de l'Habitatge, "que semestralment acutalitzi la informació de quants pisos buits hi ha, quanta gent en risc de pèrdua de l'habitatge, etc...". A més, també es va comprometre a explorar "un nou model possible" en relació a l'habitatge cooperatiu tot i que va admetre que "un dels problemes de la ciutat és que a Sant Feliu no hi ha espai per cedir a Sostre Cívic".

D'altra banda, la número 6 d'ERC a Sant Feliu i representant del Jovent Republicà, Jennifer Gastón, va expressar la problemàtica dels joves per emancipar-se i va proposar algunes accions concretes per fer des de l'Ajuntament, com "una borsa d'habitatge jove, amb tècnics especialitzats en els problemes dels joves, impulsar un parc d'habitatge jove, cedir sòl a la Generalitat o posar condicions a les promocions privades quan hi hagi pisos que quedin buits".

"Un front comú" global entre governs i "una visió metropolitana" perquè l'habitatge no sigui un bé especulatiu

Pel diputat al Congrés, Gerard Gómez del Moral, "les institucions no ho han fet prou bé en habitatge, seguim amb la dualitat lloguer/compra i no ens obrim a noves oportunitats com el cooperativisme, la masoveria urbana i, per descomptat, l'habitatge de protecció oficial". A més, va afirmar que "totes les administracions hem de fer un esforç per frenar el problema de l'habitatge" i va recordar que "el govern aprovarà ara la reforma del Codi Civil, que no ho resoldrà tot, però com a mínim intentarà solventar problemes com la durada dels contractes i les clàusules abusives dels contractes, posar les bases per anar reduïnt el problema".

Des de Coopera Sant Feliu, Maria Comellas va lamentar que "l'habitatge no és un bé d'ús, sinó especulatiu" i va retreure que "el govern d'Artur Mas va canviar la llei impulsada pel tripartit perquè els pisos protegits no perdessin la titularitat pública al cap de quinze anys". També va fer una crida a la unitat entre ajuntaments, govern català i govern espanyol perquè "les lleis les fan els governs de Madrid i de Catalunya i són els qui han de garantir el dret a l'habitatge" i va defensar que "les administracions han de poder expropiar".

També el diputat Gerard Gómez del Moral va mostrar-se partidari d'"un front comú" i alhora "d'una visió metropolitana, que no siguin decisions individuals de cada ajuntament, hem fe tenir una visió el màxim de global possible perquè no hi hagi reformes i contrareformes amb cada canvi de govern".

Des de la branca de l'activisme, Óliver González va reivindicar "l'habitatge digne i que tots els habitatges dels bancs rescatats amb diners públics es puguin fer servir". També va recordar que "hi ha gent que fins i tot s'ha suïcidat per problemes amb l'hipoteca o l'habitatge" i davant d'això, va demanar "polítiques socials adequades" per fer front a aquesta qüestió.

Explorar un canvi de paradigma per promoure "la propietat col·lectiva" a Sant Feliu

Una de les propostes que es van plantejar ahir va ser la que promou Sostre Cívic, d'habitatge cooperatiu, i a la qual dona suport també l'entitat santfeliuenca Coopera Sant Feliu. Helena Trias, en representació de Sostre Cívic, va explicar que "el cooperativisme en habitatge és un model alternatiu que busca l'estabilitat a través de la propietat col·lectiva, alhora que permet que totes puguem disposar d'habitatge i ningú pugui especular perquè no se'l pot vendre". El model "és una aposta a mig i llarg termini, que és molt nou a Catalunya però en altres països s'ha demostrat que funciona".

Una idea que també subratllen des de Coopera Sant Feliu, tal com va explicar Maria Comellas: "volem promoure el cooperativisme a la ciutat a partir de diferents fronts i un és el de l'habitatge. El que pretenem és canviar la relació que tenim les persones amb l'habitatge, que sigui un dret i un bé d'ús i no un bé especulatiu". Per això, volen "promoure edificis cooperatius que tinguin espais compartits, no cal que tinguem tots una rentadora, es pot compartir amb els veïns de l'escala".

Estendre aquest model, però, és complex, i per això Helena Trias va afirmar que "cal canviar la mentalitat i la relació que tenim amb l'habitatge per tenir una consciència col·lectiva". I per això, Maria Comellas va demanar també la implicació de la ciutadania.

Un altre dels factors a tenir en compte a la capital del Baix Llobregat, segons va explicar Helena Trias, és que "el repte de Sant Feliu és que és una ciutat pràcticament completa, amb poca oferta de lloguer i pràcticament tota construïda arribant als límits amb Sant Joan Despí i Sant Just". I va deixar clar que "no hi ha una única solució, han de ser moltes que sumin i fins i tot preguntar a altres municipis com ho han fet per fer més habitatge públic".

Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

FOTOS: Marc Rius.

Comentaris

Marcial Martin Caballero SAN FELIU DE LLOBREGAT
3.
Es el pez que se muerde la cola, cuarenta años gobernando la izquierda los municipios , que están en el entorno de la ciudad de Barcelona , cada vez nacen menos personas y cada vez es mayor el problema de la vivienda, para jóvenes y para toda la ciudadanía en general. No han sabido dar la solución y tengo el convencimiento que no la van a dar. Razón y motivos, son muy claros, han demostrado desconocimiento absoluto en materia, ademas de demostrar siempre, que no son buenos gestores. Lo suyo es dar palos de ciego y las soluciones pasan siempre por el filtro del populismo mas exsacerbante y cansino, que te lleva a la desesperación mas absoluta.
Contesten a un dato: Porque en un país España, que dispone del 75% de su superficie, sin edificar, puedan existir estas tensiones, (que ya duran muchos años),en cuanto al suelo disponible para edificar viviendas y con ello el abaratamiento de estas, creación de puestos de trabajo, y liberación de suelo publico como consecuencia, de la aportación de terrenos a la administración publica, por las actuaciones a nivel privado de las empresas constructoras. Bien dispuesto y organizado, el precio de la vivienda tanto publica como privada, podría bajar del orden del 35 al 40% del precio actual. De continuar encerrados en sus razonamientos, pasaran cuarenta años mas, y esto no se habrá solucionado. Ustedes mismos!!.....pero dejen de una vez por todas, de considerarse personas eficientes y eficaces, dentro de la administración publica. Nada mas lejos de la verdad. En la administración publica en esta materia, existe muy poco interés en dar solución a este tema , que con razón el ciudadano esta demandando.
  • 1
  • 6
Als joves que ens donguin...
Em sembla fantàstic que debateu per l'habitatge. Però quasi tot va a persones en "situació de risc social". O sigui que els joves que hem estudiat, currem 12 hores diàries per un sou de merda, i volem formar una familia (fills i tal)... continuem sense res.

Quan nosaltres no poguem pagar aquests serveis socials per als qui tampoc poden pagar-los, com pebrots finançareu tanta despesa pública envers als "col·lectius de risc"? Ho podeu respondre això? És molt maco el populisme de: "a l'Administració Pública sobra la pasta, us donarem casa, feina i follareu 3 cops al dia". No dubto que algú us cregui aquestes bajanades... Però als qui som racionals i busquem opcions a llarg termini respongueu-nos a això: què hem de fer els joves que treballem per accedir a un habitatge que ens hem guanyat a base d'estudiar i treballar com desgraciats?
En resposta a Als joves que ens donguin...
Rantamplán Pipican Olorda
2.
Avui és el vostre habitatge, demà seran les vostres pensions. Això del cooperativisme està molt bé, però en quin sòl edificarem??? A Sant Feliu ja gairebé no queda ni un pam lliure, i el que hi ha òbviament de qui sigui el vendrà a preu d'or o més car fins i tot. Arribats a aquest punt, jo crec que ens hauríem de replantejar (polítics) la recalificació o el doble ús de sòl industrial (hi ha molt desocupat) com a residencial o almenys que sigui habitable tipus loft. A situacions radicals calen mesures igualment extremes.
  • 3
  • 3
Als joves que ens donguin... per allà
1.
Em sembla fantàstic que debateu per l'habitatge. Però quasi tot va a persones en "situació de risc social". O sigui que els joves que hem estudiat, currem 12 hores diàries per un sou de merda, i volem formar una familia (fills i tal)... continuem sense res.

Quan nosaltres no poguem pagar aquests serveis socials per als qui tampoc poden pagar-los, com pebrots finançareu tanta despesa pública envers als "col·lectius de risc"? Ho podeu respondre això? És molt maco el populisme de: "a l'Administració Pública sobra la pasta, us donarem casa, feina i follareu 3 cops al dia". No dubto que algú us cregui aquestes bajanades... Però als qui som racionals i busquem opcions a llarg termini respongueu-nos a això: què hem de fer els joves que treballem per accedir a un habitatge que ens hem guanyat a base d'estudiar i treballar com desgraciats?
  • 15
  • 2

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat