Sant Feliu en Comú reivindica des de La Salut el llegat de "la lluita del barri" per combatre les desigualtats del present

La Plaça La Salut va ser ahir dijous l'escenari d'un acte amb la candidata dels comuns, Lídia Muñoz, l'alcalde, Jordi San José, el diputat Joan Mena, i veïns del barri de la candidatura

Sant Feliu en Comú Podem va celebrar ahir dijous un acte a la plaça La Salut, aprofitant per reivindicar l'esperit de lluita del barri. Ho van fer en un acte on van recordar les lluites col·lectives passades, i alhora defensar les polítiques contra les desigualtats i l'aposta per "la cohesió dels barris", que, segons la candidata a l'alcaldia, Lídia Muñoz, "està en joc" a les eleccions de diuemnge.

A l'acte també hi va participar l'alcalde, Jordi San José, el diputat al Congrés Joan Mena, la número 3 de la candidatura, Loren Rider, la número 17 i veïna de La Salut, Laura Aguilera, i els també veïns del barri Aurora Huerga i Jorge Rodríguez, membres de la llista com a suplents. A l'acte, on van assistir prop d'una setantena de persones, es va obrir amb una actuació musical de Nagore i es va tancar amb la de la Peña Luis de Córdoba.

Lídia Muñoz: "diumenge ens hi juguem la cohesió dels nostres barris"

La candidata a l'alcaldia, Lídia Muñoz, va començar el seu discurs fent referència als seus orígens: "el meu pare és de Laujar, la meva mare és extremenya, i van venir a Sant Feliu a construir vida en comunitat. Sóc filla de classe treballadora, que va lluitar per aquests barris i aconseguir la llibertat al nostre país". Muñoz va assegurar que representa "la millor herència política" que pot tenir aquesta ciutat i va recordar que és regidora des del 2003, primer a l'oposició i els últims vuit anys a l'equip de govern. La candidata va insistir en què Sant Feliu en Comú Podem és "un projecte obert d'esquerres, ecologista i feminista" basat en "la lluita diària per les desigualtats i defensa dels serveis públics, com la sanitat i l'eduació".

Muñoz va treure pit del que s'ha fet en aquest mandat: "hem invertit gairebé més de dos milions d'euros en ajudes socials i, en educació, un milió i mig d'euros per pal·liar el que la Generalitat i el govern de l'Estat no fan". La candidata a l'alcaldia també va reivindicar el vincle amb "els barris" perquè "Sant Feliu en Comú tenim un peu a les institucions i un peu al carrer, d'on venim i on sempre som, formant part de lluites quotidianes per millorar vides de les persones" i va posar d'exemple la Plaça La Salut, tant per com s'havia aconseguit com per com s'ha remodelat: "parlant amb la gent, amb zones verdes i posant en valor la memòria democràtica i plural amb el mural".

Per la candidata a l'alcaldia de Sant Feliu en Comú Podem, a les eleccions de diumenge "ens hi juguem la cohesió dels nostres barris" i va fer una crida a "frenar la dreta, el PP i Ciutadans". També va parlar dels socialistes, afirmant que "alguns votants d'esquerres estan decebuts per un PSOE que no és valent" i va assegurar que "som l'única força que farà pactes amb l'esquerra".

De la lluita compartida del soterrament a "un Sant Feliu digne per viure en tots els barris"

A l'acte també es va parlar del soterrament, recordant que les obres començaran al novembre. Lídia Muñoz va reivindicar que "s'ha aconseguit gràcies a la lluita de totes" i va reclamar "que ningú s'apropiï del soterrament, no és de Zapatero, Rajoy ni Pedro, és de totes nosaltres". En aquest sentit, va llançar un dard al PSC, afirmant que "seguirem lluitant perquè no es facin grans torres d'edificis, com volia fer el govern socialista el 2010". I va assegurar que "serem garantia que la superfície alliberada pel tren respecti la opinió ciutadana i no el que els especuladors volen".

Tot i que va afirmar que la lluita del soterrament era compartida, Lídia Muñoz sí que va treure pit que s'havia aconseguit "amb Jordi San José d'alcalde". En la seva intervenció, l'alcalde, Jordi San José, també es va referir al soterrament, criticant Lourdes Borrell, candidata del PSC, perquè "no s'hi val que vingui un dia un ministre i sigui cosa tot del ministre", en referència a la vistia d'Ávalos la setmana passada.

D'altra banda, San José va tenir un record per Juan Sánchez, "treballador de la Seat, de l'AAVV La Salut i de l'associació de pares Mestre Esteve", que va aprofitar per reivindicar "la lluita de tots en igualtat de deures i oportunitats". Per San José, que tanca la llista de Sant Feliu en Comú Podem en una posició simbòlica, va defensar que "Sant Feliu sigui un lloc digne per viure des de la Plaça de la Vila a la Plaça La Salut". En aquest sentit, va defensar que Sant Feliu "s'ha fet amb centenars de Juans Sánchez i Adelas Barquín, que als matins treballaven i a la tarda eren a l'associació de pares i lluitant per uns barris dignes".

San José també va carregar contra alguns partits, com Tots som Sant Feliu: "tots són de la Plaça de la Vila i 100 metres del voltant", o el lema "sin complejos" del PP: "no podem votar corrupció sense complexos ni sense confrontació entre catalans". També li va tocar el rebre a Ciutadans, de qui va dir que "fa una política que només intenta afavorir a qui pensa com ells". L'alcalde va subratllar que "la unitat i la persistència" és el que caracteritza la candidatura.

Joan Mena defensa el model de l'escola catalana i demana a ERC que faci polítiques d'esquerres

El diputat al Congrés Joan Mena va fer un discurs reivindicant també l'esperit lluitador del partit: "aquesta plaça demostra que la gent comú i normal quan encapçalem una lluita som capaços de donar-li la volta al que tenien pensats els poderosos". Mena va aplaudir les polítiques del govern de San José dels últims anys, qualificant-les "d'exemple per totes les polítiques socials de Catalunya".

Mena va defensar la immersió lingüística i "el model de l'escola pública drets que tradicionalment han tingut els fills de la burgesia, això és un tresor social". I en clau d'educació, també va retreure al govern d'ERC i el PDeCAT de "retallar en inversions a les escoles públiques" i tenir "les taxes universitàries més cares de l'Estat espanyol, que fa que avui milers d'estudiants hagin d'abandonar perquè no tenen dines per pagar-ho". Per això, va demanar a ERC "que recuperin la E d'esquerra i apliquin polítiques socials també des de l'àmbit educatiu". També va retreure'ls que "es fan dir d'esquerres però sempre que poden governen amb la dreta catalana."

A més, també va ser crític amb el PSC, perquè "té massa lligams amb el poder, massa ministres asseguts en consells administració d'elèctriques i per això no volen baixar el rebut de la llum". 

La lluita del barri de La Salut com a "orgull" i llegat per continuar defensant millores en drets socials

A l'acte també hi va intervenir Loren Rider, número 3 de la candidatura, que va posar d'exemple el llegat de generacions passades que "van aconseguir drets laborals que avui sabem disfrutar" i va afirmar que "prenem el relleu generacional i volem comprometre'ns a seguir lluitant perquè els nostres fills puguin tenir una vida millor".

D'altra banda, Laura Aguilera, número 17 de la llista i veïna del barri, va reivindicar "l'orgull" de ser del barri de La Salut, i va assegurar que la candidatura dels comuns "estima la cultura i els drets humans, és una candidatura de veritat". Aurora Huerga, veïna del barri i suplent de la candidatura de Sant Feliu en Comú, va recordar la "lluita de totes" per aconseguir el soterrament "i per dignificar aquest barri". I en concret, "les dones que totes les nits sortien a desfer el que feien altres durant el dia i que mai han passat a la història", en referència a la lluita contra l'edificació d'una benzinera a la Plaça La Salut.

Jorge Rodríguez, veí del barri i suplent de la llista, va fer un símil amb el barri de La Salut i "el que representa aquesta candidatura, que va néixer amb la lluita social, va sortir al carrer per aconseguir ambulatoris i escoles, i ara segueixen avançant per millorar els seus drets, amb la tarifació social, l'habitatge digne i donant suport a sectors més vulnerables. L'acte el va presentar Manuel Borrajo, president de l'AAVV La Salut, que va afirmar que "sempre defensarem tothom que vingui al nostre barri i lluiti per la igualtat, la convivència i la cohesió social."

Podeu veure la galeria d'imatges de l'acte aquí.

FOTOS: Marc Rius.

Comentaris

Dani Sant Feliu de Llobregat (Plaça Francesc Macià)
2.
Bon dia,

¿Me permite calificar el entrecomillado del titular de cinismo de alto octanaje? La "lluita de barri", a lo que se ve, va por barrios (nunca mejor dicho). Y así, la lucha vecinal y las sensatas reivindicaciones de los residentes en la Plaça Francesc Macià, quedan sepultadas bajo el interés particular de los representantes del cortijo.

Ni procesos participativos, ni mociones, ni recogidas de firmas, ni instancias, ni llevar ante la justicia las amenazas e intimidaciones. Cuando la lucha de barrio es digna de ese nombre, las fuerzas vivas del cortijo aplican el rodillo, para luego vestirlo con pomposos eslóganes.

Saludos cordiales,
Dani
  • 13
  • 2
Risa Marialuisa
1.

Per descomptat, amb el patriarca San José al darrere.

Molt heteropatriarcat, però desprès... jajajajaja

  • 10
  • 3

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat