El PSC guanya a Sant Feliu les eleccions europees amb la participació més alta dels últims trenta anys

Els socialistes van aconseguir un 29,4% dels vots. Els partits independentistes van quedar en segon i tercer lloc: ERC-Ahora Repúblicas, amb un 18,7%, i Junts per Catalunya, amb un 17,7%

Doble victòria socialista aquest diumenge a Sant Feliu: el PSC no només ha guanyat les municipals sinó que també ha estat el partit més votat a les eleccions europees. A diferència del que ha passat en clau local, en què el el resultat ha estat molt ajustat entre els tres primers partits, a Europa la victòria dels socialistes és més contundent: han tret 6.569 vots, que són un 29,42% del total i amb un avantatge d'11 punts respecte ERC, segon partit més votat a la capital del Baix Llobregat.

Igual que en anteriors ocasions, a Sant Feliu hi ha hagut vot dual: s'ha votat diferent a les municipals que a les europees i els comuns, que en clau local són segons, a les europees baixen a la quarta posició, mentre que ERC és segona força, seguida de ben a prop per Junts per Catalunya.

El PSC revifa, ERC i Junts per Catalunya pràcticament empaten i Podemos perd pistonada

El PSC a Sant Feliu obté més del doble dels vots que a les europees del 2014 i creix 11 punts pel que fa al percentatge de vot. Fa cinc anys va ser també el partit més votat a la ciutat, però va perdre molts vots. Ara remunta de nou, però tot i això queda lluny del 42% de fa 10 anys. En el conjunt de Catalunya, els socialistes també creixen però queden en segona posició, amb un 22,1% dels vots.

ERC-Ara Repúbliques torna a ser el segon partit més votat a Sant Feliu, igual que ja ho va ser el 2014. Guanya 1.200 vots i arriba als 4.183, que representen un 18,7% del total. Són 2 punts percentuals més que fa cinc anys. A Catalunya, ERC ha estat tercera força, amb un 21,1% del total.

Junts per Catalunya ha estat el partit més votat en el conjunt de Catalunya, amb un 28,52%. A Sant Feliu, trepitgen els talons a ERC: són el tercer partit més votat a només 150 vots de diferència, amb 3.933, que són un 17,6%, un punt menys que Esquerra. El 2014, CiU va ser també tercera força a Sant Feliu, però amb 1.700 vots i 4 punts menys que l'opció que lidera ara Carles Puigdemont. 

Unidas Podemos és el quart partit més votat, amb 2.798 vots, que són un 12,5% del total. Fa cinc anys, Podemos va ser la sorpresa de les europees, va irrompre també a Sant Feliu amb més d'un miler de vots, un 6,7%, van ser sisena força, i ICV eren quarts amb 2.146 vots, un 13,4%. Sumant totes dues opcions, el resultat d'aquest any ha estat pitjor per l'òrbita dels comuns, que hauria perdut prop de 8 punts i uns 350 vots. En el conjunt de Catalunya, el resultat d'En Comú-Podem és pitjor: ha estat cinquena força i obté un 8,4% dels vots.

Ciutadans creix lleugerament, el PP s'enfonsa, mentre que VOX i el PACMA treuen resultats residuals

Ciutadans es manté a Sant Feliu en cinquena posició, amb 2.345 vots i un 10,5% del percentatge de vot. Creix lleugerament un punt i escaig en percentatge de vot, i en vots absoluts en guanya 850. A Catalunya, Ciutadans puja de sisena a quarta posició i treu un 8,6% dels vots.

Igual que a les municipals, el PP es desmunta: perd més de mig miler de vots i el percentatge queda reduït a la meitat: obté 1.170 vots, que representen un 5,24% del total. En el conjunt de Catalunya el percentatge de vot també es redueix d'un 9,8% a un 5,1%.

Finalment, candidatures com VOX i el PACMA no han arribat al 3%. El 2014, VOX, que no tenia l'impacte mediàtic d'aquestes eleccions, va aconseguir a Sant Feliu 49 vots, i ara n'ha obtingut 538 vots, que representen un 2,4%. A Catalunya, han tret un 1,9%. D'altra banda, el PACMA es manté en un percentatge de vot mínim i força semblant que fa cinc anys, un 1,5%, tot i que guanya una vuitantena de vots, fins als 328. A Catalunya, el percentatge és més baix: del 0,1%.

La participació més alta des de 1987

La participació en aquestes eleccions europees s'ha disparat i ha crescut 17 punts, fins al 66%. Un fenomen que s'explica per la coincidència, només un cop cada 20 anys, amb les eleccions municipals, on també ha crescut la participació. És la dada de participació més alta des de l'any 1987 en unes eleccions europees a Sant Feliu. Aleshores va ser del 71%.

En el conjunt de Catalunya la participació no ha crescut tant: de fet queda en un 64,8%, una mica per sota que la dada santfeliuenca, i només creix 6 punts respecte el 2014.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat