Un diumenge d'eleccions al Centre Cívic Les Tovalloles

Districte 5, secció 4, mesa A (anticrònica d’una jornada electoral)

Podríem dir-li compromís o vergonya de no fer allò que vas dir que faries. El cert és que m’havia compromès amb la redactora del Fetsantfeliu a participar a la jornada electoral de les municipals de la manera que ella creies millor.

A mesura que s’apropaven les dates, el meu compromís –líquid– es feia fonedís per minuts. Suposo, intentant racionalitzar la situació, que la concatenació d’esdeveniments electorals m’havia afectat de manera efectiva. Saturació informativa,  posicions forçades, promeses que, de lluny, es veuen com un reclam electoral (només), democràcia representativa i shares televisius .... ens ho creiem?

La campanya de les municipals no em va ajudar gaire: cartells amb imatges de candidates i candidats fen apologia de l'individualisme, missatges gastats apel·lant a un suposat amor a la nostra ciutat o el molt que ens juguem en aquesta comtessa electoral.....

 • Jordi! - Era la trucada no desitjada. Redacció a l’aparell.

 • Digui’m.

 • Hauries de cobrir la taula 4A del districte 5.

 • Què té de particular aquesta taula? Quin és el districte 5?

 • El Centre Cívic de les Tovalloles, és la taula amb un índex de participació més baix a les passades generals.

 • Ok. I concretament què vols?

 • Podries fer una contracrònica de la jornada electoral...? Com ho veus?

Vaig dir que sí amb la millor de les veus i la pitjor de les voluntats. Hauràs de fer una feineta ràpida i polideta em vaig dir a mi mateix; et treballes una mica les dades, els tants per cents  i amb una estampa impressionista del col·legi electoral vas que te’n vas!

De la Rambla al Passeig dels Pins

El diumenge va arrencar primaveral. El personal discorria per la rambla Marquesa de Castellbell amb bon semblant, gaudint dels raigs solars i la companyia / xerrada a les terrasses. Pot ser era que tothom s’havia encomanant de l’esperit de la festa de la democràcia.

Els exteriors del Centre Cívic de les Tovalloles mostrava una presència alta de veïns, asseguts, es miraven amb displicència als que s’adreçaven a votar. Son les onze i encara el ritme de votants és baix. Em trobo al Marc Rius (fotògraf de Fet a sant Feliu), a aquestes hores ja ha recorregut uns quants col·legis electorals i em confirma que la cosa s’animarà a partir del migdia, per ara la cosa ha anat tranquil·la.

Confirmant les tesis del Marc, la recepció de les Tovalloles mostra un aspecte serè.

Tot i la presència d’un bon grapat de taules electorals, la majoria de les persones presents son apoderats. Es distribueixen de manera curiosa i en certa manera com a preàmbul dels resultats de la nit. Els representants del PSC, Cs, ERC, En comú i Junts x Cat parlen amistosament en grups de 3 o 4 persones (sense mesclar-se però). Pel contrari, arrenglerats a la tirallonga de cadires, sols i mirant els mòbils s’estenen el representant de Veïns, la de Vox, la del PP i  el de Fem Poble.

Trec el cap per veure la “dichosa” taula 4A. Arraconada al fons de l’estança, la distància entre la porta i la taula electoral se’m fa esgotadora, trec el cap, observo i guillo. Res a comentar més enllà de les expectatives mostrades pels membres de la taula que, amb una mirada amistosa, creien que aniria a dipositar la papereta.

Be, jo marxo, aquí ni pinto ni faig res vaig pensar. Tot just en aquest moment apareixen més apoderats de Vox (venen de la Torre de Can Calders), espero a veure què passa. Saluden a la seva companya i, amb posat seriós, creient-se el paper de guardians de les formes democràtiques revisen que les seves paperetes estiguin en ordre, a lloc i sense intruses (paperetes vull dir). El resultat final els hi donarà un percentatge bastant baix (2’88%), com diria la meva mare: para este viaje no hacían falta tantas alforjas!

La participació a les 18h

A contracor, sense gaire esma, aixeco el cul del sofà per fer la ronda vespertina. Organitzo el recorregut; fins a les 20h al col·legi, després vaig a l’Ateneu a veure com evoluciona la nit electoral. La perspectiva de fotre’m unes birres anima la perspectiva de la tarda.

Arribo de nou al col·legi, l’ambient es si fa no fa el mateix. L’única diferència és que les urnes estan més plenes. La nostra no gaire més. Pregunto als apoderats del PSC si tenen dades de la participació, animats per les perspectives de resultats es venen amunt i em diuen que a les 18h havien votat un 60%! En realitat s’han flipat una mica, les dades oficials (plana de l’ajuntament) diu que al districte 5, a les 18h ha votat el 47’96%. No passa res.

Encara hi han més apoderats que al matí. Ara, suposo que avorrits de tot el dia de guàrdia, ja no parlen entre ells i miren de distreure’s mirant el mòbil. Destaca entre els diferents grups un conformat per la candidata del PP acompanyada de dos o tres apoderats. En un moment donat els veig marxar. Se’n van a un altre col·legi vaig pensar però m’equivocava. Després d’una estona tornen amb entrepans i begudes ensucrades per alimentar-se i preparar-se per una nit (electoral) infausta.

Assegut a l’exterior del col·legi, al costat del segment d’apoderats fumadors empedreïts, començo a mirar dades de participació del districte a les darreres comtesses electorals. Anoto tants per cents, partits, nombre de votants, vots en blanc, comparatives i altres herbes absolutament innecessàries per aquesta crònica i aquest pseudocronista.

En aquest garbuix de dades arriben les 20h i tanquen el col·legi. Els apoderats han tornat de la seva somnolència programada i es preparen per vetllar pels seus (o els nostres, en realitat no ho sé) interessos.

Esteban! Ponme una birra

Quan arribo al Bar de l’Ateneu, l’equip de redacció i la central de dades ja estan en funcionament. La coincidència amb les europees i el fet de que els italians tanquin els seus col·legis a les 23h fa més llarga l’espera.

Els resultats es fan esperar. Comença el degoteig de dades. Una taula, dues. Amb els resultats es confecciona un primer diagrama de forces que esbossa, des d’un bon començament, la tendència de la nit: PSC encapçalant i En comú i ERC, igualats, per darrera. Encara algun positivista tossut anava dient fins que no arribem al 30% no serà significatiu!

Una mica després, els resultats per taules i districtes es desborden. Li demano a la responsable de la central de dades que m’avisi quan surti el resultat de la meva taula 4A.

 • Jordi! Ja està, apunta!

Anoto les dades, 206 electors de 362. Un 56’63 % de participació, 3 punts menys que la mitjana del seu districte i quasi 10 punts menys en comparació amb les dades de Sant Feliu. Pel que respecta al sentit dels vots només coincideix el domini del PSC (superant en 4 punts però la mitjana de Sant Feliu) i cal destacar que empaten en nombre de vots amb Sant Feliu En Comú Podem (57).

Torna a ser una de les meses amb menys votants! Bé, no és estrany, és també la que té assignats menys electors. Si això sumem el biaix de la participació inferior... Aquest cop ha estat una mesa de l'escola Gaudí on hi ha hagut menys participació: un 53%.

Una vegada resolt el misteri de la taula amb menys participació decideixo que ja està bé per avui.

Enfilo la porta i just al traspassar-la em creuo amb la redactora del Feta que torna de fumar:

 • Què Jordi, com ha anat la jornada electoral? Voldràs participar en les properes?

Pràcticament sense mirar-la i baixant els graons li deixo anar un sincer:

 • Ni de conya!

Comentaris

Txevi
Genial i novel·lesca contra crònica! Puc donar fé de parts dels detalls.
En resposta a Txevi
jordi 1871 Roses del Llobregat
2.

Ahahahaha! Sí, Clar! Tu vas passar una bona part del dia allà!
Salut

 • 1
 • 1
Txevi Sant Feliu Llobregat
1.

Genial i novel·lesca contra crònica! Puc donar fé de parts dels detalls.

 • 3
 • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat