El proper Ajuntament tindrà majoria de dones

Al consistori que es constituirà el 15 de juny hi entraran vuit cares noves i quatre que tornen. El 12 de juny es farà el ple on s'acomiadaran la dotzena de regidors i regidores que pleguen

Són dies de negociacions per constituir el nou govern municipal, que es presentarà oficialment el 15 de juny, igual que tots els Ajuntaments de la resta de Catalunya. A l'espera que se sàpiga quina serà finalment l'aliança per al proper mandat, ens fixem en els 21 regidors i regidores que formaran part del nou consistori, independentment de si seran al govern o a l'oposició. Serà un consistori amb majoria de dones: 13 dones i 8 homes.

Una altra característica és que hi haurà força cares noves comparat amb l'últim mandat (al PSC i ERC s'estrenaran tres persones en cada cas), però on també tornaran regidors que ja ho havien estat en altres etapes (Alegre, Manyoses, Vázquez). A més, tanca etapa l'alcalde, Jordi San José, després de 28 anys a l'Ajuntament, o regidors amb llarga experiència al consistori, com Josep M. Rañé, Rosa M. Martí, Manel Carrion i Elisabet Ortega.

El proper consistori estarà representat per una majoria de dones: de les 21 persones amb representació plenària 13 seran dones i 8 homes. Una circumstància que es dona pel pes de les diferents llistes cremallera que han presentat la majoria de partits i pel fet que dues de les llistes que han obtingut més regidors, PSC i Sant Feliu en Comú Podem, estaven encapçalades per dones. A més, entre les sis primeres posicions dels socialistes, quatre són dones.

Novetats i sortides de pesos pesants a les files dels socialistes i dels comuns

Tant al PSC com als comuns de cara al proper mandat no hi haurà algunes de les figures més destacades dels últims anys en tots dos partits: l'alcalde Jordi San José i Josep M. Rañé, en l'últim mandat número dos dels socialistes, tanquen etapa.

De les sis persones que seran regidores socialistes, tres repeteixen del mandat anterior: Lourdes Borrell, Javier Molina i Margarita Llongueras. Borrell ha estat regidora els últims tres mandats, des del 2007, mentre que Molina i Llongueras en porten dos, des del 2011. Els altres tres són cares noves: Iván Martín, Laura Bonilla i Laura González.

En canvi, no repetirà Josep M. Rañé, que havia estat regidor durant l'últim mandat i amb un pes destacat a l'equip de govern. Rañé ja havia estat regidor durant l'etapa de 1995 al 2003, quan va passar a ser conseller de Treball de la Generalitat fins el 2006. Ara no repeteix a les files socialistes de Sant Feliu però no se'n va cap a casa: anava de número 7 al PSC de Sant Just i serà regidor al municipi veí, on també ho va ser als anys 80.

A la candidatura de Sant Feliu en Comú Podem, a banda del canvi de nom, la principal novetat ha estat el relleu de Lídia Muñoz per Jordi San José, alcalde els últims vuit anys i regidor des del 1991. Quan va començar l'últim mandat, San José ja va anunciar que seria el darrer, i en aquestes eleccions ha anat a la posició simbòlica de número 21, tancant la llista.

El nucli dur de l'equip d'ICV-EUiA de l'últim mandat es mantindrà en el proper: repeteixen Lídia Muñoz, Manel Martínez, Manuel Leiva i Mireia Aldana. Els dos primers són regidors des del 2003, és a dir, que encararan el seu cinquè mandat consecutiu, Leiva ho és des del 2007 i Aldana des del 2011. La regidora nova dels comuns serà Loren Rider, que representa la branca de Podem Sant Feliu. D'altra banda, no repetirà Noèlia Fontana, que ha estat regidora els últims quatre mesos substituint M. Cinta Daudé, i que ara anava de número 7 de la candidatura dels comuns.

Cares noves a ERC i el retorn d'Alegre, Valencia, Manyoses i Vázquez

ERC suma dos regidors més i tres persones noves, perquè Judit Espert deixa de ser regidora després d'aquest primer mandat. Continuaran Oriol Bossa i Bernat Dausà, als quals s'hi afegeixen Mercè Ariza, Flavia Reina i Aitor Rivera, que serà el regidor més jove del nou consistori.

A Ciutadans passa una cosa curiosa: les dues persones que entren són diferents de les que han representat el partit taronja els últims anys, però són les mateixes que van prendre possessió el 2015. Són Xavier Alegre, que a més va ser regidor socialista del 2003 al 2011, que el 2016 va plegar de regidor de Ciutadans per fer de senador, i Elisabeth Valencia, que va tancar la seva etapa a l'Ajuntament al cap de mig any d'haver pres possessió del càrrec per ser diputada al Parlament. Ara tornen a la primera línia política de Sant Feliu. En canvi, plegaran Raul Alba, que ha estat portaveu de Ciutadans els últims dos anys, i M. Carmen Bravo, que va substiuir Alex Cano des del gener d'aquest any.

Els dos regidors de Tots som Sant Feliu seran Jaume Manyoses i Núria Carrera. La número 2 s'estrenarà a l'Ajuntament, però Manyoses torna després de quatre anys. Ja va ser regidor per CiU del 2003 al 2015. Tots som Sant Feliu és la candidatura hereva del PDeCAT, del qual pleguen les dues cares visibles d'aquest partit els últims anys Rosa M. Martí i Manel Carrion. Martí ha estat regidora els últims tres mandats, des del 2007, i Carrion ho ha estat els dos últims i també ho va ser vuit anys més, entre el 1991 i el 1999.

Qui també torna al ple serà Juan Antonio Vázquez, que va ser alcalde pel PSC del 2003 al 2010 i que ara serà l'únic regidor que ha aconseguit Veïns per Sant Feliu. S'acomiadaran del ple, en canvi, el tàndem Silvestre Gilaberte i Jordi Sospedra, que en els últims mesos han exhibit desavinences internes al ple municipal.

També tancaran etapa dos regidors més: Elisabet Ortega, del PP, que després de dos mandats al ple ara ha vist com els populars s'han quedat sense representació, i Luis Serrano, que ara era regidor no adscrit i com a cap de llista de Fem Poble no ha obtingut representació. El ple on s'acomiadaran els regidors i regidores que plegen serà el 12 de juny a les 19.30h.

Comentaris

Triple
Mujeres. Que bien, eso garantiza seguro que sus decisiones seran mejores que las de un hombre.
En resposta a Triple
Joan Sfeliu
4.

Es sarcástico? Yo qiere personas válidas y no me fijo q ardo tienen. Coger un puesto por ser hombre está mal pero por ser mujer también... solo deben valorarse los méritos y espero q los tengan y demuestren para opinar.

  • 0
  • 0
Triple
3.

Mujeres. Que bien, eso garantiza seguro que sus decisiones seran mejores que las de un hombre.

  • 17
  • 13
carmen bonet giménez
Un cop i un altre insistiu en que el sr. Alegre ha estat regidor des del 2003 i no és cert. Va començar a ser regidor a l'octubre de 2005 substituint a a regidora d'urbanismen i promoció econòmica (2003-2004) i promoció econòmica i habitatge (2004-2005), és a dir, en a mi. Per tant, les coses son com son i no com ens agradaria que fòssin.
En resposta a carmen bonet giménez
carmen bonet gimenez Sanr feliu de llobregat
2.

A les persones que no us agrada el meu comentari demostreu que o bé no us agrada la veritat o bé no us agrada la constatació d'un fet demostrable.

  • 14
  • 12
carmen bonet giménez sant feliu de llobregat
1.

Un cop i un altre insistiu en que el sr. Alegre ha estat regidor des del 2003 i no és cert. Va començar a ser regidor a l'octubre de 2005 substituint a a regidora d'urbanismen i promoció econòmica (2003-2004) i promoció econòmica i habitatge (2004-2005), és a dir, en a mi. Per tant, les coses son com son i no com ens agradaria que fòssin.

  • 19
  • 9

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat