Les caramelles, "orgull i símbol" de l'Esplai Sant Llorenç

L'entitat presenta aquest dijous a CineBaix un documental sobre el vincle de l'Esplai amb les caramelles i un disc amb vint cançons

L'Esplai Sant Llorenç té un vincle potent amb les caramelles, que ara recullen en un documental i un disc que presenten aquest dijous a CineBaix. "Les caramelles vistes des de fora mai seran el mateix que viscudes des de l’Esplai", explica Martí Barniol, coordinador de l'Esplai Sant Llorenç, que afegeix que "el fet de tenir aquesta tradició tant arrelada ens fa sentir orgullosos". Per recollir aquesta relació de les caramelles i l'esplai, aquest mes d'abril s'ha gravat un disc amb una vintena de caramelles i també s'ha enregistrat un documental que inclou entrevistes a diverses persones implicades amb les caramelles i recull el procés de gravació del disc.

La base d'aquest projecte ha estat el disc, al qual han posat veu "tota una llarga llista de famílies, exmonitores, monitores, joves i infants, de moltes generacions diferents, que hi han participat voluntàriament". L'ha gravat Aniol Bestit, tècnic de so i exmonitor d’un Esplai del Baix Llobregat i s'ha enregistrat a l’Ateneu i a l’Auditori del Palau Falguera en tres sessions diferents. 

Un documental que també és "un petit homenatge a Salvador Obiols"

Titulat "Orgull i Símbol", el documental l’ha realitzat Grulla Studio, format per l’Aleix Mestres, exmonitor de l'Esplai i l’Alex López, "dos joves molt implicats en la cultura popular de Sant Feliu", tal com apunta Martí Barniol. Pel que fa al sentit del títol, explica que "poc a poc i al llarg dels anys les Caramelles i l’Esplai Sant Llorenç han forjat una relació estable que les converteix en un símbol" i per això "les caramelles són, de l’Esplai Sant Llorenç, un orgull i un símbol. 

El propòsit de fer aquest documental ha estat poder presentar tot el projecte i "la feina realitzada per totes les que hi han participat". A més, també vol ser "un petit homenatge al Salvador Obiols", implicat des de sempre amb les caramelles. D'aquesta manera, el documental "recull les memòries que ens ha aportat i permet poder-les explicar i difondre de manera més dinàmica", explica Martí Barniol, que també assegura que "les seves històries sempre ens fan estimar les Caramelles una miqueta més".

Les caramelles per l'Esplai Sant Llorenç: molt més enllà de cantar-les per Pasqua

Les caramelles són cançons populars que es canten per Pasqua i que solen cantar grups d'infants i adults per carrers i cases. Una tradició d'arreu de Catalunya que a Sant Feliu fa anys que l'Esplai Sant Llorenç manté. Però Martí Barniol explica que el lligam de l'entitat amb les caramelles va més enllà de Pasqua, quan les canten pels carrers de Sant Feliu, perquè "durant tot el curs i també a l’estiu les portem dins". En aquest sentit, destaca que "les caramelles solen sortir de dins en aquells moments clau: quan no pots caminar més durant una ruta t’ajuden a tirar endevant, quan vols posar a prova el coneixement dels infants durant una gimcana, quan de festa tens ganes de passar-ho bé i n’entones una amb les companyes..." Tot això fa que "simbolitzin moments d’alegria, de germanor, d’Esplai".

Aquest dijous a les 19.30h es projectarà el documental a CineBaix, en una sessió amb l'entrada gratuïta, i també es presentarà el projecte que ara es tanca. A més, també es podran comprar els discs amb el recull de prop d'una vintena de caramelles.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat