Jordi San José: 28 anys, 378 plens i la sensació de marxar amb els deures fets

Després de 8 anys d'alcalde i 20 de regidor, Jordi San José tanca una llarga etapa dedicada a la política municipal. Parlem amb ell per valorar el seu pas per la política santfeliuenca

Jordi San José tanca aquesta setmana una etapa llarga de prop de trenta anys dedicada a la política municipal: vint anys com a regidor, primer a govern i després a l'oposició, i els últims vuit anys d'alcalde de Sant Feliu. Aquest dimecres es va acomiadar al ple municipal i aquest divendres ho farà dels treballadors i treballadores de l'Ajuntament. Una dada curiosa: amb el d'ahir, San José ha viscut 378 plens, entre ordinaris i extraordinaris. Ens trobem a principis d'aquesta setmana al despatx d'alcaldia, on explica que està acabant de tancar els últims calaixos, per valorar com ha estat aquesta etapa a la ciutat.

Marxar amb els deures fets

L'alcalde plega amb la sensació de tenir els deures fets: "amb 28 anys tinc la sensació que tot el que es podia fer ja està fet, o ja està decidit". Per tant, no creu que li hagi quedat res per fer, però admet que "m'hauria agradat ser alcalde un any més per poder posar ser-hi quan es posi la primera pedra del soterrament i quan s'inaugurin els habitatges tutelats per la gent gran". Precisament l'acord -al ple d'abril- d'aquests habitatges assistits que es construiran a Mas Lluí és una de les qüestions que considera més satisfactòries del seu pas per l'Ajuntament, perquè el qualifica com "l'últim gran acord". I en aquest sentit també destaca "el primer gran acord, el 1993, amb la municipalització de les escoles bressol".

D'altra banda, Jordi San José destaca també les polítiques d'habitatge de l'últim mandat i assegura que "s'han pogut fer gràcies a l'AMB i amb l'entrada al govern d'Ada Colau, amb la idea que és una tema metropolità, la qual cosa ha permès fer habitatge de lloguer, quan s'havia fet sempre de compravenda".

A l'hora de respondre què ha estat el pitjor de tot aquest temps, té clar el "regust d'insatisfacció" que li produeix un episodi concret i no gaire llunyà: "el fracàs de no haver pogut ordenar un camí escolar segur per una persona cega que vivia al costat de l'escola Salvador Espriu i ho va reclamar. No es va aconseguir, per una sèrie de desacords diversos i va acabar marxant a una altra escola". La cara més directa de la política municipal l'exemplifica amb aquesta dona: "cada cop que la veig, ho recordo, i és un fracàs no haver-ho aconseguit tenint en compte que hem defensat sempre una ciutat sense barreres".

La diferència entre "l'activisme i la política institucional"

La vida política de Jordi San José a l'Ajuntament es pot dividir en tres etapes clares. Del 1991 al 2003, Jordi San José va ser regidor del govern d'ICV-EUiA, amb carteres com Eduació, Urbanisme, Promoció Econòmica, Interior i Hisenda. Del 2003 al 2011 va viure l'etapa de regidor a l'oposició i del 2011 al 2019 ha estat alcalde, en dos mandats, primer en un govern amb coalició amb CiU i en l'últim mandat amb PSC com a socis de govern.

"Hi ha una gran diferència entre l'activisme i la política institucional", afirma. I afegeix que "des de l'activisme, que podria ser l'oposció, reclames i planteges coses sense necessitat d'haver-les de fer". En canvi, considera que "des de la política institucional, manes, i, per tant, prens decicions que afecten directament a la gent. Això marca la diferència, perquè també constates les traves o limitacions de pressupost i jurídiques". A més, apunta que "quan estàs al govern, has de retre comptes amb tothom, tens poc marge d'actuació". Tot i que afirma que "de vegades no prens decisions", també creu que "sí que pots fer coses". I posa d'exemple la gestió del soterrament: "hem aconseguit fer un concurs públic, que no suposi cap cost econòmic per l'Ajuntament i evitar les torres de 14 plantes a la superfície urbanitzada".

Pel que fa als mèrits personals i en relació al soterrament, San José treu pit "d'haver tret la perspectiva local pel que fa al soterrament per donar-li una visió metropolitana, és a dir, ressaltar la importància del soterrament com un factor imprescindible per la xarxa de Rodalies". I també en aquest sentit, "no acceptar ni la proposta del 2014 ni la del 2015 de la Generalitat", que considera que no eren solucions gens vàlides per a la ciutat. Un altre èxit personal que ressalta és la ponència unitària del soterrament, perquè tenia molt clar que volia que "tothom hi fos present i sortís a tot arreu, que fos un projecte de tots".

Per ser alcalde, què és important?

San José admet que "com a alcalde, hi ha estones dures i altres de bones, però sempre pesa més la part positiva". Explica que "has de gestionar el descontentament de milers de persones amb coses petites" i alhora "no sempre prens grans decisions". Però subratlla una qüestió que considera clau a l'hora de governar la ciutat: "sempre tinc clar el que vull que passi i la importància de gestionar els temps, per saber programar i planificar, tenint en compte el que implica poder prendre les decisions i complicitats que calen".

Amb l'experiència que donen 8 anys d'alcalde, Jordi San José té clar què ha de tenir algú per governar una ciutat com Sant Feliu: "ha de liderar tres coses, el partit, l'Ajuntament i la ciutat. Ha de cuidar aquestes tres qüestions". De quina manera? "Construint grans acords, sumant-hi molta gent i mantenint coherència amb els acords", afirma. A més, també destaca el pes de "les habilitats per al treball en equip i de relació". I insisteix també en que a l'hora de liderar "cal tenir una visió clara de la fita i del rumb".

L'etapa es tanca tot just ara i encara és d'hora per saber què i com es recordarà de San José com a alcalde. Però preguntat sobre què li agradaria a ell que es recordés del seu llegat, no dubta: "la tarifació social i defensar en tot moment la igualtat de tothom en drets, deures i oportunitats, sent una ciutat sense barreres i on cap barri sigui més que un altre".

A partir de la setmana que ve, San José engega una etapa nova allunyada de la política activa. No es planteja en cap cas el salt a la política general, assegura que "sempre ho he tingut clar" i fins i tot recorda que "en l'època del tripartit, el Cesc (Baltasar) em va oferir una secretaria general que ni recordo, però li vaig dir que el meu objectiu era ser alcalde de Sant Feliu". Explica com Baltasar li va dir que era "impossible prendre l'alcaldia al PSC" i com ell va respondre que ho aconseguiria. I així va ser el 2011.

Un futur que comença ara

Jordi San José és un polític molt actiu a les xarxes socials, especialment al Facebook i al seu blog personal, que fa temps que s'ha convertit gairebé en un mitjà de comunicació més. Mantindrà, ara, aquesta activitat intensa a les xarxes? "No ho tinc clar, aniré veient-ho sobre la marxa", respon. El que sí que diu és que "amb temes que consideri una presa de pèl, com el procés, que crec que és una enorme presa de pèl, no em tallaré". I també adverteix que "em rebotaré si es qüestionen coss sagrades que he defensat durant aquests anys, com tots els Sant Felius de Sant Feliu", però també deixa clar que "no vull interferir" en relació al proper govern que es posarà en marxa a partir d'aquest dissabte. I també afegeix que "remaré a favor de qüestions rellevants, com el concurs públic i la votació del projecte del soterrament del novembre"

Sigui com sigui, en aquesta nova etapa, de moment, ja s'ha apuntat a fer voluntariat educatiu a l'escola Gaudí i al Centre Mirabolà. Però amb una condició: "ho faré els dimarts, dimecres i dijous, he passat molts anys dedicant només un quart del cap de setmana a la família i ara vull tenir caps de setmana de quatre dies". Una nova vida que començarà a partir de dissabte, un cop s'investeixi el nou govern de la ciutat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat