Sant Feliu ja té nou Ajuntament amb Lídia Muñoz d'alcaldessa

La candidata de Sant Feliu en Comú Podem ha estat investida aquest migdia i els propers quatre anys governarà Sant Feliu amb ERC. La investidura ha estat possible perquè Tots Som Sant Feliu ha fet un vot en blanc i un a favor "per responsabilitat política

Finalment no hi ha hagut sorpreses d'última hora i Lídia Muñoz ha estat investida aquest migdia alcaldessa de Sant Feliu, amb 11 vots a favor. Muñoz encapçala així un govern en minoria format per 10 regidors i regidores de Sant Feliu en Comú Podem i ERC. Per ser investida alcaldessa, ha rebut els 10 vots favorables dels comuns i d'Esquerra i un vot més de Tots som Sant Feliu, que ha fet una abstenció i un vot a favor "per responsabilitat política", tal com ha afirmat el líder del partit, Jaume Manyoses. En total, Lídia Muñoz ha rebut 11 vots a favor, els 6 regidors i regidores de PSC han votat Lourdes Borrell, els 2 de Ciutadans Xavier Alegre i hi ha hagut dues abstencions, una de Tots som Sant Feliu i una del regidor de Veïns per Sant Feliu.

L'acte s'ha fet aquest dissabte al migdia en un Auditori del Palau Falguera que ha quedat petit per la quantitat de públic que hi ha assistit. El nou Ajuntament estarà format per 21 regidors i regidores, 6 del PSC, 5 de Sant Feliu en Comú Podem, 5 d'ERC, 2 de Ciutadans, 2 de Tots som Sant Feliu i 1 de Veïns per Sant Feliu.

Lídia Muñoz reivindica una nova mirada: "d'un Ajuntament més jove, plural, que aprofiti el llegat de la transformació d'aquests 40 anys, i renovi els reptes"

Lídia Muñoz s'ha proclamat alcaldessa de l'11è Ajuntament de Sant Feliu i ha promès el càrrec "per imperatiu legal, per la justícia social i per la igualtat de gènere". En el seu discurs d'investidura, ha començat agraïnt al seu predecessor, Jordi San José, de qui ha afirmat haver “après el que és governar la ciutat des de la transformació, el compromís i les prioritats sempre clares".

"Assumeixo el títol d'alcaldessa amb l'orgull de recollir el llegat de lluites passades, i alhora posant el focus en les lluites del present i del futur", ha afirmat Lídia Muñoz, que també ha posat l'accent en el seu discurs en les lluites per la igualtat i el feminisme, perquè "impregni tota la nostra acció de govern". L'alcaldessa ha reivindicat una "nova mirada en aquest mandat: la mirada d'un Ajuntament més jove, plural, que aprofiti el llegat de la transformació d'aquests 40 anys, i alhora renovant i actualitzant els reptes" per aconseguir també una "renovació de les institucions".

En relació a l'acord amb ERC, ha remarcat que es tracta "d'un acord en clau local" centrat en "línies programàtiques compartides i amb una agenda transformadora per Sant Feliu". Ha definit el pacte "fruit de l'essència de la política: saber arribar a acords i consensons, imprescindible en situacions com l'actual". En aquest sentit ha deixat clar també "la ferma voluntat per continuar trobant coincidències amb la resta de les forces polítiques" i ha posat d'exemple la ponència unitària del soterrament, "on tots els representants polítics hem fet equip per abordar amb èxit el repte més important que té Sant Feliu". Un soterrament que ha definit com a "patrimoni de tota la ciutat".

Lídia Muñoz ha acabat la seva primera intervenció com a alcaldessa citant Rosa Luxemburg, afirmant que "seguirem lluitant per un món on siguem socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures".

Sant Feliu en Comú Podem i ERC defensen que l'acord de pacte està només basat "en clau local"

Igual que Lídia Muñoz, els portaveus de Sant Feliu en Comú Podem i ERC, Manel Martínez i Oriol Bossa respectivament, han subratllat el factor "local" del pacte entre totes dues formacions. Manel Martínez, ha afirmat que "aquest acord no va de repartiment de càrrecs, va de programa i de com volem i podem aplicar-lo. No va d'interessos partidistes aliens a la ciutat, sinó que va de Sant Feliu, del model de ciutat que compartim i volem mantenir: dialogant, justa, cohesionada, activa, ben planificada i amb identitat pròpia". També Oriol Bossa ha defensat que ERC "ha triat canvi per l'Ajuntament de Sant Feliu, la ciutat necessitava un nou impuls i el nou govern es basarà en una agenda transformadora". I ha destacat que "és aquesta raó, i no cap altra, el motiu d'aquest acord de govern".

Martínez també ha apel·lat al diàleg, recordant que "el consistori tindrà sis grups municipals sense que cap tingui una majoria rotunda, cosa que obliga a continuar treballant des del diàleg, l'acord i el consens". Un repte que Martínez considera que no és nou i per això ha afegit que "a Sant Feliu hem sabut extreure la part més positiva d'aquest pluralisme de ciutat", recordant que "en el passat mandat també vam ser un govern en minoria que va funcionar, arribant a consensos". Pel que fa al proper mandat, el portaveu dels comuns ha remarcat "el soterrament com a repte central" i ha assegurat que "continuarem treballant perquè el diàleg i el consens pugui ser signes d'una acció de govern que assoleixi la millora de les condicions de vida de la gent”.

Oriol Bossa ha afirmat que “ens comprometem a dur a terme una acció de govern basada en els valors republicans". En relació a aquests valors, ha apuntat que "voldrem que hi hagi una estreta relació entre allò que diem i allò que fem i ens comprometem a excel·lir en l'ètica pública cercant el bé comú". També ha afegit que des d'ERC voldran ser "garants del republicanisme, justícia social i la defensa escrupolosa dels drets socials més bàsics". Bossa també ha recordat el passat recent d'ERC, recordant que fa vuit anys no tenien cap regidor i els últims quatre han estat tres regidors a l'oposició. I ha deixat clar que "som conscients de tot allò que tant costa de construir es pot perdre amb una facilitat extraordinària i per això no volem perdre aquesta oportunitat". El portaveu d'ERC ha conclòs que "l'opció de governar no era la més còmoda però ho hem triat perquè és l'opció "més responsable" i per tirar endavant "la transformació que Sant Feliu necessita". A més, ha dedicat la investidura a Oriol Junqueras.

Lourdes Borrell retreu als comuns "no haver acceptat que no han guanyat les eleccions" i fer "un pacte identitari"

Lourdes Borrell, que a partir d'avui es converteix en la cap de l'oposició de l'Ajuntament com a representant del PSC, és qui ha fet el discurs més dur contra el nou govern que avui es constituïa. Borrell ha afirmat que "estem on estem per l'acció de govern que s'ha fet l'últim mandat entre PSC i ICV-EUiA i això no s'està tenint en compte", en referència a un pacte entre comuns i ERC que ha deixat fora la força política que va guanyar les eleccions. Borrell ha insitit en què "la ciutadania ha valorat l'acció de govern dels últims quatre anys i per això ha donat la majoria absoluta a aquestes dues formacions". Borrell ha expressat públicament la decepció dels socialistes després del rebuig dels comuns a un acord conjunt, malgrat "vam proposar dos anys d'alcaldia compartida" i ha lamentat que "hauríem pogut continuar tots els plans engegats que no són paper mullat sinó que són per millorar la vida de la ciutadania".

La líder del PSC ha insistit que "no es pot entendre que la segona força no hagi acceptat que no ha guanyat les eleccions i no hagi volgut compartir amb els qui vam ser socis de govern" i ha acusat els comuns d'haver optat per "un pacte identitari amb els nacionalistes que no respecta la voluntat de la ciutadania". Borrell ha reivindicat que "els espais públics i locals siguin neutrals perquè ens han de representar a tots i a totes". Finalment, ha defensat que el PSC "contribuirà a defensar el programa amb el que es va presentar" i per això "treballarà per les llibertats de tothom, en comptes de posar-se al servei de les polítiques identitàries". Així, ha remarcat que "encapçalarem una oposició constructiva que treballarà pels valors socialistes i per combatre les desigualtats".

Tots som Sant Feliu, Ciutadans i Veïns per Sant Feliu reivindiquen "el diàleg" i "l'oposició constructiva"

Tots som Sant Feliu s'ha convertit en el factor clau perquè el pacte de govern i la investidura de Lídia Muñoz hagi pogut tirar endavant. El portaveu d'aquesta formació, Jaume Manyoses, ha explicat el posicionament del partit, que ha fet un vot en blanc i un vot a favor de Lídia Muñoz: “per responsabilitat política i perquè el nou govern comenci a treballar”. Un mandat que ha demanat que es fonamenti “en el diàleg amb tothom, un mandat de pacte i un mandat d'entesa pel bé de la nostra ciutat”. I ha afegit que “els objectius que ens mouen a Tots som Sant Feliu és fer un Sant Feliu millor i aportar dignitat i qualitat de vida a tothom”. Manyoses també ha deixat clar que no participaran del nou govern i que faran “una oposició constructiva de mà estesa amb el govern i amb la resta de grups de l'oposició” afirmant que “la ciutat l'haurem de fer entre tots”.

Des de Ciutadans, Xavier Alegre ha començat remarcant el fet que el nou Ajuntament estarà constituït per una majoria de dones: “és un motiu de satisfacció veure que dia rere dia la presència de les dones en càrrecs de decisió és més important”. En el seu discurs, Alegre ha posat l'accent en què avui arrencava “una nova etapa basada en la democràcia i la Constitució, dues coses que ens donen la legitimitat del que som i farem a partir d'avui". I per això ha demanat explícitament a Lídia Muñoz que “com que no sabem si el govern serà fort, li demano que ho sigui l'Ajuntament, Sant Feliu necessita lideratge institucional, i això vol dir buscar consensos amb la resta de grups del consistori". I ha acabat defensant que des de l'oposició, Ciutadans “farem propostes, donarem suport a les propostes assenyades i raonables del govern i fiscalitzarem la gestió de govern".

Silvestre Gilaberte serà finalment l'únic regidor i portaveu de Veïns per Sant Feliu, després que Juan Antonio Vázquez i Imma Pericas, números 1 i 2 de la candidatura respectivament, renunciessin al càrrec. Gilaberte ha revindicat Veïns per Sant Feliu com “ un projecte municipalista que és un instrument polític per satisfer les exigències ciutadanes". Veïns per Sant Feliu ha votat en blanc a la investidura i en relació al nou govern, Gilaberte ha advertit que “ens preocupa que el nou govern no mantingui la necessària neutralitat municipal". També ha remarcat que “el tema més rellevant d'aquest mandat serà el soterrament”, i ha reivindicat la “necessitat d'una participació més activa en tot aquest tema”. Finalment, ha defensat “una oposició responsable, basada en el nostre programa i les demandes de ciutadania”.

FOTOS: Marc Rius

Comentaris

Claudi Sant Feliu
1.

Espectacle de vergonya aliena el viscut avui, més propi del holliganisme que de representants polítics. Un detector de mentides i demagògia hagués implossionat d’haver estat connectat.

  • 29
  • 15

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat