El CECBLL celebra 45 anys de defensar el patrimoni i promoure la recerca

Aquest dimecres es fa una xerrada al Centre Cívic Mas Lluí sobre l'activitat econòmica i el foment de la cultura. L'acte central de celebració es farà a principis de juliol a Sant Vicenç dels Horts

El CECBLL està aquest 2019 d'aniversari: durant tot l'any commemoraran els 45 anys de l'entitat i la celebració es concentra en tres activitats programades per juny i juliol. Una d'aquestes és una xerrada que es fa aquest dimecres a les 19h a Sant Feliu, al Centre Cívic Mas Lluí, la seu de l'entitat, centrada en l'activitat econòmica i el foment de la cultura, que impartirà el Dr. Antón Costas. Tant aquesta xerrada com la que es va fer la setmana passada a Sant Joan Despí s'emmarquen un cicle de Diàlegs del Baix Llobregat, en què es vol obrir la reflexió a la responsabilitat social i cultural del territori. La presidenta del CECBLL, Genoveva Català, considera que conferències com la de demà volen posar sobre la taula la cultura "com un element que serveixi a la societat" i alhora "perquè les entitats culturals pensem com podem desenvolupar-nos". 

L'activitat més festiva serà el 4 de juliol, quan tindrà lloc l'acte central de celebració, que inclourà un sopar-degustació amb l'Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat.

A més d'aquesta triple proposta de celebració, el CECBLL també ha programat una activitat especial per a la tardor: un curs sobre el Baix Llobregat que, segons explica Genoveva Català, "s'adreça tant a persones vinculades amb l'activisme social, cultural, polític i sindical, com també amb persones que treballen en administracions i a tothom qui li pugui interessar". El curs "intenta capitalitzar el que durant molts anys el Centre ha anat fent en l'àmbit de la recerca i també el que es va tractar durant el Baix Llobregat a debat".

Reptes per un CECBLL que al març va renovar la presidència

El CECBLL commemora aquests 45 anys que Genoveva Català qualifica d'"impressionants", perquè "han anat lligats als 40 anys dels ajuntaments democràtics, que han implicat la transofrmació de tot el territori". L'any del 45è coincideix també amb el canvi de presidència. Des del març, Genoveva Català és la nova presidenta del CECBLL, després que Conxita Sánchez s'acomiadés d'una etapa de sis anys al capdavant del centre. Tot i el relleu, Genoveva Català explica que "és una etapa de molta continuïtat" i destaca que bona part de la junta anterior es manté.

Pel que fa als reptes de l'entitat coincidint amb la nova presidència i amb el 45è aniversari, Català considera que "les bases són la defensa del patrimoni, de tot tipus, també immaterial i natural, i promoure la recerca" i cita el congrés del Baix Llobregat a Debat del 2015, impulsat pel CECBLL, i "que el va obrir molt temàticament". D'aquell Congrés, el CECBLL "va acabar concentrant 30 punts estratègics de la comarca de temàtiques diferents i que són semblants als objectius de sostenibilitat de les Nacions Unides pel 2030". Un dels reptes que apunta és "la lluita pel biaix de gènere" i posa alguns exemples, com "una recerca de lideratges femenins a la comraca o un itinerari a Sant Joan sobre la història amgada de les dones".

Altres qüestions a tenir en compte seran "tenir molta visió de diàleg i continuar revitalitzant tot el treball que es feia des del 2005 del Memorial Democràtic", a més de "saber capitalitzar la història del Baix Llobregat i del centre, la més recent i la més antiga". Com a assignatura pendent, Genoveva Català també afegeix certa "preocupació" pel relleu generacional i admet que "costa que participin del centre". Tot i que també considera que "tot són etapes, i no sempre hi ha el temps per dedicar-s'hi".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat