Esbart Sant Feliu: 70 anys dansant

Per celebrar aquestes set dècades, l'entitat ha organitzat per aquest divendres L'Esbart a la fresca, una ballada a la Plaça de la Vila

L'Esbart Sant Feliu de l'Agrupació Cultural Folklòrica (ACF) commemora aquest 2019 el seu 70è aniversari i aquest divendres ho celebrarà amb una proposta a l'aire lliure. Sota el títol de L'Esbart a la fresca, l'entitat farà una ballada la plaça de la Vila interpretant diferents danses del seu repertori. L'objectiu és instaurar aquesta proposta de manera anual i oferir un format al carrer que faci més visible l'esbart perquè la ciutadania el pugui conèixer, més enllà de les ballades de Festa de Tardor i Festes de Primavera.

L'Esbart surt al carrer per arribar a més gent

"La idea és portar l'esbart al carrer, fer-lo visible i treure'l del context de les festes", explica Clara Rius, membre de l'Esbart Sant Feliu i una de les mestres del cos de dansa. Com que "la gent té molt associat l'Esbart al maig, l'octubre i a l'Aplec i aprofitant el 70è aniversari volem que formi més part de la ciutat". De fet, aquest any per Sant Jordi també van fer una ballada a la Plaça de la Vila. L'Esbart a la Fresca es farà aquest any per primera vegada i la intenció és convertir-lo en "una ballada anual per aquestes dates".

Segons explica Clara Rius, de cara a l'any que ve, "potser també ens plantegem que sigui un espai d'intercanvi compartit amb altres esbarts, depenent del format que triem". En qualsevol cas, el propòsit és consolidar la proposta i que "d'un any per l'altre la gent ja s'ho conegui". Serà una ballada divendres a les 20h de la Plaça de la Vila que durarà una hora aproximadament i on també participaran els Ceballuts, la colla de bastoners, que faran un parell de balls.

Set dècades dansant i un Ball de la Soca que ve de més lluny

L'Esbart a la fresca servirà per celebrar aquests 70 anys d'història de l'esbart, tot i que, segons comenta Clara Rius, "és probable que l'origen sigui de més lluny, però el primer document escrit on surt l'esbart com a tal és del 1949 i per això s'ha pres aquesta data de referència". L'Esbart Sant Feliu ha tingut diferents noms als llargs dels anys, com ara Esbart del Centre Parroquial o Esbart Sant Llorenç. Inicialment vinculat al Centre Parroquial, el ball representatiu de l'entitat és el Ball de la Soca, que actualment es balla només durant l'Aplec de la Salut, per Pasqua Granada.

Si l'Esbart té uns 70 anys, el Ball de la Soca en té uns quants més: el Ball de la Soca era el representatiu de Sant Feliu i s'ha perpetuat a través de la secció de folklore de l'esbart dansaire. A principis de segle XX el ball el representava cada any la gent del poble durant l'aplec de la Salut, però entre 1905 i 1942 es va deixar de ballar, tal com es recull en aquest apunt històric. Es tracta d'un ball rodó ballat antigament pel solstici d'estiu (per Sant Joan) i el seu nom és perquè originalment es ballava al voltant d'una gran soca d'arbre, que la tradició diu que tenia cert poder en què la noia que la tocava durant el ball trobés parella. De fet, sembla que el ball podria beure d'una tradició molt més antiga, més propera a rituals pagans que a cerimònies catòliques.

Ballant el Ball de la Soca a l'Aplec de la Salut / Foto: Joan Lorenzo

L'Esbart continua ballant el Ball de la Soca, però només durant l'Aplec que, segons explica Clara Rius, "l'Aplec és un moment sempre especial per nosaltres, ens agrada molt poder fer aquest ball". És pràcticament l'únic cop de l'any en què l'interpreten, "de vegades l'hem incorporat en el repertori d'algunes ballades del Baix Llobregat, però és un ball de molta gent i per l'Aplec és fàcil perquè de vegades també venen exdansaires".

Bon moment per l'Esbart Sant Feliu de l'ACF

En setanta anys, l'Esbart Sant Feliu de l'ACF ha passat èpoques de tot, tal com recorda Clara Rius, que apunta que "veníem d'un mal moment, però ara ha entrat gent nova, n'entrarà més aviat i sembla que s'està animant". Ara, doncs, viuen una bona època i això els fa estar "contents i eufòrics" perquè "el grup va creixent" i permet "poder fer més balls i treballar bé les danses de l'esbart". A més, l'esbart també compta amb tres grups de l'escola de dansa i durant moments especials compten amb un grup de veterans que es va crear fa un parell d'anys, arran de l'aniversari de l'ACF, en què "es va fer una crida i van venir a ballar moltes generacions de l'esbart".

En els últims anys, l'Esbart també s'ha renovat en la manera de funcionar. "Fins fa poc, hi havia una sola persona que s'encarregava de tot i això ho feia molt feixuc, perquè hi ha molta feina i era la mateixa qui portava els balls i els assajos, però també de la infraestructura i tota la resta", explica Clara Rius. Ara, en canvi, "funcionem per comissions, n'hi ha una que s'encarrega de la música, una de les presentacions, hi ha qun equip de majordomia, d'assajos, de comunicacio i xarxes, o l'equip de treball, molt útil per prendre decisions del dia a dia". A més, també hi ha les mestres del cos de dansa, com la mateixa Clara Rius. Aquest canvi en la manera de fer permet que "la gent s'impliqui més" i per tant tothom se sent més part d'un Esbart que arriba als 70 anys d'història en plena forma.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat