Sous, nous càrrecs i retrets al primer ple del mandat

Primera posada en escena del nou ple municipal, en una sessió on es van aprovar els sous de govern i oposició. A més, es va designar la regidora de Tots som Sant Feliu com a delegada de l'AMB com un "acord pel vot favorable de TSSF a la invesidura"

El nou ple municipal es va estrenar ahir dilluns amb una sessió extraordinària on es va aprovar el cartipàs per als propers quatre anys i on ja es van deixar veure algunes pistes de com serà el proper mandat, amb el nou govern entre comuns i ERC i una nova alcaldessa, Lídia Muñoz, que ahir va demanar "paciència" per si es despistava a l'hora de presentar alguns dels punts de l'ordre del dia en el seu primer ple com alcaldessa del nou mandat. ERC entra a govern i el PSC torna a l'oposició després de quatre anys com a socis d'ICV.

De fet, des del PSC van fer visible el seu descontentament pel pacte i la portaveu, Lourdes Borrell, va insistir en retreure l'acord i en recordar que els socialistes van ser el partit guanyador de les eleccions municipals. A més, van votar en contra de diferents punts, en què altres partits de l'oposició es van abstenir.

Ahir també es va anunciar una novetat sobre els plens: a partir d'ara es faran a les 18h, s'avançaran una hora i mitja. L'alcaldessa, Lídia Muñoz, ho va argumentar "per conciliació". En els últims anys, els plens començaven a les 19.30h i, de mitjana, solien allargar-se unes quatre hores, tancant la sessió cap a quarts de dotze la gran majoria de vegades. El primer ple ordinari serà el 25 de juliol.

Nous tinents d'alcaldia i portaveus

El nou consistori està format per 11 dones i 10 homes. Una majoria femenina que l'alcaldessa, Lídia Muñoz, també va destacar que es veurà representada en les tinences d'alcaldia, que és paritària. El primer tinent és Oriol Bossa, el segon Manel Martínez, la tercera Flavia Reina i la quarta Mireia Aldana. 

També ahir es van constituir els portaveus dels grups municipals. Dels grups de govern seran Manuel Leiva, per Sant Feliu en Comú Podem, i Bernat Dausà, per ERC. Dels grups de l'oposició seran Lourdes Borrell pel PSC, Xavier Alegre per Ciutadans, Jaume Manyoses per Tots som Sant Feliu i Silvestre Gilaberte per Veïns per Sant Feliu.

Un cartipàs distribuït en tres àrees

Al ple d'ahir es va presentar el cartipàs, que distribueix les regidories en tres grans àrees: territori, sostenibilitat i activitat econòmica (presidida per Mireia Aldana), govern obert i serveis generals (presidida per Oriol Bossa) així com la de drets de la ciutadania i serveis socials (presidida per Flavia Reina).

Per regidories, Oriol Bossa s'encarregarà de govern obert i participació ciutadana, Hisenda, gestió d'equipaments i serveis municipals i espais públics. Manel Martínez d'organització i personal, cultura i seguretat ciutadana. Flavia Reina serà regidora de serveis socials, ciutadania de procedències diverses i convivència, i activitats. Mireia Aldana d'educació i infància, i d'urbanisme. Loren Rider (SFECP) serà regidora de feminismes i LGTBI, de salut pública i consum, i també d'activitat econòmica, cooperativisme i ocupació, Mercè Ariza s'encarregarà de gent gran, persones amb discapacitats i diversitat funcional; solidaritat, cooperació i agermanaments; i comerç i turisme. Manuel Leiva (SFECP) serà regidor de Planejament i Medi Ambient, Mobilitat i lluita contra el canvi climàtic, Bernat Dausà d'esports i Aitor Rivera (ERC) d'innovació i tecnologies, dret a l'habitatge i joventut.

Algunes de les carteres han canviat de nom o han incorporat nous conceptes, com dret a l'habitatge (abans habitatge), feminismes i LGTBI (abans igualtat) o lluita contra el canvi climàtic, que s'incorpora a Medi Ambient.

Es fixen les retribucions per als vuit regidors amb dedicació exclusiva, dos a parcial i s'incrementa el sou dels portaveus de l'oposició

Pel que fa a les retribucions, el primer tinent d'alcaldia, Oriol Bossa, va explicar que "les retribucions que rebrà el govern municipal són exactament les mateixes a les que va acabar el mandat anterior" i també que "per dignficar la tasca de l'oposició", es planteja que els portaveus puguin "acollir-se al 40% de la dedicació", fixant una dedicació parcial de 1.375 euros bruts mensuals, "per una dedicació mínima equivalent al 40% de la jornada de regidor amb dedicació exclusiva" o bé cobrar "a través de les assistències i dietes", poden triar.

Els sous que es van aprovar són 4.140 euros bruts mensuals per 14 pagues amb dedicació exclusiva per a l'alcaldessa, Lídia Muñoz, 3.725 per als quatre tinents d'alcaldia, Oriol Bossa, Manel Martínez, Flavia Reina i Mireia Aldana, i 3.435 per als regidors i regidores amb dedicació completa, que són Loren Rider, Manuel Leiva i Aitor Rivera. Per tant, dels deu regidors i regidores del nou govern, vuit tindran dedicació exclusiva. Els altres dos regidors, Mercè Ariza i Bernat Dausà, faran una dedicació parcial del 50% i 40% respectivament. En aquest cas, els sous seran de 1.720 euros mensuals i 1.375.

També es va fixar que per l'assitència als plens les retribucions seran de 260 euros, a la junta de govern local de 190, a les comissions informatives de 120 i a la junta de portaveus de 460 euros.

Les retribucions es van aprovar amb els vots favorables de l'equip de govern i les abstencions de l'oposició, excepte Ciutadans que va votar en contra d'un punt concret, el que explicitava els sous de l'alcaldessa i regidors, perquè considerava que "aquestes retribucions no dignifiquen la política" perquè les van qualificar de massa baixes. Podeu consultar un per un les retribucions establertes tant per al govern com per a l'oposició aquí.

Núria Carrera (Tots som Sant Feliu), una representant a l'AMB que no és de l'equip de govern

El ple d'ahir també va aprovar designar els representants del ple en diferents organismes supramunicipals. Un d'aquests punts va donar respostes a l'interrogant sobre el vot favorable de Tots som Sant Feliu a la investidura. Un vot necessari per investir el nou govern i que Jaume Manyoses va defensar per "responsabilitat política". Ahir l'alcaldessa, Lídia Muñoz, va explicar que les dues persones representants de l'Ajuntament a l'AMB seran ella mateixa i Núria Carrera, de Tots som Sant Feliu, que no forma part del govern municipal. Una decisió que va argumentar com "un acord arran del vot favorable de Tots som Sant Feliu al ple d'investidura".

Des de PSC i Ciutadans van retreure "la moneda de canvi" d'aquest vot i Lourdes Borrell, portaveu socialista, va afirmar que "això demostra que no és un govern en minoria que s'han venut per tres anys d'alcaldia". El portaveu de Tots som Sant Feliu, Jaume Manyoses, va assegurar que "Tots som Sant Feliu és una força que es manté a l'oposició, una oposició de mà estesa tant amb el govern com amb les forces de l'oposició".

Altre representants municipals que es van designar van ser Manuel Leiva al Parc Agrari i al Parc Natural de Collserola, Manel Martínez i Flavia Reina al Consorci per la Normalització Lingüística, Aitor Rivera a Localret i Loren Rider a l'Associació del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana.

S'aprova incorporar un càrrec més de confiança

Al ple d'ahir també es va aprovar incorporar una persona nova com a càrrec de confiança. Així ho va explicar Lídia Muñoz: "en l'anterior mandat, la cap d'alcaldia feia aquestes funcions i la proposta és incorporar una persona més perquè doni assessorament als grups de govern i a les tinences d'alcaldia". Les retribucions d'aquests càrrecs es fixen en 3.475 euros per a 14 pagues amb dedicació completa i flexible. El punt es va aprovar amb el vot favorable dels partits de govern, el vot contrari del PSC i la resta d'abstencions.

D'altra banda, pel que fa al personal directiu eventual, que fa referència a la direcció de les àrees, es va aprovar el compromís de modificar les normatives internes a partir del setembre i, mentrestant, mantenir el funcionament actual. El regidor de personal, Manel Martínez, va explicar que "en els últims mandats, ens hem adaptat a una situació de buit legal, perquè ni Generalitat ni govern de l'Estat havien desenvolupat la regulació del personal directiu a l'admisnitració". Ara, però, pocs mesos abans de les eleccions municipals, arran d'una sentència del TSJC a Sant Cugat es planteja que cal adaptar la normativa, tal com recull un informe de la interventora.

Martínez va defensar "la voluntat de continuar tenint la nostra estructura administrativa i no aturar el funcionament" però alhora el compromís de "modificar les normatives internes a partir de setembre". Fins ara, els càrrecs que es contemplaven són els de gerent, director/a de l'àrea de territori, director/a de l'àrea de drets de la ciutadania i cap de comunicació. La retribució de gerència és de 5.235 euros mensuals per a 14 pagues, la de les presidències de 4.495 i la de cap de comunicació 3.190.

Podeu veure la galeria d'imatges del ple aquí.

Comentaris

VERGUENZA
2.

Más cargos públicos, y encima os subís el sueldo. Que verguenza. Se suponía que habíamos votado a partidos de izquierdas, y vais y os subís el sueldo como el PP de Esperanza Aguirre.

Que decepción.

  • 11
  • 7
Jordi Sant Feliu de Llobregat
1.

Hi ha una errata, la regidora de feminismos I LGTBI abans no era la de igualtat, era regidora de la dona i politiques d'igualtat.

  • 7
  • 3

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat