ICTINEU 3, un submarí construït a Sant Feliu que aposta per immersions cada cop més profundes

L'empresa Ictineu Submarins, ubicada al Pla, ha incorporat una bateria més potent a l'aparell per endinsar-se a les fosses més profundes dels oceans. També s'hi ha afegit un braç robòtic que permet recollir objectes

El submarí ICTINEU 3 podrà arribar cada cop en aigües més profundes. S'aconseguirà gràcies a les últimes millores impulsades per l'empresa de Sant Feliu Ictineu Submarins, ubicada a una nau del polígon industrial El Pla. En els últims anys, han treballat per fabricar bateries submarines que permeten que submarins com l'ICTINEU 3 puguin arribar a les màximes profunditats. A més, també han incorporat a l'ICTINEU un braç robòtic que farà que l'aparell no només serveixi per observar sinó també com a vehicle d'intervenció al fons del mar.

El submarí ICTINEU es va construïr fa gairebé sis anys i al desembre del 2013 va fer la primera immersió. Després d'aquest temps, l'aparell continua evolucionant i es consolida com un dels 10 submarins més profuns del món i el segon de la Unió Europea. L'empresa Ictineu Submarins va donar a conèixer ahir dimarts les millores i l'evolució del submarí en un acte on va participar l'alcaldessa de Sant Feliu, Lídia Muñoz, la directora general d'Indústria, Maria Matilde Villarroya, el conseller delegat d'ACCIÓ Joan Romero i el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, Joan Canadell.

FOTO: Ajuntament de Sant Feliu.

Bateries submarines de liti i un braç robòtic

La principal novetat del submarí és la fabricació de bateries submarines, que permeten que els submarins tripulats aconsegueixin arribar a les màximes profunditats. Pere Forès i Carme Parerada, socis fundadors d'Ictineu Submarins, van explicar que les noves bateries estan "validades per anar a 11.500 metres de profunditat amb un submarí tripulat". Gràcies al disseny d'aquestes bateries, el submarí DSV Limiting Factor ha baixat per tercera vegada a la Fossa de les Marianes.

Actualment, Ictineu Submarins és líder mundial en bateries de liti submarines tolerants a pressió fins a màxima profunditat i ofereix una gamma de bateries de gran capacitat en diferents voltatges. Ictineu ha posat bateries al 30% dels submarins més profunds de 1.000 metres i també està dissenyant bateries per a un submarí que baixarà turistes al Titanic aquest estiu a 4.000 metres de profunditat.

L'altra novetat de l'empresa és la incorporació d'un braç robòtic que representa un salt qualitatiu important perquè permet que l'ICTINEU 3 "ja no sigui un submarí només d'observació sinó que també és un vehicle d'intervenció al fons del mar". El braç robòtic permetrà recollir i reparar coses.

L'ICTINEU 3 és el submarí més innovador de la seva categoria. És un submarí molt més lleuger que els submarins de la seva classe, que pot fer fins a 40 quilòmetres per sota a l'aigua, 10 vegades més del que poden fer altres submarins. Recentment l'ICTINEU 3 ha participat en una campanya al llac de Garda, al nord d'Itàlia, inspeccionant un vehicle amfibi nord-americà que s'hi va enfonsar el 1945 amb 26 militars a bord.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat