Lloguers pels núvols: a Sant Feliu el preu mitjà ja supera els 800 euros al mes

Llogar un pis a Sant Feliu costa 824 euros mensuals de mitjana, la xifra més alta dels últims 15 anys. El primer trimestre d'aquest any el preu s'ha enfilat un 8% comparat amb el que costava a finals de l'any passat

El preu del lloguer a Sant Feliu continua creixent i el primer trimestre d'aquest 2019 s'ha disparat fins als 824 euros de mitjana. En els últims quatre anys, els preus no han parat d'enfilar-se a la capital del Baix Llobregat i aquest 2019 els lloguers s'han encarit encara més. El primer trimestre d'aquest any llogar un pis a Sant Feliu ja és un 8% més alt que a finals del 2018. És a dir, costa 68 euros més que l'últim trimestre i la mitjana dels lloguers a la ciutat ha passat dels 756 euros mensuals als 824, segons les dades que ha fet públiques avui l'Incasol, que ha donat a conèixer els preus mitjans de lloguers de tots els municipis, corresponents al primer trimestre de l'any.

Aquestes dades confirmen la tendència dels darrers anys d'increment del lloguer a Sant Feliu. Segons les dades de l'Incasol, en és últims 5 anys els preus ja s'havien encarit prop d'un 23%. El 2018 va ser l'any, dels últims catorze, en què llogar un pis a Sant Feliu va sortir més car. I les xifres d'aquest 2019 són encara més altes, és el primer cop en 15 anys que el preu mitjà supera els 800 euros mensuals a la capital del Baix Llobregat.

Baixa un 1% el lloguer a Barcelona i pugen a Sant Feliu, Molins i Sant Joan

El problema de la bomolla de preus dels lloguers que va començar a Barcelona ja fa temps que s'ha estès també als municipis de l'àrea metropolitana. Prova d'això és que la mitjana per llogar un pis es manté més alta a Barcelona: aquest primer trimestre costava 944 euros, però aquesta xifra és un 1% inferior a finals de 2018. En canvi, a Sant Feliu, els preus han pujat un 8% els primers tres mesos de l'any.

Igual que a finals del 2018, surt més car llogar un pis a Sant Joan Despí o Sant Just Desvern, els municipis que fan frontera amb Sant Feliu (en alguns casos, com a Mas Lluí o Can Bertrand, separats només per una vorera). A Sant Joan la mitjana del primer trimestre del 2019 se situava en 834 i a Sant Just en 1.045, mentre que a Molins de Rei, l'altre municipi veí, el preu se situa lleugerament per sota fins als 774. De tota manera, és significatiu que l'increment d'aquest trimestre és molt més alt tant a Sant Feliu com a Molins, on els preus han pujat un 8% i un 7% respectivament. En canvi, a Sant Joan l'augment ha estat d'un 2,3% i a Sant Just fins i tot ha baixat un 1,2% respecte el trimestre anterior.

La dificultat de trobar pis per menys de mil euros als portals de recerca immobliària

Més enllà de les dades oficials de l'Incasol, publicades per la Generalitat a partir dels contractes signats, trobar pis a través dels portals immobiliaris s'ha convertit cada cop més en una odissea. La mitjana a Sant Feliu se situa en 824 euros, però fent una recerca en els principals portals immobiliaris, Idealista i Habitaclia, és complicat trobar un pis per aquest preu. Aquests portals publiquen anuncis tant de particulars com d'immobiliàries locals o més grans: a dia d'avui, a Habitaclia hi ha 41 pisos disponibles, dels quals només 6 estan per sota dels 800 euros. A Idealista, s'oferten 24 pisos i només 2 se situen a menys de 800. Com que un és el mateix als dos portals, només hi ha 5 pisos a Sant Feliu que es puguin llogar per sota de 800 euros. El preu més baix a data d'avui és de 725 euros.

Una altra dada que adverteix de la tendència a l'alça dels preus dels pisos és que la meitat de les ofertes de tots dos portals se situen per damunt dels 1.200 euros mensuals. De fet, al portal Idealista, només hi ha 7 habitatges dels 24 per menys de mil euros. A Habitaclia, n'hi ha 19 dels 41. Una oferta que a més és escassa perquè molts dels pisos coincideixen en totes dues pàgines web.

Han començat les obres per construir 18 habitatges de lloguer amb protecció oficial

A Sant Feliu, les properes promocins d'habitatge social no es posaran en marxa com a mínim fins d'aquí a un any. A mitjan juny, l'IMPSOL va començar les obres a la tercera planta del carrer del Pla número 2, on s'hi faran 18 habitatges de lloguer amb protecció oficial. 15 d'aquests pisos se sortejaran entre persones menors de 35 anys o persones amb risc d'exclusói social. Els altres 3 es reservaran per atendre situacions de vulnerabilitat i emergència habitacional. Les bases per accedir-hi s'havien de publicar al mes de maig, però segons l'Ajuntament el procés es va endarrerir a l'espera que l'Agència de l'Habitatge de Catalunya aprovi la qualificació provisional dels habitatges.

Les obres es preveu que durin 10 mesos i permetran condicionar tota la planta que l'Ajuntament va cedir a l'IMPSOL, conjuntament amb un solar situat al carrer Anselm Clavé. Per tant, com a mínim fins a l'abril del 2020 no es lliuraran els primers pisos.

L'altra promoció engegada d'habitatge social és d'una quarantena d'habitatges en una parcel·la del carrer Anselm Clavé, on un terç és per habitatge de protecció oficial de venda, un terç de lloguer assequible i un terç de lloguer social. En aquest cas, la previsió és que es comencin a edificar aquest any. En aquest cas la previsió de lliurament dels pisos és l'estiu del 2021.

Comentaris

Joves de Sant Feliu al carrer, perquè vivenda no en tenim...
1.
Em sembla fantàstic que la gent gran pugui optar a aquests pisos. Ara bé, els qui han de pagar impostos perquè aquesta gent gran pugui tenir vivenda són ELS JOVES. És economia de primer d'ADE. Necessitem invertir en els joves perquè puguin sostenir els serveis públics i socials.

Continuem tenint gent de 20-30 anys amb carreres, màsters, idiomes, i un esforç diari treballant 12h en un supermercat perquè les adjudes les donguin a tothom menys a ells. Vale que els col·lectius de risc necessiten protecció... però és que si no donem suport als joves, d'aqui a 10 anys, ens carregarem l'economia i la geografia del país, perquè no es crearàn families (naixements 0), i tindrem a aquesta població de risc per mantenir. Però... si no generem riquesa (naixements, llocs de treball, etc) com pebrots ho mantindreu?

El jovent on queda, en aquest poble???
  • 19
  • 4

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat