Posposat el judici pel cementiri

S'havia de fer aquest dimecres i l'acusat va demanar que se suspengués perquè la concessionària no duia una documentació que havia demanat

Finalment el judici que s'havia de fer aquest dimecres es va suspendre i va quedar posposat, de moment sense nova data. Es tractava d'un judici d'un particular contra la concessionària del servei municipal a Sant Feliu, l'empresa Pompas Fúnebres de Badalona. Segons ha explicat Miguel Cano, un dels veïns més implicats en la reivindicació veïnal contra la gestió del cementiri, va ser l'advocat de l'acusació que va demanar que el judici se suspengués "perquè la concessionària no havia portat una documentació que havíem demanat".

La documentació que l'acusació volia que la concessionària dugués al judici "feia referència a quan començava el títol del senyor Bertrand, per poder saber si hi havia un altre títol anterior", explica Miguel Cano. La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2005 sobre el cas concret de Bertrand és l'argument a què s'agafa l'acusació particular d'aquesta causa. Cano insisteix que aquesta sentència argumenta que l'aplicació de la normativa que regula la concessió dels nínxols "no pot aplicar-se retroactivament". Al judici d'aquest dimecres, la part acusatòria volia que la concessionària dugués aquesta documentació i com que no la va portar, l'advocat de l'acusació va demanar que se supsengués el judici.

Això farà que el judici s'aplaci "fins a tres o quatre mesos" però Cano afirma que està satisfet de la decisió perquè considera que "el procés s'allarga i es va aclarint el que passa, no volem que s'arxivi la causa i prou". D'altra banda, també ha explicat que s'ha avançat en la via penal que hi ha oberta sobre aquesta qüestió: "la jutgessa de Sant Feliu ja ha enviat la documentació al fiscal que haurà de decidir si hi ha delicte a partir de les proves que té o si s'arxiva el cas".

Una polèmica que ve de lluny

A Sant Feliu hi ha un grup de veïns fa temps que està en peu de guerra amb aquest tema perquè consideren que "s'estan aplicant de manera incorrecta els terminis de concessió dels nínxols del cementiri". Ara el tema ha arribat als jutjats, però l'origen de la problemàtica ve de lluny: és la reclamació d'un grup de ciutadans que demana que es canviïn els criteris actuals de les concessions dels nínxols. Tot plegat deriva d'un canvi de la llei de fa trenta anys. Fins el 1986 la ciutadania disposava de títols a perpetuïtat, però a partir d'aleshores una normativa estatal i una d'autonòmica posterior, el 1988, va suprimir el concepte de propietat i van establir que el cementiri fos un equipament municipal de domini públic.

D'aquesta manera, els nínxols van passar a ser propietat de l'Ajuntament, que estableix les concessions. La reclamació principal dels veïns és que totes les persones que tinguin un títol anterior a l'any 1988 puguin conservar-lo a 99 anys sense que se'ls apliquin nous criteris econòmics. El quid de la qüestió és a partir de quan es comencen a comptar els 99 anys de la concessió. Aquests criteris són els que fan discrepar veïns i Ajuntament. Miguel Cano retreu "que es comenci a comptar des de l'any en què es va comprar el nínxol, perquè molts es van comprar a principis de segle XX, o finals del XIX". Tant ell com el grup de veïns que protesta per aquest tema consideren que s'hauria de començar a comptar a partir de l'última transmissió en herència del títol. És a dir, que si es va heretar el 1985, els 99 anys de concessió es comencin a comptar a partir d'aquí.

Al setembre Ajuntament i veïns reprendran negociacions sobre aquest conflicte

Més enllà de la qüestió judicial, els veïns volen tractar aquesta qüestió amb l'Ajuntament i s'han citat amb el nou regidor d'equipaments, Oriol Bossa, per començar a treballar-hi a partir del setembre. El regidor assegurava fa uns dies que vol "buscar un acord que satisfaci les tres parts, Ajuntament, concessionària i persones afectades", per desenquistar el conflicte però admet que "hi ha moltes coses que la llei no permet". Arran d'aquesta proposta de diàleg, Miguel Cano va acceptar no portar el tema del cementiri al ple de juliol i esperar a començar amb les negociacions després de l'estiu.

Comentaris

Jordi Juncà Tenas Sant Feliu
1.

COm puc dirigir me i associar a l’assosiscio, soc un afectat.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat