A la recerca de la diferència en un ple de juliol que marca l'inici del mandat

Partits de govern i oposició van buscar desmarcar-se els uns dels altres en el primer ple ordinari del mandat. El PSC va mantenir el to més dur contra l'equip de govern, mentre que Ciutadans i Veïns van desmarcar-se de la ponència del soterrament

Últim ple abans de l'aturada estival però la primera sessió ordinària del nou Ajuntament. La sessió d'aquest dijous va durar tres hores i es va acabar a les nou del vespre perquè estrenava horari: a partir d'ara els plens comencen a les sis. És una de les novetats que ha plantejat el nou equip de govern que ahir s'enfrontava al primer ple com a tal, més enllà del que es va fer a principis de mes per aprovar el cartipàs. Un altre canvi que s'aplicarà més endavant serà la d'incloure entitats de la ciutat en la denúncia mensual contra la violència masclista, per donar un gir a aquesta reivindicació que durant els últims anys cada mes feien regidors i regidores del ple. Dues qüestions formals del nou equip de govern, format per l'aliança entre Sant Feliu en Comú Podem i ERC, que ahir va quedar clar que continua generant recels entre el PSC.

Oposició de tots els colors

Els sis regidors i regidores del PSC van exhibir diferències amb el govern, sobretot pel que fa a les formes. La més evident va ser la de negar-se a seure durant les tres hores de ple als llocs on se'ls havia assignat, argumentant que "el reglament municipal estableix que sigui el grup amb més vots qui triï els seients". L'alcaldessa, Lídia Muñoz, va respondre que s'estava estudiant la petició, però que encara no s'havien resolt les instàncies.

El to dur del PSC va contrastar amb el dels altres partits de l'oposició, que va ser més suau i prudent, habitual en un inici del mandat. Tot i això, tant Ciutadans com Veïns van desmarcar-se per primer cop de la ponència del soterrament, que portava a ple el plantejament de la pregunta de la consulta ciutadana que es vol fer al novembre sobre què es farà l'endemà del soterrament. Tots dos partits van ser crítics amb el procés participatiu que s'està tirant endavant i van votar en contra de la moció. Aquí, en canvi, el PSC sí que va donar-hi suport. Tots som Sant Feliu va adoptar un paper més discret, apostant per les abstencions en la majoria de punts.

Ciutadans i Veïns es desmarquen de la ponència del soterrament

Al ple de juliol es van aprovar quatre mocions: dues per unanimitat, una d'àmbit local, d'adhesió al Dia per a l'alliberament LGTBI+, el 28 de juny; i l'altra d'àmbit general, sobre la futura construcció d'un CUAP a Torreblanca. L'alcaldessa, Lídia Muñoz, va explicar que la junta de portaveus considera que l'ampliació del CAP d'El Pla permetria que el nou CUAP s'ubiqués en aquest equipament de Sant Feliu, en comptes de construir-ne un de nou a Sant Just, a l'alçada del Parc Torreblanca. També es reclamava l'obertura del servei d'urgències 24 hores i, a petició del PSC, es va afegir també la reivindicació que es posi en marxa el servei de 24h de farmàcies.

El ple debatre també una moció de la ponència del soterrament en relació a la consulta sobre què construir a l'espai alliberat l'endemà del soterrament. L'alcaldessa, Lídia Muñoz, va explicar que s'està duent en marxa el concurs de projectes per urbanitzar aquest espai: ara hi ha 10 finalistes que al setmbre hauran de presentar les seves propostes i al setembre se'n seleccionaran tres. A partir d'aquí, es farà una consulta ciutadana preguntant sobre quina es prefereix. Al ple d'ahir es plantejava la pregunta d'aquesta consulta, que serà "quina consideres que és la millor proposta per a la ciutat després del soterrament?".

Aquest punt va tirar endavant amb el suport de Sant Feliu en Comú Podem, ERC, PSC i Tots som Sant Feliu, però Ciutadans i Veïns es van desmarcar de la ponència unitària del soterrament votant-hi en contra. Tant Xavier Alegre com Silvestre Gilaberte van ser crítics amb el procés de participació que s'està duent a terme en relació al soterrament, consideren que s'està fent "amb presses" i es van mostrar escèptics amb que gaire gent participi de la consulta del novembre. El regidor de participació, Oriol Bossa, va assegurar que "estem centrant els esforços en què hi participi la majoria de gent" i va defensar que "el calendari és aquest per arribar a temps quan se soterrin les vies", una idea que també van defensar des del PSC. D'altra banda, des de Ciutadans, Alegre va afirmar que "un cop aconseguida la reivindicació de soterrar les vies, la ponència del soterrament està extingida, perquè és diferent la unitat en el soterrament que en la planificació de la ciutat.

Una moció del govern criticada per ser només "una proposta d'intencions"

Una altra moció que es va aprovar va ser la que presentaven Sant Feliu en Comú Podem i ERC, per estudiar alternatives de determinats serveis públics. El regidor Manuel Leiva va explicar que a l'Ajuntament hi treballen unes 400 persones i 200 més ho fan en serveis públics externalitzats. La moció "planteja estudiar quina és la fórmula òptima per prestar cada servei públic", creant una comissió que s'encarregi d'estudiar cadascun dels serveis actuals. Una proposta que va generar rebuig majoritari amb els diferents partits de l'oposició, perquè consideraven que era més una declaració d'intencions que cap altra cosa. Manuel Leiva va defensar que "la moció vol ser un impuls polític" i l'alcaldessa, Lídia Muñoz, també va afegir que volia ser "un exercici de transparència i de buscar aliances".

Des del PSC, Javier Molina va qualificar la moció de "no tenir ni cap ni peus", afirmant "estem d'acord en el fons però no en la forma" i va afirmar que "no entenem com un grup que porta tant temps governant plantegi aquesta moció". Molina va acabar demanant que "governin i quan tinguin l'estudi preparat, ja opinarem". També Xavier Alegre, de Ciutadans, va retreure que la moció no tingués "cap sentit jurídic" i la va descriure com a "element de propaganda". Jaume Manyoses, de Tots som Sant Feliu, va defensar estar d'acord amb el fons de la moció, però va apuntar que "per fer un estudi, no cal presentar una moció, ens sembla que hi ha una mica de postureig". De la mateixa manera, Silvestre Gilaberte, de Veïns, va afirmar que "estem d'acord amb els principis, però és només una proposta d'intencions".

Durant el debat d'aquesta moció, les treballadores del SAD, un servei municipal externalitzat, van fer visible la seva protesta per "condicions laborals precàries" mostrant diferents pancartes a la sala de plens.

Aprovat el compte general del pressupost del 2018

Al ple d'aquest dijous es va aprovar el compte general del pressupost del 2018. Sobre aquest punt, el regidor d'Hisenda, Oriol Bossa, va explicar que "es compleix la regla d'estabilitat pressupostària, el nivell d'endeutament és correcte i els pagaments es fan en el termini fixat". Hi van votar a favor Sant Feliu en Comú Podem, ERC, PSC i Tots som Sant Feliu, mentre que Ciutadans es va abstenir i Veïns va votar en contra.

A més, es van aprovar una vintena de designacions de representants del govern municipal en diferents consells, institucions i organismes de la ciutat, així com les subvencions a una vintena d'entitats. El proper ple serà a finals de setembre.

Podeu consultar la galeria d'imatges del ple aquí.

FOTOS: Marc Rius

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat