Quins són els barris de Sant Feliu amb més regidors i regidores?

13 regidors viuen en els 2 districtes de sota la via del tren i 8 ho fan en els de sobre. Centre i Falguera són els districtes amb més regidors i, en canvi, La Salut i Can Calders els més infrarepresentats

Sant Feliu compta amb set districtes electorals (Centre, Falguera, Roses Castellbell, La Salut, Can Calders, Les Grases i Mas Lluí) que corresponen a cadascun dels barris de la ciutat a excepció del districte 1, que engloba els barris del Centre (Can Maginàs, Can Llobera, Can Nadal i Can Bertrand). A Sant Feliu -com en qualsevol municipi- la geografia del vot ens aproxima a dinàmiques de vot diferent en funció del barri i districte, d’aquí que esdevingui interessant analitzar les eleccions a partir del que es vota en cada secció censal o en cada districte.

Tanmateix,  el sistema electoral vigent es basa en el vot a una llista tancada (votem al partit i no a l’alcalde o als regidors, per entendre’ns) d’un partit, coalició o agrupació d’electors concreta, fet que no assegura que cada barri tingui sempre un regidor electe per molt que els partits tinguin cura d’equilibrar les llistes amb persones de tots els barris. És per aquest motiu que ens hem volgut preguntar quins són els barris amb més regidors i regidores i quins són els que estan infrarepresentats després dels darrers comicis. Per fer-ho hem partit dels resultats electorals en les passades municipals 2019 (el que ha determinat la correlació de forces i l’elecció dels 21 regidors), de les dades censals i de participació en cada districte electoral així com, de les dades facilitades pels mateixos regidors o partits al respecte del seu barri de residència actual, ja fos durant la campanya electoral o bé per petició expressa del Fetasantfeliu. El que hem obtingut ha estat una ràtio regidor/barri de residència ben diferenciada que pot apuntar a diferents causes.

Un mapa tricolor per districtes

Les últimes eleccions municipals van configurar un mapa per districtes tricolor (vermell, groc i lila, per més inri): PSC va guanyar a Falguera, La Salut i Can Calders, mentre que ERC va guanyar a Centre, Roses Castellbell i Mas Lluí, i Sant Feliu en Comú Podem a Les Grases. Si ens fixem amb la representativitat de cada barri en funció dels regidors i regidores que hi viuen, n'hi ha alguns amb sobrerepresentació, com el barri Centre i Falguera, i d'altres amb infrarepresentació, com La Salut i Can Calders.

Més d'una tercera part dels 21 regidors que conformen l'Ajuntament viuen als barris del districte del Centre. En concret, són 8 regidors i regidores de pràcticament tots els colors polítics. Així, hi viuen 2 regidores del PSC, 1 de Sant Feliu en Comú Podem, 2 d'ERC, 1 de Ciutadans i els 2 de Tots som Sant Feliu. D'altra banda, 5 viuen a Falguera (3 dels quals són de Sant Feliu en Comú Podem, 1 del PSC i 1 d’ERC); 4 a Roses Castellbell (l’únic representant de Veïns per Sant Feliu -amb la curiositat que tant l’actual regidor Silvestre Gilaberte com el cap de llista dimissionari, Juan Antonio Vázquez, comparteixen barri-, a més 1 d’ERC, 1 del PSC i 1 dels Comuns. Només 2 a Mas Lluí (i ambdós del PSC), 1 a Can Calders (Elisabet Valencia de Ciutadans) i 1 a La Salut (Flavia Reina d’ERC), mentre que a Les Grases no n'hi viu cap.

Podeu consultar-ho en el mapa interactiu que teniu a continuació on hi trobareu tota la informació relativa als resultats electorals per districtes (clicar en el perímetre de cada districte) i podreu visualitzar a quin barri viu cada regidor, clicant al logo del partit. El podeu ampliar amb el cursor. Les icones de cada partit corresponen als regidors/es que hi viuen.

MAPA. Elaborat per Fetasantfeliu

Centre i Falguera vs La Salut i Can Calders?

De fet, per sobre la via hi ha cinc districtes -La Salut, Can Calders, Les Grases, Mas Lluí i Roses-Castellbell i, per sota, n'hi ha dos: Centre i Falguera. El càlcul a fer és senzill: si es divideix el nombre d’electors de cada districte pel número de regidors electes que hi resideixen, obtenim el següent resultat:

 

 

 

Sense una dada que indiqui quina és la ràtio òptima entre regidor/elector, el que si ens permeten analitzar els resultats obtinguts és una certa polarització entre els districtes 1 i 2, i els districtes 4 i 5. Podríem dir que si hi ha dos districtes pròxims a la sobrerepresentació –Centre i Falguera– aquests serien dos dels més poblats del municipi, ubicats a sota la via del tren i que sumats aglutinarien a 13 dels 21 regidors.  Al Centre (districte 1) en les passades eleccions municipals hi van poder votar 8.710 persones, de les quals vuit d’aquestes n’han resultat electes. Això dona una relació aproximada d'1 regidor per cada 1.089 possibles votants. És una dada molt semblant a l’obtinguda al Falguera (districte 2) amb una ràtio d'1 regidor per cada 1.069 habitants cridats a les urnes, la més baixa de la població. A Falguera hi van poder votar 5.343 persones, de les quals 5 en van resultar electes. 

En canvi, en l’altre extrem , el que podríem considerar els barris susceptibles d’infrarepresentació són La Salut i Can Calders, especialment aquest últim. A Can Calders (districte 5) hi podien votar 4.506 persones, però actualment en aquest barri només hi viu una regidora, el que dóna la ràtio d’una regidora per 4.500 electors, una proporció quatre vegades més petita que a Falguera o al Centre. Una situació semblant la trobem a La Salut (districte 4), en un barri on hi van poder votar 3.424 persones només tenim constància d’una sola regidora que hi visqui. El que dona una propoció alta i desgual d’1/3.400 electors

D'altra banda, a Les Grases (districte 6) no hi viu cap regidor, però com que és el barri amb menys població i amb menys electors –1.012– no és possible establir paral·lelismes amb altres districtes. En canvi, la ràtio mediana la trobem al Mas Lluí (districte 7), on van poder-hi votar 4.011 persones, de les quals dues varen ser escollides regidores i, per tant, s’aproxima a la ratio d’1 regidor cada 2000 possibles votants, a mig camí entre els barris amb més càrrecs electes i amb els que menys en tenen. Pel que fa a Roses Castellbell (districte 3), hi van poder votar 6.937 persones de les quals 4 d’elles ara són regidors/es. Amb una ràtio d'un regidor per cada 1.700 electors, Roses-Castellbell s’ubica en la franja alta, just per sota de Falguera i Centre. 

NOTA: Podeu consultar totes aquestes dades clicant a la llengüeta de cada districte al mapa interactiu.

Dinàmiques de vot per districtes

Al Centre hi viuen 8 regidors de tots els partits a excepció de Veïns per Sant Feliu. En aquest districte hi solia guanyar l'antiga Convergència però en les últimes eleccions municipals ERC va ser la força guanyadora. Això sí, aquest va ser el districte on Tots som Sant Feliu va treure el seu millor resultat i és on viuen els dos regidors que té la formació. Falguera és l'altre barri de sota la via on viuen fins a 5 regidors, inclosa l'alcaldessa. En aquest cas, hi viuen 3 regidors i regidores de Sant Feliu en Comú Podem, 1 del PSC i 1 d'ERC. A les municipals, el PSC va ser el partit més votat.

Al districte 3, Roses Castellbell, és on a les últimes eleccions els resultats van ser més ajustats, gairebé amb un triple empat entre ERC, PSC i Sant Feliu en Comú Podem. I és on hi viuen 4 regidors i regidores de 4 partits diferents: 1 del PSC, 1 de Sant Feliu en Comú Podem, 1 d'ERC i l'únic regidor de Veïns.

D'altra banda, a Mas Lluí només hi viuen dos regidors dels 21 del ple municipal, tots dos són del PSC. Els socialistes, però, hi van fer el seu segon pitjor resultat a les municipals i hi va guanyar ERC. En canvi, La Salut i Can Calders són feus socialistes: a les municipals van tornar a ser primera força. Són els barris més infrarepresentats i només hi viu una regidora en cadascun: una de Ciutadans a Can Calders i una d'ERC a La Salut. I La Salut és, de fet, el barri on ERC va treure els seus pitjors resultats.

El barri de Les Grases és el menys poblat de Sant Feliu i l'únic on no hi viu cap dels 21 regidors i regidores de l'Ajuntament. Pel que fa al sentit del vot, en les últimes eleccions va presentar elements diferencials: va ser l'únic districte on van guanyar els Comuns i el barri on va treure millor resultat Veïns per Sant Feliu.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat