5 punts per entendre la polèmica de les reclamacions d'Endesa als ajuntaments

Sant Feliu participarà en una reunió dimecres per respondre conjuntament les reclamacions d'Endesa pel deute de les famílies vulnerables. La companyia amenaça amb tallar subministraments a l'octubre si els ajuntaments no paguen la meitat de les factures

Sant Feliu és un dels centenars d'ajuntaments que farà front comú per respondre de manera conjunta a les reclamacions d'Endesa. La companyia elèctrica va enviar una carta als consistoris a principis d'agost demanant que paguin la meitat del deute de les famílies vulnerables i, si no, amenaçava de tallar la llum a l'octubre. Avui dilluns Generalitat, Diputacions i municipis han acordat reaccionar de manera unitària i dimecres Sant Feliu participarà en una reunió amb els ajuntaments de la demarcació de Barcelona. Ens fixem en els diferents punts per entendre aquesta polèmica.

1. Endesa reclama la meitat del deute i amenaça amb tallar subministraments a l'octubre

El punt de partida és una carta que Endesa va enviar l'1 d'agost als municipis catalans, en què els reclamava que paguessin la meitat del deute de les famílies vulnerables. És a dir, que els consistoris es fessin càrrec del 50% dels rebuts d'electricitat de les persones que pateixen pobresa energètica. De l'altra meitat sí que se'n faria càrrec Endesa. Si no era així, la carta amenaçava amb tallar els subministraments elèctrics a partir d'octubre.

2. Una amenaça que podria afectar 116 famílies de Sant Feliu

L'Ajuntament de Sant Feliu va publicar un comunicat el 23 d'agost en què rebutjaven la reclamació d'Endesa. L'alcaldessa, Lídia Muñoz, considera que l'amenaça de la companyia elèctrica "vulnera la Llei catalana 24/2015 de lluita contra la pobresa energètica." A Sant Feliu, la situació afectaria "116 famílies", tal com ha explicat Lídia Muñoz, a partir de "les dades de contractes que facilita Endesa".

També ha afegit que la companyia elèctrica xifra "en prop de 70.000 euros" el deute acumulat a Sant Feliu "fins al juliol" per impagaments. Però tot i això, retreu que la companyia no indica a quants mesos fan referència aquestes xifres.

3. Reunió dimecres per fer front comú amb municipis

L'alcaldessa és partidària d'"unir forces, per tal que no es deixin desemparades a moltes famílies que ho estan passant malament, a qui no deixarem soles". Per això,  participarà aquest dimecres a la reunió convocada per la Diputació de Barcelona i la Federació de Municipis per donar una repsosta conjunta a les reclamacions d'Endesa.

4. La Generalitat recorda que la llei 24/2015 impedeix talls de llum

A banda de la reunió de dimecres, avui dilluns Generalitat, Diputacions i municipis han acordat reaccionar de manera unitària davant l'amenaça d'Endesa. El conseller d'Afers Socials Chakir El Homrani ha explicat avui en roda de premsa que s'enviarà una carta demanant a Endesa firmar un conveni de pobresa energètica i recordant que la llei 24/2015 impedeix els talls de llum a les famílies vulnerables. El Homrani també ha advertit que, si tallen els subministraments, la companyia s’enfronta a expedients i possibles sancions.

5. Un conveni del 2017 que les elèctriques no van firmar

Tot plegat deriva del 2017, quan la Generalitat, les quatre diputacions i els ajuntaments van demanar a les companyies d'aigua, llum i gas que signessin un conveni on es comprometessin a assumir la meitat de la factura de les famílies vulnerables. Les empreses d'aigua van firmar aquest conveni, però les de llum i gas no. Avui, el conseller Chakir El Homrani ha afirmat, a més, que "aquest plantejament era de 2017; han variat les circumstàncies" i ara s'està treballant en convenis nous. En qualsevol cas, ara per ara no hi ha un reglament que desenvolupi la llei de pobresa energètica i no està clar qui ha de pagar les factures pendents de les famílies vulnerables.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat