Front comú dels municipis per respondre conjuntament a les reclamacions d'Endesa

L'alcaldessa de Sant Feliu, Lídia Muñoz, va participar en una reunió en què es va acordar actuar de manera coordinada i no pagar el deute que reclama l'elèctrica

Resposta conjunta i coordinada dels municipis davant de les reclamacions d'Endesa, que reclama als consistoris demanant que paguin la meitat del deute de les famílies vulnerables. La companyia elèctrica va enviar a principis d'agost una carta als ajuntaments, entre els quals el de Sant Feliu, amenaçant que tallarien la llum a partir de l'octubre si no pagaven el 50% d'aquest deute. Aquest dimecres 150 alcaldes i alcadesses es van reunir en una trobada convocada per la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, per acordar una reacció conjunta.

Resposta unitària i que cap ajuntament pagui el deute que es reclama

A la trobada es va demanar que s'actués de manera unitària, que "els municipis no actuïn de manera individual" i que no paguin res del deute que reclama Endesa. L'alcaldessa de Sant Feliu, Lídia Muñoz, que també ha afegit que "s'ha establert una taula tècnica que treballarà en un conveni que desplegui la llei 24/2015". Es tracta de la llei de pobresa energètica que "s'establirà sempre com a marc de referència" i això deixa sense efectes "l'amenaça d'Endesa de tallar la llum perquè això vulneraria aquesta llei", perquè la norma no permet que es talli la llum.

La Diputació també va traslladar també "un missatge de calma, perquè des de la Generalitat i les Diputacions ja s'han engegat mecanismes per respondre a aquesta situació". A la trobada d'aquest dimecres també hi van participar entitats municipalistes, representants del tercer sector i de la plataforma que va presentar la iniciativa legislativa popular sobre pobresa energètica que es va acabar aprovant per unanimitat al 2015.

Un altre dels acords que es va prendre és que es presentarà una moció unitària sobre aquest tema a tots els ajuntaments.

L'amenaça d'Endesa podria afectar 116 famílies de Sant Feliu

La reacció es deriva de la carta que Endesa va enviar l'1 d'agost als municipis catalans, en què els reclamava que paguessin la meitat del deute de les famílies vulnerables. És a dir, que els consistoris es fessin càrrec del 50% dels rebuts d'electricitat de les persones que pateixen pobresa energètica. I, si no, amenaçaven amb tallar els subministraments elèctrics a partir d'octubre.

Una amenaça que a Sant Feliu afectaria a "116 famílies", tal com ha explicat Lídia Muñoz, a partir de "les dades de contractes que facilita Endesa". Amb el front comú d'ajuntaments, però, sembla que aquesta amenaça no es podria complir perquè vulneraria la llei 24/2015. Muñoz considera que la trobada d'ahir "dona oxigen per treballar amb coordinació i transmet un missatge de calma".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat