“El primer còmic de la Guerra Civil va ser un Picasso”

Des de sempre el còmic ha servit per adoctrinar els seus lectors

ANNA ROVIRA

Va fer saber a la audiència que el primer còmic de la Guerra Civil va ser una litografia feta per Pablo R. Picasso i que era un còmic mut. El nom d’aquest era “Sueño y mentira de Franco” i es dedicava a ridiculitzar al general amb la intenció de recollir fons pel bàndol republicà. Una altra revista d’aquest bàndol va ser La Traca, a qui van matar al director i als redactors, i va ser clausurada per les tropes franquistes.

Però durant la Guerra Civil no només es reflectien les misèries en còmics espanyols, sinó que el famós Lovezno té un còmic, “Sangre, sudor y garras”, en el que segons  l’expert en còmic “arriba a Espanya per intentar solucionar els problemes de la guerra”.

Ja amb la dictadura la censura va fer de les seves i va fer servir els còmics per adoctrinar a la gent. Alguns dels exemples que va posar Rubén González són Flechas y Pelayos, Chicos o La ametralladora. Inclús el regim va arribar a canviar el nom de contes populars com la Caputxeta Vermella per “La Caperucita Encantada”, perquè òbviament no podia ser “roja”. Fins i tot van espanyolitzar a Superman com a Ciclón el Superhombre a qui li van arribar a canviar els colors originals pels de la bandera espanyola. I com no, no podia faltar un còmic sobre la vida de Franco, Soldado Invicto, segons Rubén González “amb un contingut nefast, però amb uns molt bons dibuixos”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat