Jordi Ribas exposa una mostra d’il·lustracions vinculades a cançons dels Beatles

Les lletres del quartet de Liverpool han inspirat un centenar d’il·lustracions que es poden veure al Palau Falguera

Aquest il·lustrador santfeliuenc va començar a fer un parell de dibuixos que havien de ser esbossos per a quadres a l’oli, li van agradar, i així va començar la sèrie de 100 dibuixos que avui podem veure.  “Quan duia uns pocs vaig pensar que si feia servir la mateixa tècnica potser avorria al públic, i va ser quan se’m va acudir combinar tècniques”, explica Jordi Ribas. A l’exposició es poden veure il·lustracions amb aquarel·la, altres amb retolador, tinta quink, tèmpera, llapis, oli o anilina.

La mostra segueix cronològicament l’ordre dels diferents àlbums dels Beatles, i és interessant veure com l’estètica dels dibuixos evoluciona a mida que passen els anys. Ribas s’ha inspirat sobretot en les lletres. “Volia evitar fer portades, i dibuixar el so és complicat i no permetria tanta diversitat. Finalment m’he inspirat en les lletres”, explica Ribas.

L’il·lustrador confessa que va ser amb les seves cançons preferides amb les que va tenir més problemes. Per exemple amb “Lucy in the sky with diamonds”. S’ha especulat molt sobre si aquesta cançó parla en realitat de les drogues perquè descriu elements surrealistes, i perquè les inicials del títol corresponen a la paraula LSD. Tot i així, els Beatles sempre han dit que fou un dibuix que va fer el fill de John Lennon a l’escola, que va inspirar la lletra de la cançó. “Com que tenia dubtes amb la cançó, finalment vaig optar per fer com Lennon, i ha estat la meva filla qui ha dibuixat aquesta cançó”, explica Ribas. Així que a l’exposició es pot veure aquest dibuix que ha fet la Paula, que cursa segon de primària. “És una noia que està al cel amb núvols de melmelada, i diamants als ulls”, explica la Paula.

Algunes de les il·lustracions són clars homenatges a pintors que han influït a Ribas, com Dalí, Magritte, Picasso o Warhol, i fins i tot,  del santfeliuenc  Jaume Amigó.  En els pocs dies que porta la mostra oberta ja s’han venut una trentena d’il·lustracions. “La gent els compra sobretot pel dibuix, i no per la cançó que representen”, diu Ribas.

L’espai de la capella acull pintures a l’oli

A la capella també es poden veure quadres a l’oli, com portades de discs –que també van estar exposades al Bar de l’Ateneu- o quadres sobre Barcelona que formen part d’una sèrie que l’artista està preparant. “Fa només cinc anys que pinto a l’oli. M’interessa representar llocs coneguts però deixant l'espai en un segon pla, i centrant-me en la gent”, explica Ribas. De moment es poden veure tres quadres, un de les escales del MACBA, un de la cua de turistes a la Sagrada Família, i un a la Catedral.de Barcelona Tots tres donen especial importància a la gent, fins al punt que en algun d’ells no es reconeix ni tan sols l’espai, tan sols s’intueix.

També es pot veure algun quadre sobre Sant Feliu i una projecció de vídeo del procés creatiu. La mostra es pot veure fins al 17 de juny, de dimarts a dissabte, de 18 a 20 h, i els diumenges, d'11 a 14 h.

Podeu veure fotografies del dia de la inauguració així com algunes de les il·lustracions a la galeria

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat