El Col·legi d’Enginyers Agrònoms afirma que els deltes són els parcs naturals de l’agricultura

El Col·legi recorda en un manifest el potencial productiu que té el delta del Llobregat

“Hi ha tres espais agraris a Catalunya que destaquen per sobre de la resta, tant per la seva integritat i superfície, com pel seu potencial productiu: el delta de l’Ebre, el delta del Llobregat i el sistema deltaic Ter-Fluvià-Muga”, expliquen. “Les zones de delta tenen un potencial productiu intrínsec, sense endolls, són fèrtils, el sòl és profund i l’aigua els hi és pròpia”.

Això fa que aquestes zones multipliquin en productivitat per 10 a les de secà. Segons els agrònoms, els deltes serien els parcs naturals de l’agricultura, “autèntiques riqueses úniques al nostre país”, afirmen.

Actualment a Catalunya “som capaços de produir només el 40% dels aliments que consumin. Podríem dir que hem ocupat l’hort i hem d’anar a collir a casa el veí”, afirmen. Una pràctica que encara aniria a més si finalment es construeix Eurovegas en els terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat. En relació precisament a la suficiència alimentària, els enginyers es pregunten: “ens preocupa estar connectats a l’energia i a l’aigua, i no al menjar”?

Per últim, els col·legis afirmen que aquest tipus de sòls a altres països serien considerats “prime lands”, és a dir, zones de caràcter estratègic per la gran potencialitat productiva. Afegeixen que malgrat l’agricultura agroalimentària té “poc glamour” i “passa desapercebuda”, és el primer sector en el PIB industrial català (més del 15%).

Els enginyers llencen a l’aire una pregunta: “Té sentit destruir una peça única, al bell mig de l’àmbit metropolità de Barcelona, no reproduïble en cap altre emplaçament del nostre país, que tossudament ha aguantat la pressió del creixement de l’últim decenni que ens ha portat a aquesta crisi terrible?”

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat