“La vida de les dones gambianes no és tan diferent de la que van viure les nostres àvies”

Maite Carranza presenta a Sant Feliu la seva darrera novel·la: “El fruit del baobab”

  • Maite Carranza durant la presentació del llibre. Foto: Marc Rius
    Maite Carranza durant la presentació del llibre. Foto: Marc Rius
L’escriptora Maite Carranza ha presentat aquest dijous al Centre Cívic de Mas Lluí la seva darrera obra. L’acte, emmarcat en els actes de celebració del Dia Internacional de les Dones a la nostra ciutat, ha estat impulsat pel Programa de la Dona, el Casal de la Dona, l’Arxiu Comarcal i el Centre d’Estudis del Baix Llobregat. I no només perquè Carranza sigui dona. L’obra esdevé una finestra a la desconeguda Gàmbia, però sobretot a les seves dones. Tres dones protagonitzen “El fruit del baobab”: La Lola –una pediatra que treballa al CAP de Mataró-, l’Aminata –una dona gambiana- i la seva filla, la Binta. El lector s’identificarà fàcilment amb la Lola, que té les inquietuds i problemes propis d'una catalana que s’acosta als 40, però tot i la distancia cultural, les històries de l’Aminata i la Binta tampoc resultaran estranyes al lector. “La seva vida no és gaire allunyada de la que van viure les nostres àvies, sobretot si provenien del món rural”, deia Carranza durant la presentació. En un fragment de la novel·la que resulta còmic des del punt de vista actual, la Binta està orgullosa d’haver tret un excel·lent a un treball de literatura per haver entès perfectament el drama que vivien les dones de “La casa de Bernarda Alba”.

La història de la Binta serveix a Carranza per denunciar les pràctiques de mutilació genital femenina a l’Àfrica, però l’obra va molt més enllà. La Binta, a més de rebel·lar-se als pares com qualsevol adolescent, tindrà l’afegit de viure un xoc constant entre la cultura catalana i la tradició de la tribu “mandinga”. L’obra també ens acosta al tema de la immigració i la curiositat envers l’altre. Carranza va explicar durant la presentació com se li va despertar aquesta curiositat ara fa 30 anys. “Per primera vegada Àfrica venia Europa”, deia Carranza, i recordava la innocència amb la que els catalans miraven aquells negres. De fet, el personatge de la Binta explica com els seus companys la miren i li toquen els cabells.

“Volia explicar la història de dones vingudes de fora que xoquen quan es troben amb una cultura que no coneixen”.  Carranza també va explicar el seu viatge a Gàmbia i les seves trobades amb dones per preparar l’obra. “M’he trobat amb molt rebuig i molts tabús a l’hora de parlar sobre l'ablació amb les dones africanes”, deia l’escriptora. “La majoria coincideixen a definir el nostre país com fred, insolidari i aspre. També parlaven de vertigen. Estan acostumades a viure arran de terra i aquí es troben amb edificis molt alts”, va explicar Carranza.

La novel·la, publicada a Edicions 62 (català) i Espasa (castellà), ja es pot comprar a les llibreries. Carranza ha tingut una carrera molt prolífica, especialment pel que fa a la literatura infantil i juvenil. Amb “El fruit del baobab” s’endinsa de nou en el camp de la literatura adulta. 

-Mira la galeria d'imatges

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat