“L’autodeterminació és que el poble pugui decidir el seu futur i una opció és la independència”

El diputat Jaume Bosch presenta el llibre “De l’Estatut a l’autodeterminació”

 • Jaume Bosch durant la presentació. Foto: Marc Rius
  Jaume Bosch durant la presentació. Foto: Marc Rius
La Sala d’actes de l’Ateneu Santfeliuenc va acollir el dimarts la presentació d’aquest llibre escrit pel polític santfeliuenc, Jaume Bosch i Mestres (1953), actual diputat al Parlament de Catalunya per ICV i exsenador. L’acte va ser conduit per Àngel Merino responsable de l’USLA, entitat promotora de l’activitat juntament amb la Fundació Nous Horitzons, i va comptar amb la presència de Conchita Sánchez (presidenta del CECBLL) i de Joan Salvat (periodista), qui varen glosar l’obra de l’autor.
 
Presentat per Merino com a “constructor de la democràcia a la nostra ciutat” i de persona “amb genètica del PSUC”, la figura de Bosch també va ser descrita com a  “persona de tarannà baixllobregatí, vindicador de la comarca, el consens i l’entesa” (Sánchez). Salvat, al seu torn, va recordar la seva amistat amb Jaume Bosch ja de joves quan anaven "amb pantalons curts per Sant Feliu” i ja perseguien "una societat lliure, igualitària i amb el dret a la felicitat”. Salvat va qualificar el llibre “com a una aportació molt necessària sobre el debat etern”. Un llibre que com a periodista l’ha fet "reflexionar sobre fets que han passat en el país i que si ho mires en perspectiva hi veus mancances democràtiques”. I prosseguí amb una crítica a la seva professió, el periodisme i reblava: “la prova del cotó serà quan després d’un canvi de govern no hi hagi relleu del cap d’informatius”.
 
Tant Sánchez com Salvat en les seves respectives intervencions van incidir en la vocació didàctica del llibre “que si bé és cert que arrenca amb un repàs cronològic d’un procés que s’inicia a finals del 2003 amb l’elaboració d’un nou Estatut, s’atreveix a descriure diferents escenaris amb una anàlisi de possibilitats de cap a on es pot avançar i les dificultats que hi poden sorgir”. En aquest sentit la nova presidenta del CECBLL, Conchita Sánchez, va expressar  que “l’Estatut era el nostre Estatut i la sentència del TC ens va deixar perplexes” i va expressar la necessitat de reflexions raonades sobre aquesta qüestió com la que Bosch fa en el llibre. "Jo com a federalista convençuda que l’independentisme era excloent, hi he hagut de pensar de nou i el llibre d’en Jaume m’ha fet replantejar coses”.
 
 
Jaume Bosch: “El Dret a l’autodeterminació vol dir que un poble té dret a decidir el seu futur i una opció és la independència”
 
“Aquest llibre és la meva aportació a la defensa de  la política, davant d’una situació actual molt complexa caracteritzada per la crisi, la corrupció i la desconfiança política”, va explicar Bosch.  Una defensa a la necessitat de parlar sobre les qüestions difícils com la que aborda en el llibre mogut pel convenciment que “no estem davant d’un problema jurídic, sinó davant la manca de voluntat política del PP i PSOE”. “A Espanya no es mourà res si no hi ha una actitud ferma des de Catalunya”. I va insistir en que moltes de les tensions internes de CiU i PSC-PSOE provenen del fet que “la centralitat del catalanisme s’ha mogut i el punt en comú ja no és el de voler un nou Estatut”.

El llibre dedica tota la primera part a descriure analíticament des del punt de vista personal i en primera persona, les vicissituds viscudes a Catalunya i Madrid durant el procés estatutari. “L’Estatut hauria d’haver estat sagrat i no ho va ser, i després de la sentència del TC ens trobem que el centre de gravetat ha passat a ser el dret a decidir, el dret a l’autodeterminació”.
 
L’opció de la independència amb Quebec i Escòcia com a referents
 
Jaume Bosch  preveu un futur difícil ja que estem “davant d’un escenari complicadíssim” i “davant d’una legalitat adversa cal omplir-nos de legitimitat”. Arribats a aquest punt defensa l’exercici del dret a l’autodeterminació com a única sortida a la situació actual i examina casos que poden ser d’utilitat, com els del Quebec i  Escòcia, però insisteix en la preocupació que “ara en un extrem tenim qui nega el dret a decidir i en l’altre, el qui pretén una independència sense dificultats ni debat. A ICV ens hem pogut posicionar perquè el PSUC ja estava posicionat i la defensa de l’autodeterminació no ens ve de nou”. Tanmateix expressa la seva voluntat de desmarcar-se dels  processos d’ independència viscuts a les antigues repúbliques soviètiques i als Balcans, per decantar-se obertament pels processos endegats a Escòcia/Gran Bretanya i Quebec/Canadà. “El tribunal Suprem canadenc estableix les regles del joc i una d’aquestes regles és la de negociar les condicions del procés”. Actituds plenament democràtiques que  segons Bosch “han permès que el Canadà hagi reconegut el Quebec com a nació , ha reforçat l’estatus del francès dins del Canadà i ha permès la presència del Quebec a la UNESCO". "Igual que aquí, oi?”, va sentenciar amb ironia el diputat. 
 
La necessitat d’un debat seriós sobre la independència i el lideratge de les esquerres
 
Bosch també reflexiona sobre la independència amb una menció a una de les qüestions menys visibles als mitjans i tertúlies, com és la vindicació dels Països Catalans, ja que segons Bosch “hi ha una unitat lingüística i cultural que cal reforçar-la sense voler donar lliçons a ningú”.
 
Jaume Bosch, que es defineix com a “sobiranista que considera Catalunya una nació que té el dret a decidir el seu futur”, va deixar molt clar que “apel·lo i insisteixo en no caure en l’independentisme friqui o frívol”, un qualificatiu adreçat a les visions més excloents i exemptes de matisos ja que segons Bosch “els partits polítics tenen una responsabilitat immensa en aquest escenari i em sap greu que se simplifiquin els debats d’un procés que és complicat”. Segons Bosch “si aconseguim celebrar un referèndum i surt el 'Sí',  l’endemà no serem independents”. Caldrà negociar amb Espanya i la UE. Per això, segons Bosch s’ha d’aspirar a crear “àmplies majories pel dret a decidir i per fer-ho les consignes fàcils no serveixen”. Debats que han d’encarar qüestions que afecten la ciutadania i que evoquen “un model social de país”, tractant qüestions com la cooficialitat del català i el castellà, o si s’ha de tenir exèrcit o no.


- Mireu galeria d'imatges

Comentaris

Enric Sant Feliu (Mas Lluí)
5.

Senyor Bosch: aixequi menys fronteres - i també la senyora Camats- i treballi més per la gent que ho passa malament i no troba feina. I aprofito: deixi's ja d'irredemptismes ultranacionalistes i no reivindiqui més l'existència dels Països Catalans, que prou mal ha fet ja aquesta idea totalitària.

No hi havia cap membre important de l'actual direcció d'Iniciativa a Sant Feliu? És un símptoma de divergència interna?

 • 4
 • 2
Francisco
4.
#3 Cert! Si no hi ha ous per fer truites tampoc hi hauria d'haver testosterona per tregiversar. És que no és veritat el que dius: "parla de la creació d'un exèrcit català com un dels grans temes de la Catalunya independent". No ho va dir!!! Si us plau, no ho treguis de mare ni t'ofenguis. No tinc cap ganes de dividir res. De fet, ni de sumar, ni de restar. Tu en canvi vols fer baixar del tren a la gent. I com bé dius, si estem tots mé spelats que una rata cal seguir burxant amb la idea del "conservadorisme nacionalista" com si no hi haguessin nacionalistes d'esquerres??? N'hi ha i no és un oximoron, o per tu sí? Acceptem-ho. Avui dia hi ha de tot! El ventall ideològic és molt ampli i no cal reduir-lo. És així!
 • 3
 • 10
Marta Cebrián Bernaus Sant Feliu
3.

Ei, de lliçons polítiques cap ni una: "Tant de biaix interessat i destructor en cada notícia que es refereix a Catalunya acabarà girant-vos la truita en contra". Això de nosaltres contra vosaltres com a argument per fer divisions imaginàries millor t'ho guardes al calaix. Qui paga la truita perquè aquí ja no hi ha ni ous.

 • 9
 • 3
Francisco
2.
#1 Premi per arribar al final. Totes les opinions respectuoses sumen a l'intel·ligència. Targeta vermella per destacar "por todo lo alto" la minúcia, l'engruna, l'exemple que va posar, precisament, per a no fer demagògies, per fomentar un debat seriós. Tant de biaix interessat i destructor en cada notícia que es refereix a Catalunya acabarà girant-vos la truita en contra. Ni pujar ni baixar del tren. Conèixer, debatre, argumentar...tant costa? Tampoc cauré en la fàcil i massa sovint emprada estratègia de desacreditar per desacreditar, ni a l'autor del llibre (l'has llgit?), ni a tu, ni al mitjà que publica una notícia. Diversitat, respecte, debat. Escriu un llibre, publica'l, presenta'l, parlem-ne...
 • 4
 • 9
Marta Cebrián Bernaus Sant Feliu
1.
No es cansen de vendre fum, fum, fum!!!!
Aquest Bosch no en té ni idea de la situació política quebequesa i parla més d'oïdes que no pas d'hores d'estudi i anàlisi profunda. Aquí surten experts en tot en dues setmanes. Ja, ja, ja!!!

Amb 4.000 santfeliuencs aturats i un senyor suposadament d'esquerres -que no ho es perquè sempre ha estat un conservador nacionalista "infiltradillo" i amb mala consciència de classe- parla de la creació d'un exèrcit català com un dels grans temes de la Catalunya independent.Tot plegat sona a broma grollera.

Si us plau, jo em baixo del tren i vostès?
 • 10
 • 4

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat