La Generalitat de Catalunya homenatja Joana Raspall el dia del seu centenari

Centenars de santfeliuencs s’han desplaçat fins a Barcelona en reconeixement a l’autora

La Generalitat ha commemorat avui el centenari de l’escriptora Joan Raspall amb un acte institucional que ha acollit el Palau de la Generalitat. Joana Raspall, que s'està recuperant de la fractura del fèmur, no ha assistit a l'acte. Carme Arenas, presidenta del PEN català i comissionada de l’Any Joana Raspall, ha estat la primera en intervenir.  Ha felicitat la poetessa i ha agraït el seu segle de fidelitat a la cultura. "Joana Raspall pertany a una generació que va compartir uns mateixos valors de servei a la comunitat, com Salvador Espriu o d’altres com Joan Teixidó. Tots ells s’han caracteritzat per una sòlida formació i passió per la llengua, una gran discreció i una immensa vocació de servei”. Arenas ha repassat la biografia de Raspall. “És en la poesia on s’ha sentit més còmode i el gènere al qual ha dedicat més esforços, en la seva obra poètica destaca un absolut domini de la llengua”. I ha destacat la tasca de Raspall en el camp de la poesia infantil. “Ha omplert un buit, el de la poesia pensada pels nostres ciutadans més joves. Joana Raspall és un referent per a escoles i biblioteques”. Carme Arenas ha lloat l’actitud d’entrega al país de la poetessa. “Hi ha una característica comuna en tota la seva obra, l’actitud de servei. Joana Raspall creu i treballa per fer el país més digne, culte i avançat”.

L’alcalde, Jordi San José –que al matí ha visitat l’escriptora a casa seva i li ha entregat un ram de flors- també ha felicitat Joana Raspall i li ha agraït la seva tasca. “Vull agrair l’amor de la Joana pel seu Sant Feliu. Sant Feliu estima la Joana com la Joana estima Sant Feliu”, ha afirmat l’alcalde. “Joana Raspall ha concretat aquest amor en activisme cívic a la ciutat: com a presidenta de l’associació de veïns del seu barri, com a presidenta del Centre Parroquial o com a impulsora del congrés de cultura catalana o del Premi Martí Dot”, ha dit San José. L’alcalde ha recordat que al novembre es celebrarà a Sant Feliu l’acte de clausura de l’Any Joana Raspall. 

El poeta Feliu Formosa també ha dedicat unes paraules a l’escriptora. “Es necesita una gran imaginació i capacitat d’observació per generar contingut senzill i amb el rigor formal amb què ho fa la Joana”, ha dit Formosa. El poeta, que comparteix amistat amb Raspall, ha explicat com l’escriptora sovint es queixava que entre els joves poetes faltava rigor en les formes perquè no sabien rimar. Formosa ha llegit uns versos de l’autora. 

A continuació s’ha lliurat la medalla de vida dels cent anys de la Generalitat a l’escriptora, que l’ha recollit el seu nét, Ernest Cauhé. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha dedicat unes paraules prèvies a l’entrega i el president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet entrega de la medalla. Ernest Cahué ha llegit unes paraules en nom de la seva àvia. “Avui la defensa del català, una lluita més vigent que mai, ha de ser més gran i més sostinguda en el temps. Us demano que utilitzeu les meves obres per defensar el català”, ha dit Cauhé. “Val més estimar-se que criticar-se, no podem deixar perdre Catalunya, ha de durar per sobre de tot i de tots nosaltres” , ha volgut dir Raspall als governants.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat que ha parlat amb Joana Raspall per telèfon. En referència a la medalla dels cent anys ha dit: "Aquest és un homenatge que es fa a les persones grans i, de tant en tant, les persones grans són grans persones. I aquest és el cas de Joana Raspall". Artur Mas ha recordat que "Joana Raspall ha viscut dues dictadures, dues guerres europees i una guerra civil, i tot això concentrat en una vida. Les persones que en aquestes condicions no han tirat la tovallola mereixen un gran respecte i reconeixement". 

Finalment, la coral infantil Tic Tac de l'Ateneu Santfeliuenc ha interpretat dues cançons de la cantanta "L'hora perduda", amb versos de la poetessa, i l'himne dels Segadors, que ha clos l'acte. 

-Mira la galeria d'imatges (I)
-Mira la galeria d'matges (II)

Comentaris

Imma Cauhé Sant Feliu Llobregat
1.

Si vos plau corregiu el cognom: es Ernest Cauhé

  • 1
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat