Traca final de l'Any Joana Raspall

Avui a les 7 del vespre es farà l'acte de cloenda a la Sala Ibèria

L'Any Joana Raspall tanca aquest divendres el conjunt d'homenatges que s'han fet al llarg de tots aquests mesos per commemorar la figura de l'escriptora santfeliuenca. L'acte oficial de cloenda serà a la Sala Ibèria i servirà per insistir en la importància de l'obra de Joana Raspall. L'acte serà a les 7 de la tarda, el presentaran Joan Dausà i Maite Carranza i es projectarà un vídeo amb els millors moments de la celebració d'aquest Any. La música hi tindrà un paper destacat: el Cor de l'Ateneu interpretarà la cantata Endavant, basada en un poema de l'autora, i els alumnes de l'Escola Municipal de Música posaran veu i música a la cantata Rosa Joana i les set magnífiques. Aquesta última està basada en un text de l'escriptor Miquel Desclot, gran coneixedor de l'obra de la Joana Raspall, i la música és obra de Josep Blay.

Més publicacions inèdites

En el marc d'aquesta recta final, també es pot tornar a veure l'exposició
 "Joana Raspall, una escriptora centenària", que al maig va estar al Palau Falguera i que ara es pot veure al Centre Cívic Mas Lluí fins el 22 de desembre. La mostra es va inaugurar dijous passat en un acte on també es va fer la presentació del llibre Divuit poemes de Nadal i un de Cap d'Any, de Joana Raspall, un recull de poesies inèdites de l'escriptora il·lustrat per Ignasi Blanch i editat per Mediterrània. L'acte el va obrir el regidor de cultura, Manel Martínez, que va destacar la importància i el compromís cívic de la poeisa perquè "la ciutat i el país siguin forts". Va insistir que "la figura de la Joana és un dels patrimonis més preuats de la ciutat i el país i cal mimar-lo i preuar-lo". Per això, va explicar que més enllà de l'Any Raspall també hi ha la voluntat de continuar impulsant activitats pel 2014.

La directora de l'editorial Mediterrània, Mònica Estruch, va qualificar l'obra Divuit poemes de Nadal i un de Cap d'Any de "llibre bonic que agrada als petits i transmet valor ètics del Nadal". Una obra que serveix per fer un nou homenatge a Joana Raspall publicant textos inèdits. Ignasi Blanc, il·lustrador de l'obra va assegurar que és "el llibre que molts il·lustradors voldrien fer" i va parlar dels "records" als que remet aquest conjunt de poemes amb símbols com el del "pessebre" que apareix a les pàgines centrals del llibre i que fa pensar en el que "tots vam tenir de petits a casa". L'alcalde Jordi San José també es va sumar a l'elogi d'aquest pessebre i va dir que era "un dibuix que emociona" i va afegir que "el llibre ésun retorn als orígens de Nadal". També va reiterar els agraïments a Joana Raspall, va destacar la importància del llegat d'aquest any.

Joana Raspall, en imatges, versos i teatre

L'exposició "Joana Raspall, una escriptora centenària" fa un repàs per tota la vida de l'escriptora, a través de plafons que combinen les fotografies amb fragments de poesia seus i altres objectes que han format part de la vida quotidiana de Joana Raspall i que permeten apropar-se a més facetes de l'escriptora santfeliuenca. El regidor de cultura també va destacar que el calendari de visites escolars ja està delt tot ple. L'acte, on van assistir-hi una seixantena de persones, es va tancar amb la lectura de la filla de Joana Raspall de dos poemes del llibre que havia triat l'autora per agraïr aquest acte. Podeu consultar la galeria d'imatges aquí.

Un altre dels últims actes de l'Any Joana Raspall ha estat l'espectacle "Als seus llavis madura la paraula" sobre textos de Joana Raspall. L'obra, amb la col·laboració de la companyia local T.E.I. Casino Santfeliuenc la van interpretar, Fina Rius, Horacio Curti i Mariona Rius, sota la direcció de Teresa Vilardell. Podeu veure la galeria d'imatges.

Homenatges més enllà de l'acte de clausura


Durant la presentació de dijous, Agustí Vilar també va explicar que la setmana que ve presentarà a la Torre del Roser el llibre El retrat de l'avi, de Joana Raspall, adaptat per persones cegues. L'acte serà a les 7 de la tarda el dimarts 3 de desembre i el presentaran el mateix Agustí Vilar i Neus Salvat, de l'Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC). Un llibre que inclourà els textos en l'alfabet tradicional i alhora en braille, que també descriurà les imatges.

L'Any Joana Raspall va començar al mes de febrer i des d'aleshores s'han celebrat arreu de Catalunya prop de 200 activitats com ara exposicions, tallers, cantates, recitals de poesia, presentacions de llibres i conferències. Tot un conjunt d'actes dedicats a l'escriptora, molts a Sant Feliu, per celebrar el seu centenari. El gruix d'actes s'acaba aquesta setmana però des de l'Ajuntament remarquen que no volen que l'homenatge s'acabi aquí i ja han anunciat que l'any 2014 n'hi haurà més.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat