Primera immersió sota l’aigua del submarí ICTINEU 3

La prova s’ha fet a la depuradora de Sant Feliu i consolida el projecte científic

  • Autor: Marc Rius
    Autor: Marc Rius
  • Autor: Marc Rius
    Autor: Marc Rius

CARLOS TENA

Aquest dijous al matí s’ha dut a terme l’enfonsament del submarí ICTINEU 3 a la piscina de la Depuradora de Sant Feliu de Llobregat. Es tracta del període de primeres proves sota l’aigua, que forma part del procés de validació de la nova construcció. Es tracta d’un test necessari per a la consolidació definitiva d’un projecte científic que és a punt de culminar-se després de 9 anys i mig de feina dura per part de l’equip d’ICTINEU Submarins.

Immersió amb èxit

Sota l’ampli seguiment de l’acte per part d’una gran varietat de mitjans de comunicació, passades les 11 del matí el submarí tocava aigua per fer aquesta petita prova d’avaluació. Els instants previs al moment de la immersió, aquells en que la grua que sostenia el submarí desplaçava per l’aire el vehicle, han sigut minuts d’expectació per tothom. Un cop extret l’encaix amb la grua, el submarí ha començat la immersió en les tèrboles aigües de la piscina.

Han sigut només 5 minuts d’espera fins que el vehicle aquàtic ha tornat a sortir a la superfície i altre cop mitjançant la grua, ha tornat a terra. Els tres tripulants de l’expedició, molt contents després de l’experiència i amb un clar gest de satisfacció tots tres amb el dit polze en amunt, han rebut un fort aplaudiment per part de les persones reunides a l’acte a mesura que anaven sortint del submarí.

Un submarí pioner

L’ICTINEU 3 és un submarí científic que disposa de 10 hores d’autonomia sota l’aigua tot i que aquest temps estimat pot allargar-se fins les 96 hores en casos excepcionals d’emergència. Estem parlant d’un submarí amb una cúpula de metacrilat que duu fins a quatre bateries de io-liti-polímer amb un pes de 115 quilos cadascuna. Aquesta és una de les grans innovacions introduïdes a mode tecnològic, ja que com bé ha indicat en Pere Forès, director General d’ICTINEU Submarins i avui també tripulant, “és el primer submarí del món que utilitza aquest tipus de bateria”.

Forès ha explicat als mitjans de comunicació que “aquestes bateries permeten la realització de missions més llargues, doncs el seu pes és fins a 5 vegades menor que les bateries en ús anteriorment”. La directora d’operacions de l’empresa, Carme Parareda, també ha volgut parlar d’aquest aspecte: “Aquestes bateries són novetat i poden incloure’s inclús en altres vehicles”. La coordinadora d’operacions ha indicat en declaracions posteriors als mitjans de comunicació que “existeix la possibilitat de crear-se noves unitats del submarí i que la demanda potencial començarà a produir-se a l’acabament de les proves”.

Pel que fa a plans de futur, en Pere Forès ha explicat quina és la idea principal. “Volem portar el submarí al mar, aconseguir el certificat per a treballar arreu del món i treure-l’hi encara molt més de suc”. Es tracta d’un submarí que podrà arribar fins els 1.200 metres de profunditat i la Costa Brava és una bona zona per les primeres immersions al mar.

Presència santfeliuenca

A l’acte d’immersió del submarí també hi ha estat l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, la regidora de Promoció Econòmica, Maria Cinta Daudé, a més del Director d’Explotació de Sanejament de les Aigües de Barcelona, Pere Aguiló.

L’alcalde, Jordi San José, en el seu discurs, ha parlat dels valors t’han preuats que envolten la consolidació d’aquest projecte. “És d’admirar la creativitat, el rigor, la constància, el no defallir i el poder de col·laboració amb altres empreses que ha tingut aquesta gent per tirar endavant aquesta interessant proposta, de gran qualitat en la recerca i la investigació”.

Per altra banda, en Pere Aguiló ha posat un to humorístic en la seva declaració tot dient que “l’aigua regenerada ja no només és útil per cobrir serveis agrícoles i demés sinó que ja sabem que també serveix per provar submarins”.

Com a culminació de l’acte, en Pere Forès ha volgut agrair a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat el suport i les facilitats habilitades en moltes de les gestions, així com al Museu Marítim de Barcelona on les properes setmanes tornarà a instal·lar-se el popular submarí.

Podeu consultar la galeria d'imatges aquí.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat