Aina Torres guanya el Premi de Poesia Martí Dot 2013 amb "Dos hiverns i un incendi"

"La poesia és imprescindible", declara la poetessa barcelonina, de 29 anys

 • Aina Torres Reixach / Autor: Marc Rius
  Aina Torres Reixach / Autor: Marc Rius
 • Autor: Marc Rius
  Autor: Marc Rius
 • Autor: Marc Rius
  Autor: Marc Rius
 • Recital "El so dins el so" / Autor: Marc Rius
  Recital "El so dins el so" / Autor: Marc Rius
Aina Torres és la guanyadora del Premi de Poesia Martí Dot 2013 per l'obra "Dos hiverns i un incendi". Divendres passat es va fer públic el veredicte d'aquest certamen literari de la ciutat en un acte a la Sala Ibèria.


"La poesia ha de ser emoció"

En l'acte, la guanyadora del Premí Martí Dot 2012 i membre del jurat Míriam Cano va destacar que "el que més va valorar el jurat va ser que era un poemari un honest". En aquest sentit, Míriam Cano va explicar que "de vegades tenim la sensació que la poesia ha de ser diferent i tenir un lèxic complex, però la poesia ha de ser emoció".

Míriam Cano també va afegir que "personalment estic molt contenta que el poemari sigui una veu femenina" i va tirar per terra l'argument que la poesia de les dones és cursi citant citar Sylvia Plath: escric del que veig, les coses que sento i el que a mi em passa.

Pel que fa a "Dos hiverns i un incendi" va dir que "parla de finals, de païr i de com es processen algunes coses" i va advertir que l'arrencada no deixarà indiferent. 

"La poesia és compromís i és imprescindible"

També va intervenir la poeta guanyadora, Aina Torres Reixach, que va defensar que "la cultura no és un luxe i, per tant, la poesia és compromís i és imprescindible". 

La guanyadora del Martí Dot 2013 va explicar que "Dos hiverns i un incendi" parla d'un hivern real i un de metafòric i d'un incendi com a necessitat de canvi en àmbit personal i social. Va citar Joan Brossa: "Veig l'art i la literatura com un possible eixamplament d'horitzons cap a la llibertat". Tot seguit, va recitar alguns dels poemes de l'obra guanyadora.

Poemes escrits al tren

Aina Torres Reixach té 29 anys, és del barri de Sants de Barcelona però els últims anys ha viscut a Vilafranca del Penedès. Viure justament en aquesta ciutat ha fet que la poetessa hagi escrit molts poemes, també dels que es troben en aquest poemari, al tren.

La guanyadora del Premi Martí Dot 2013 ha explicat a Fetasantfeliu que "Dos hiverns i un incendi és un poemari escrit en tres mesos, en un hivern, i molts poemes estan fets a reaig, gairebé no els he ni reescrit. Són poemes escrits a la cuina, al metro i sobretot al tren". De fet, fins i tot afirma que en va escriure un en el trajecte que va de Barcelona Sants a la Plaça Catalunya.

Aina Torres ha explicat que coneixia aquest certamen santfeliuenc des de zfa temps i que és la primera vegada que hi participa i que li fa "molta il·lusió" perquè és un premi que publica el poemari. 

Sant Feliu carregat de referents poètics

El certamen de poesia Martí Dot vol promoure la creació literària en català ajudant especialment els joves poetes i poetesses a donar a conèixer la seva primera obra. En aquesta edició s'han presentat 4 treballs. El premi està dotat amb 1.000 euros i la publicació de l'obra guanyadora a la col·lecció de poesia de Viena Edicions. El jurat, presidit per Feliu Formosa, està integrat per Josep Faura, Ramon Pla, Agustí Vilar, David Caño, Míriam Cano i David Castillo.

El lliurament d'aquest guardó també va servir per tancar la III Setmana de la Poesia. Per això, el regidor de cultura Manel Martínez, que va obrir l'acte, va fer èmfasi en aquesta aposta de la ciutat per la poesia i va afirmar que aquest any ha estat "un apunt de nova etapa pel que ha de ser l'any que ve". 

Manel Martínez també va recordar els 40 anys d'història del Premi Martí Dot i va recordar que "és possible per la tossuderia de moltes persones, per exemple, Joana Raspall i Agustí Vilar". A més, va explicar que el certamen obre una nova etapa amb "la incorporació de nous membres al jurat, la recerca de nous canals i la difusió més enllà de Sant Feliu".

L'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, va afirmar que "la poesia és imprescindible en el món d'avui" i va recordar que el cognom Dot està associat a creadors de bellesa a la ciutat. 

L'acte es va tancar amb  l'espectacle poètic musical "El so dins del so", a càrrec de Laia Noguera, Premi Martí Dot 2006 i el guitarrista Santi Careta.

Podeu consultar la galeria d'imatges de l'acte en aquest enllaç.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat