Francesc Baltasar: “Calia fer-nos dignes del nom de ‘ciutat de les roses’”

L’alcalde de Sant Feliu del 1979 al 2000 inaugura la Fira amb un pregó de record a l’impuls de fa 35 anys a la ciutat, a la Fira i l'Exposició Nacional de roses

 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius
 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius
 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius
 • Foto: Marc Rius
  Foto: Marc Rius

Deu minuts més tard de les set de la tarda, començava l’acte del pregó de les Festes de Primavera, el tret de sortida oficial a un cap de setmana carregat d’activitats i amb les roses de protagonistes. Un auditori ple de gom a gom va escoltar les paraules de l’acalde de Sant Feliu des del 1979 fins al 2000, Francesc Baltasar, que va fer un discurs on va recordar l’impuls que es va donar a les roses i a la Fira, ara fa 35 anys, amb la recuperació dels ajuntaments democràtics.

L’impuls de fa 35 anys

A les 7 de la tarda, ja no quedaba cap cadira lliure, ni tampoc de les addcionals que havien afegit a l’Auditori del Palau Falguera, i bona part del públic també s'estava dreta per escoltar el pregó d'enguany. Entre el públic, gent diversa, alguns santfeliuencs amb les seves millors gales, representació de tots els colors de la classe política de la ciutat i fins i tot entre el públic també hi havia un parell de diputats al Parlament de Catalunya.

L’alcalde Jordi San José va obrir l’acte recordant que enguany  se celebra la 35a edició de la Fira i també fa 35 anys d’Ajuntaments democràtics. Per això, va ressaltar l’impuls que el primer equip de govern de Sant Feliu, ara fa 35 anys, va donar a l’Exposició de les Roses i també amb la creació de la Fira.

“Moltes coses van canviar fa 35 anys, molta gent va col·laborar, però al capdavant hi havia el Cesc, el nostre primer alcalde”. Així es com va presentar San José el pregoner d’enguany, que va començar parlant de la “doble sensació”  que tenia com a pregoner: un honor i alhora un repte.

“Recuperar l'orgull de ciutat”

Baltasar va començar recordant el context actual, una crisi dura i alhora també una etapa trascendent per Catalunya: “volem decidir el futur col·lectiu i ho volem fer ara”. Va fer memòria dels primers temps dels ajuntaments democràtics, assegurant que “res seria fàcil, però la vocació de servir el poble donava ales”.  Per això, va recordar com era Sant Feliu fa 35 anys i va fer un repàs al que es va començar a fer, que es va convertir en una “autèntica transformació revolucionària i cívica”. A més, va ressaltar que “calia recuperar l’orgull de la ciutat i omplir de contingut fer-nos dignes de la denominació “ciutat de les roses”.

En aquest sentit, va recordar la tradició de Pere Dot, les explotacions roserístiques de la ciutat però també “l’amor dels santfeliuencs per les roses portes endins de les cases”. I va remarcar el caire que es va voler donar a l'Exposició a partir de l’any 80, que volia ser “popular, dinàmica i renovadora”.
 
Roses: aposta de ciutat

En la part final del pregó, Baltasar va recollir paraules de literats santfeliuencs relacionades amb les roses, com Joana Raspall, Agustí Vilar i Maite Carranza. I va concloure que “Sant Feliu és un bon lloc per viure” i “les roses són una bona excusa”. Unes roses que va dir que són “una aposta de projecte de ciutat”.

Baltasar va acabar amb un imperatiu adreçat a la ciutadania santfeliuenca: “gaudiu de les Festes de Primavera, de la Fira, de les roses i sentiu-vos orgullos de pertànyer a la nostra ciutat”. I va deixar anar tres visques a “les roses, Sant Feliu i Catalunya”. Tot plegat va arrencar els aplaudiments del públic, que el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, que va ser el següent en prendre la paraula, va atribuir a l’expressió “d’un agraïment dels anys d’alcalde i servei al municipi”.

La “primera trinxera” dels ajuntaments

Ramon Espadaler va excusar la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, que és qui havia d’haver vingut a l’obertura de les Festes de Primavera d’ahir, i que no va poder per una indisposició. El conseller d'Interior va qualificar la festa com un “signe de cultura i civisme" i va ressaltar-ne "un esperit que des del 79 està dedicat a la rosa,i  que també ha esclatat en altres accents per la festa, que es manté”.

D’altra banda, es va fer seves les paraules de Baltasar per dir que “la força col·lectiva gegantina” ens continuï acompanyant com a país, ens cal molta transformació”. I va aprofitar per agrair el paper dels ajuntaments, “per la convivencia i per fer un país millor des de la primera trinxera". Després dels aplaudiments, es va fer la inauguració del recinte de la 56a Exposició Nacional de les roses, on ja esperaven per entrar desenes de persones que volien ser les primeres en descobrir-ne els detalls d'enguany.

L'acte va servir per fer el tret de sortida oficial a les Festes de Primavera, que ahir ja van viure un vespre intens, amb les botigues al carrer, els concerts diversos i les primeres cercaviles i actes tradicionals. Tot plegat en el context d’una Fira que s’aboca per primer cop a la carretera, una decisió que compta tant amb defensors, per la connexió amb l’eix comercial, com detractators per motius de mobilitat. Sigui com sigui, el bon temps acompanya i la primavera esclata en un cap de setmana de festes primaverals amb opcions per tots els gustos.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat