Festes de Primavera: les roses brillen, la Fira s'obre a la carretera i l'oferta musical i gastronòmica es consolida

L’Exposició Nacional de Roses guanya visites i continua sorprenent

 • Autor: Marc Rius
  Autor: Marc Rius
 • Autor: Marc Rius
  Autor: Marc Rius
 • Autor: Sergi Costa
  Autor: Sergi Costa
 • Autor: Marc Rius
  Autor: Marc Rius

Sant Feliu va viure el cap de setmana passat la 35a edició de les Festes de Primavera, amb l’Exposició Nacional de Roses i la Fira Comercial com a eixos centrals. Una Fira que s’ha volgut repensaramb l’aposta pel comerç local i la novetat d’obrir-se a la carretera, una decisió controvertida, perquè ha limitat la mobilitat durant més d’una setmana, però que segons l’Ajuntament ha funcionat bé. Des del consistori, ressalten que “el teixit associatiu i comercial s’ha bolcat en la preparació de moltes activitats”, una implicació que consideren “essencial”perquè les Festes siguin un èxit. 

El que sí que creix és l’Exposició Nacional de Roses, que guanya visitants i torna  a superar-se en qualitat. Per molts, aquest és l’element més destacat d’aquestes Festes de Primavera. I el que també es consolida és la programació musical, per diversaficació de formats, així com les propostes gastronòmiques, que aglutina també públic de tota mena i que serveix per promoure restauradors de la ciutat. El bon temps també ha ajudat a que la ciutadania hagi participat en aquestes Festes de Primavera.

Les roses brillen

L’Exposició Nacional de Roses continua sent un dels plats forts de les Festes. Enguany se celebrava la 56a edició i comptava amb mostres dedicades a les cultures maia, els indis americans, el nord d’Àfrics i la Mediterrània occidental. Uns muntatges especials que van sorprendre els visitants. Segons l’organització, en moments puntuals es van registrar llargues cues per accedir a les carpes exteriors del Palau Falguera.

La bona afluència a l’Exposició té doble mèrit tenint en compte que el mateix cap de setmana se celebraven dos esdeveniments més vinculats amb el món de les flors i les roses: el Temps de Flors a Girona i la Barcelona Rose Convention. Justament una delegació internacional de la Rose Convention formada per una cinquantena de persones de 14 països va visitar dissabte l’Exposició i el Roserar. La delegació va sortir molt sorpresa pel roserar, segons expliquen els Amics de les Roses, per "la seva ubicació dins el teixit urbà de la ciutat, el seu disseny, modern, còmode i pe la jardineria, la seva qualitat i sobretot la idea de les col·leccions que estem construint"

D'altra banda, els Amics de les Roses també van intervenir a la convenció amb una presentació sobre “El color de la Mediterrània en les roses de Pere Dot” un repàs sobre els principals eixos de treball i les principals creacions del roserista   i una exposició sobre les roses de Pere Dot “Pere Dot, l’aventura de les roses a Catalunya”. La valoració global dels Amics de les Roses és molt positiva, tant pel contingut com pels visitants.
 
Segons l’Ajuntament, enguany, les visties guiades al parc del Roserar de Dot i de Camprubí han anat més bé que l’any passat. En aquest sentit, el trenet que portava la ciutadania des de l’Exposició fins al roserar ha agradat i molta gent s’hi ha acostat per primer cop.

Fira: any de canvis
 
La Fira enguany s’ha reubicat i ha volgut promoure el comerç local. Per això, també s’ha apostat per situar-se a la carretera Laureà Miró. L’Ajuntament considera que ha funcionat bé i que ha millorat el vincle entre la Fira i l’Exposició de Roses. Tot i això, les opinions que s’han sentit aquests dies són diverses. Hi ha qui reconeix que és un pas que permet l’obertura a la zona comercial, però també són molts, especialment els afectats a l’hora de circular, els qui troben innecessari tallar la carretera durant pràcticament una setmana. A l’enquesta de Fetasantfeliu, han guanyat els partidaris del “sí”, però podeu llegir també alguns comentaris crítics.
 
El dia en què hi va haver més problemes va ser dilluns al matí, entre les 8 i la 10 perquè hi havia el mercat del carrer Sant Josep i el trànsit encara no estava obert a la carretera. Per evitar aquests incidents, l’Ajuntament valora desmuntar els estands de la carretera Laureà Miró el mateix diumenge a la nit perquè dilluns a primera hora ja s’hagi restablert la circulació habitual.
 
En total, hi ha hagut 150 expositors, la meitat eren comerços i la meitat entitats locals. Comparat amb l’any passat, ha crescut la participació dels comerços i entitats locals, que han passat de tenir 48 estands a 71. I una de les novetats ha estat la Fira Verda: l’Ajuntament considera que ha agradat i es planteja millorar-ne la ubicació (estava al passeig Nadal) de cara a l’any que ve i fer-ne més difusió.

Pel que fa al cartell, són molts els que han comentat que no els ha acabat de convèncer i que no han sabut entendre'n l'essència.

La moda enganxa

Una altra de les apostes de la Fira ha estat la moda. El Canvi de Look situat a la Plaça de la Vila va despertar la curiositat de la ciutadania i es van atendre 110 persones que volien participar-hi. Els comerços que n’han format part volen tornar a repetir l’experiència.

Si bé el Canvi de Look era una novetat, la segona edició de la desfilada de moda Fem Moda, va omplir la sala Ibèria en els seus dos passis, arribant al miler de persones entre les dues sessions.
 
Música i gastronomia: creix en oferta i públic

L’oferta musical creix cada any, alhora que es diversifica, amb propostes situades al Casal de Joves, a la plaça Lluís Companys o a l’espai del Tast. D’altra banda, s’ha repetit l’experiència d’oferir música en directe al Mercat, que va atraure públic, i s’ha estrenat la proposta de repartir músics de l’Escola de Música i de l’Associació de Músics per diferents punts de la zona de Fira on feien actuacions en directe al mig del carrer, cosa que també atrapava molts dels passejants.

El Tast ha viscut enguany la tercera edició, i s’ha consolidat com un nou espai que reuneix públic per participar de la degustació de vins, però també per tastar propostes gastronòmiques que estaven situades dins de l’espai del Tast o al voltant, alhora que es podia gaudir de música en directe.

Des de l'organtizació del Tast, estan molt satisfets amb l'acceptació de l'espai aquest any, perquè creuen que "la gent ja se l’ha fet seu des del primer dia". A més, també consideren que les actuacions musicals són "clau per crear l’ambient especial al tast i tant les apostes de música jazz en directe, el concert de versions del rock del dissabte o el maridatge de cybee el diumenge van funcionar molt bé". 

De fet, en clau musical, un dels esdeveniments més destacats de les Festes de Primavera, és el ButiFarraSound, que enguany arribava a la seva desena edició. Des del Cau, l’entitat organitzadora, valoren molt bé com va anar durant tot el dia,  i destaquen també l’ambient familiar de la tarda i el vespre. Enguany semblava que no havia de ploure, però cap a les 4 va caure un petit ruixat que va aturar el concert durant uns minuts, tot i que després es va reprendre

Menys incidents nocturns

En seguretat ciutadana, el regidor d’aquesta cartera, Manel Martínez, destaca que les incidències han estat menors que l’any passat però que “no ens donem per satisfets” perquè encara n’hi ha hagut. De fet, la nit de dissabte es van trencar un parell de caixers automàtics i un vidre de la seu del PSC; a més de produir-se dos furts en estands de la Plaça de la Vila, tot i que hi havia seguretat privada i policia local.

Pel que fa a la convivència cívica, Manel Martínez considera que el “botellón” de la nit de dissabte va ser menor aquest any que l’any passat. Enguany s’han tirat endavant mesures preventives d’informació als instituts, consells a entitats juvenils i també mesures durant la mateixa nit. En aquest sentit, el regidor de seguretat ciutadana, ha explicat a Fetasantfeliu que es van posar multes a tres comerços per vendre alcohol passades les 11 de la nit, es van requisar ampolles d’alcohol a menors d’edat i es van atendre mitja dotzena de casos durant la nit per haver begut en excés, tot i que no es va hospitalitzar ningú.

Per millorar, Manel Martínez creu que cal trobar la manera de com rebre l’arribada de tants joves de fora de la ciutat que vénen amb begudes i analitzar si s’han de limitar més espais per evitar que es concentri gent a fer “botellon”.
 
Podeu consultar les galeries d'imatges aquí.
 

Comentaris

Alberto Isasi Sant Feliu de Llobregat
4.
Aquests "botellons" es veuen a tot arreu quan es congrega molta gent al voltant d'un acte festiu, és típic dels adolescents, tots hem begut amb 15 anys. És clar que nosaltres bevíem legalment als 16. No se que li passa a la gent quan es torna adulta que s'obliden de les litrones que bevien, els Kalimotxos en garrafa i el cointreau amb pinya en el millor dels casos. Realment no recordeu les festes de fa 20 anys al casal o el palau d'esports. Les festes populars són per fer-les al carrer, per això es fan amb el bon temps ... I el "botellón" entorn del Botifarra Sound és un fet puntual.

Ja n'hi ha prou de moralismes !!
 • 7
 • 1
María A. Barcelona
3.
Jo no hi vaig ser durant la nit. Si entre el jovent Divertir=Beure és un problema molt gros que a sobre portem més turisme... segons algú va dir per televisió, el problema és més gros. Fer diners amb beguda i descontrol. No es tenen en compte veïns dels voltants, molts han d'anar a treballar. Com és festa, divendres o dissabte i s'han de divertir, tot està bé. Més vegilància, més sanitaris, més ambulàncies, més medicació, tot més.
Si jo passo per una via, amb molt bona visibilitat i vaig a 83Km/ h i no a 70, em fan pagar una multa per imprudència temerària, i no podia passar res.
Un altre exemple, els rescats de muntanya, la majoria per imprudència, que crec ara han de pagar el rescat o part d'ell.
En beure tant, no sols es perjudica la persona que beu, es perjudica a tots els que han d'estar per ell/a, i els que han de suportar l'enrenou, amb uns costos forts per tots els contribuents. Pobre noi/a. No paguen res? Si ho paguessin potser tindrien menys diners per passar-se en beguda. És fàcil que sempre tingui la culpa algú inmediat
Com ha dit "terra i llibertat", la familia i l'educació és el principal problema.
 • 2
 • 4
terra i llibertat sant feliu de llobregat
2.
#1 Benvolgut Joan, soc un familiar d´una nena del CAU que va participar en el Butifarrasound i li puc assegurar que l´ambient a dins del recinte a on es feien els concerts no era el mateix que el de els voltants per tant es injust culpar als organitzadors d´una moda que potser a on es té de buscar les raons d´aquestes maneres d´actuar son a dins de la societat , l´educació i les families.
 • 10
 • 6
Joan Sant Feliu de Llobregat
1.

M'estranya la valoració positiva de l'ambient familiar de la nit del Butifarrasound. ¿Com es que no van veure el "botellón" que es va muntar?

 • 6
 • 9

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat