Una xerrada adverteix de les conseqüències de les cimenteres i qüestiona el model de gestió de residus

L'acte es va fer ahir dimecres i formava part de les Segones Jornades d'Ecologia i Cooperació

A. Picón / C. Verdoy

Ahir dimecres es va fer una xerrada sobre ‘Residus i conflictes socials: abocadors a Collserola i incineració’, en el marc de les segones jornades d'ecologia i cooperació. Es tracta de la tercera xerrada d'aquestes jornades i va reunir una vintena d'assistents a la sala de cultura de l'Ateneu.

El perill de les cimenteres

La crisi ha fet que s'incinerin menys residus, però amb això no n'hi ha prou. És el que va defensar ahir 
Rafa Godoy, de la Coordinadora catalana contra la incineració de residus a les cimenteres que va recordar que “a Espanya encara hi incineren 25 cimenteres, una de les quals és a Molins de Rei".

Tot i la crisi, Godoy també va recalcar que, a Sant Feliu, la mobilització va ser molt important perquè no s’incinerés a la cimentera. De tota manera, va advertir que “la cimentera ja és contaminant, encara que no incineri” i no només això sinó que és “una de les indústries més contaminants de la nostra societat”.

El ponent també es va referir a la relació entre les cimenteres i malalties com el càncer, a partir de l'informe 'Nuevo mapa del càncer', que afirma que “el código postal es más importante que el código genético”. En aquest sentit, Godoy considera que "si vius a uns 25km d’una cimentera – encara que no incineri – tens més possibilitats de tenir càncer de colon".
 
Crítiques a la classe política

Tant Rafa Godoy com Lluís Bonet van ser crítics amb els polítics en gestió de residus: tant pel que fa a la Generalitat, com a Francesc Baltasar quan va ser conseller o fins i tot l'Ajuntament de Sant Feliu. Per Godoy, la classe política "permet que les indústries facin el que fan" i va reclamar als polítics que no amaguin que volen incinerar residus. De fet, va afegir que “si mires als seus programes de medi ambient, tots diuen que aposten per les energies renovables, però no diuen què pensen fer ni com”.
 
Pel que fa a Sant Feliu, Godoy creu que l’Ajuntament actual "sembla que hagi fet més coses que l’anterior perquè ha tirat endavant comissions ciutadanes", però va assegurar que "mai envien les actes i les reunions queden en res". I va retreure que “hi ha hagut moltes peticions per saber com està l’aire de Sant Feliu i no s’ha respost”.

Josep Lluis Moner, un dels fundadors de l'entitat CEPA, va explicar que els ecoparcs de Catalunya “estan construïts per empreses com Fomento, que han obligat a la Generalitat a gestionar els residus com ells volien”. Per ell, “aquest és el gran fracàs de la política de residus”. A més, va lamentar que això ho fes “un partit polític que presumia de saber gestionar els residus” i va criticar Francesc Baltasar quan va ser conseller de medi ambient.

Moner també va argumentar que  l'origen del problema actual es troba "en l’excés de residus” i que no es reutilitzen. En concret, va dir que “només aprofitem un 30% dels residus“. El militant ecologista va ser dur amb el sistema actual: “s’ha muntat una indústria del passeig del residu. Quan més passegem els residus, millor”. Segons va explicar, el programa de medi ambient de la conselleria actual “reconeix que estem arruïnats perquè els ecoparcs només treuen la part orgànica dels residus”.


Collserola: parc natural o parc urbà?

Durant la xerrada Moner també va parlar de Collserola. Es va denunciar que “noves urbanitzacions i equipaments provoquen la pèrdua d’espai i l’aïllament de la zona verda”. Sobre el nou pla especial del Parc va destacar-ne que “no elimina les zones urbanes, no amplia els límits del Parc i no el connecta amb altres zones verdes". I va ser crítics amb el fet que les entitats ecologistes no poden participar en la redacció del pla fins que estigui acabat.

“Collserola no és un Central Park de Barcelona, és un Parc Natural”, va insistir. Per això va defensar que “no és un parc urbà, és un Parc Natural que “els polítics tenen l’obligació de preservar, sigui quina sigui la seva opinió”.

Comentaris

Redacció
3.

Josep, ja ho hem rectificat a l'interior de la notícia. Gràcies.

  • 1
  • 0
santfeliuenc sant feliu
2.

Aveure quin partit politic, porta a les properes eleccions municipals, en el seu programa, el desmatellament de la cimentera Sanson, que ja toca!

  • 4
  • 0
josep coca sant feliu de llobregat
1.

Tan sols volia aclarir que el ponent del CEPA-EdC es deia Josep Lluis Moner. Gràcies.

  • 1
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat