Maite Carranza reflexiona sobre els nous hàbits de lectura i l'ofici d'escriptora en una entrevista a Fetasantfeliu

L'escriptora santfeliuenca ha rebut aquest any el premi Cervantes Chico que reconeix la seva trajectòria

L'escriptora Maite Carranza acumula 30 anys de trajectòria literària i també com a guionista de televisió. A l'octubre va recollir el premi Cervantes Chico a la seva carrera i des de Fetasantfeliu hem aprofitat per entrevistar-la de la mà de la Mireia Mullor i parlar sobre literatura, escriptura i actualitat. A continuació ressaltem algunes de les coses que explica a l'entrevista.

Premi  Cervantes Chico

"El reconeixement a tota una obra en conjunt m’ha fet sentir bé amb mi mateixa, i dir: mira, no em penedeixo de res del que he fet, malgrat que en alguna cosa segur que em vaig equivocar, evidentment."


Definició com a escriptora


"Crec que és la fusió de tots tres gèneres que he conreat: l’humor, la fantasia i el compromís social. Sobretot tinc un compromís amb la societat en molts àmbits, és a dir, que sento que visc en aquest món. I bé per la banda de l’humor o bé per la banda del compromís social, intento plasmar-ho en els meus llibres". 

Combinar faceta d'escriptora i guionista

Quan escrius en solitari el perill que tens és aïllar-te excessivament del món. Amb el guió hi ha diàleg, intercanvi, energies de creació molt interessants. Tot això és el que m’aporta fer un guió, tot el que té de viu, d’immediat, de col·lectiu. En canvi, la literatura em dóna veu. Crec que és bo alternar tots dos móns

Hàbits de lectura

Puc dir que a les escoles es llegeix més que quan jo era petita. Hi ha molt de mite i llegenda en això de que abans es llegia més.

Pirateria

La professió està desapareixent. És tan perillós i tan nociu, que la gent que es baixa llibres no sap la barbaritat que està fent. És una consideració molt pròpia de la nostra cultura de la pirateria, que és la picaresca de: per què podent tenir una cosa gratis he de pagar-la? [...] Això a França és inconcebible, a Alemanya i a Anglaterra també. Per què aquí? Doncs perquè aquí som uns gran ignorants, és el país de la ignorància. I ens ventem de ser ignorants, i ho fomentem. Aquesta desvalorització dels llibres i la cultura, o assimilar-la amb l’aprenentatge avorrit i obligat, és d’una gran ignorància.

Rebuig d'artistes de premis del Ministeri

"Penso que són valents aquestes persones que ho rebutgen, perquè estan denunciant una mala praxis política d’un govern concret. És una llàstima perquè el premi se’l mereixen, i els jurats que els el donen són neutrals".

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat