El ple d'abril aprova els últims projectes de l'equip de govern

Les reformes de la Plaça de la Salut i del Casal de la Gent Gran són les més destacades de les aprovades en l'últim ple del mandat

 • L'últim ple del mandat va tenir una bona afluència de públic / Foto: Marc Rius
  L'últim ple del mandat va tenir una bona afluència de públic / Foto: Marc Rius
 • Els regidors es van acomiadar amb una foto conjunta / Foto: Marc Rius. Marc Rius
  Els regidors es van acomiadar amb una foto conjunta / Foto: Marc Rius
  Fotos: Marc Rius

Arnau Picón
 
El ple d’abril es preveia ràpid, ja que havia de servir per a tancar els últims projectes de l’equip de govern. 28 punts de l’ordre del dia van acabar durant tres hores en un últim ple amb algunes tensions i amb el comiat de sis regidors que no repeteixen a les llistes o que surten en els últims llocs. Amb la campanya electoral pràcticament començada, ICV i CiU van finalitzar ahir el seu mandat amb el ple que precedeix les properes eleccions municipals.
 
 
Esbroncada per la concessió dels nínxols
 
Miguel Cano, membre de l’Associació de Veïns Roses de Llobregat, va ser protagonista d’una de les primeres intervencions al ple. Cano va fer una llarga al·legació a la nova regulació del cementiri, que es va aprovar al ple de febrer. El membre de l’AAVV va llançar una polèmica sentència cap a l’equip de govern: “això és una presumpta prevaricació”.
 
“És molt senzill. S’ha d’aplicar la concessió en vigor des de l’any 1988”, va denunciar Cano. Cano va insistir en que “només hi ha una concessió” i que la mesura l’han aplicat “amb caràcter retroactiu, i això és impossible”. “Esteu retorçant la llei al màxim” i “els beneficis se’n van per a un tercer”, va sentenciar.
 
El ple va desestimar les al·legacions, amb els vots a favor d’ICV i CIU. Tot i que al febrer el reglament es va aprovar per unanimitat, aquesta vegada el PSC es va abstenir i el PP es va situar al costat de l’AAVV. La intervenció va ser desestimada però no va deixar indiferents als regidors. “Et suggereixo que mesuris les teves paraules”, li va respondre l’alcalde, Jordi San José, després de que Cano parlés de “presumpta prevaricació”.
 
Manel Carrión, tercer tinent d'alcalde, va respondre la ponència de Miguel Cano: “la concessió és del 2011” i es va fer “en l’últim ple del mandat i per unanimitat”. Segons Carrión, “el problema rau en un únic punt: és evident que no es pot aplicar la retroactivitat”, és a dir, que no es pot aplicar sobre les concessions anteriors a la nova regulació.
 
Últims projectes d’urbanisme
 
La regidora d'urbanisme, Lídia Muñoz, va presentar els últims projectes relacionats amb urbanisme. El ple va rescindir del conveni del Torrent del Duc amb l’abstenció de PP i PSC. El portaveu dels populars, Sergi Jiménez, va destacar que “és un tema prou important per portar-lo al ple”. La portaveu socialista, Lourdes Borrell, per altra banda, va queixar-se de que “seguim reclamant l’informe de la UPC”.
 
D'altra banda, es van aprovar, amb unanimitat, l’ordenança de clubs de fumadors de cànnabis i l’ordenança solar, i també l’estudi de Detall de Caboel. L’estudi s’aplicarà sobre la zona del Caprabo, on, segons Muñoz, “properament hi haurà activitat” que serà una “millora per a Can Maginàs, per la Salut i per Sant Feliu en general”.

També es va donar llum verda a la nova ordenança que regularà els clubs de fumadors de cànnabis a Sant Feliu, Muñoz va explicar algunes de les condicions que se’ls hi imposarà, com la “distància de 150 metres a un centre escolar” i de “200 metres entre altres clubs”. La ordenança també preveu sistemes d’extracció forçada, un vestíbul previ, que no es faci publicitat, que l’horari sigui diürn i condicions amb el soroll, entre altres.
 
El ple també va presentar el projecte del Casal de la Gent Gran i de la Plaça de la Salut. Sobre el primer, Muñoz va comentar que és una “adaptació a la normativa d’accessibilitat” i que respon a “demandes que feien els usuaris”. Sobre la Plaça de la Salut, la regidora va subratllar que “milloraran tots els accessos a la plaça” ja que es substituiran esglaons per rampes: “és una millora no només per a qui va amb una cadira de rodes, sinó per cotxets, carros d'anar a comprar…”, va comentar Muñoz. Lourdes Borrell li va respondre que “hem de felicitar-nos al PSC per haver donat veu als veïns de la Salut”, en relació a la remodelació de la plaça.
 
Subvencions, preus públics i nous convenis
 
Abans de les eleccions municipals, l’Ajuntament va tancar els últims punts que afectaran aquest curs i el que ve. 73 entitats rebran la subvenció per a la seva activitat durant l’any 2015. Tot i que, com va dir Borrell, “encara en falten unes quantes”, Jordi San José va voler anomenar-les totes per “posar en valor” la seva feina: “són moltes entitats, però fa goig dir-ho i anomenar-les”.
 
El ple va aprovar els preus públics dels serveis educatius per al curs que ve, tot i l’abstenció del PP i el vot en contra del PSC: “tarifació social sí, però que sigui social”, va queixar-se Borrell. També queden aprovats els preus públics dels horts urbans, per unanimitat. L’Ajuntament es va fer soci de Fiare i va presentar el nou conveni amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
 
Petició unànime per a la Seguretat Social
 
L'única moció general la va presentar la Junta de Portaveus a petició d'un veí de la Salut, que va demanar que no s’excloguin els medicaments per a malalts crònics del sistema de Seguretat Social. El ple la va aprovar amb unanimitat. El veí, que és víctima d’una malaltia crònica, va explicar el seu cas i va agrair el suport de l’Ajuntament.
 
Comiat emotiu de sis regidors
 
San José va felicitar els regidors que deixaran el consistori després de les eleccions municipals i els va convidar a dir unes paraules. Els sis discursos van anar acompanyats d’aplaudiments de part de tots els regidors. Antonio Martínez i Araceli Trevejo (PP), Contxita Fernández (ICV), Estrella Molina, Rubén González i Joan Grisó (PSC) són els regidors que es van acomiadar del consistori.
 
Tots van destacar el bon ambient i el 'companyerisme' entre els membres del ple municipal, independentment del seu grup polític. L’últim parlament, d’Araceli Trevejo, va fer saltar les llàgrimes a més d’un regidor i algun membre del públic. L’agraïment i les paraules de Trevejo van desembocar en un sonor aplaudiment que tancaria el ple i el mandat.

Comentaris

Dani Sant Feliu de Llobregat (Plaça Francesc Macià)
2.

Bona nit,

¿Hubo lágrimas también por los muy (injustamente) sufridos afectados por el problema de los nichos? ¿No merecían lágrima alguna aquellos integrantes de la larga ristra de convecinos que mencionó el Síndic en su intervención?

Saludos cordiales desde la Plaça Francesc Macià, donde el griterío campa a sus anchas y las motos, aun siendo zona peatonal, circulan y aparcan con total impunidad, como bien puede verse ahora mismo.
Dani

 • 3
 • 0
Jordi Casanovas i Saladrigas
1.
Ahir vaig assistir per primera vegada a un ple. Mai havia estat en aquella sala del Ajuntament, m’agradaren les rajoletes amb les graelles on socarrimaren a Sant Llorenç i algun quadre d’acurada tècnica i de llum ombrívola, que penjat a la paret, ho escoltava tot

El tema del cementiri té una molt difícil solució, però en té de solució. Aquest problema existeix perquè els partits del darrer equip de govern s’equivocaren, i en equivocar-se ens han perjudicat a tots. És molt més barat un nínxol a Barcelona ciutat que no pas a Sant Feliu de Llobregat. Abans molts de nosaltres érem propietaris d’aquests nínxols i ara ja no ho som. Anys i anys d’aquesta “anomalia” i ningú ens ha informat...(¿?)

Ahir al ple, qui parlà en nom de l’ AVV Roses del Llobregat fou en Miguel Cano, fou clar i contundent , esmentà el mot “prevaricació” i l’alcalde li va respondre tot dient-li que “medís les seves paraules.”
S’ensuma un xoc entre l’ AVV i l’ equip de govern. Feina per els advocats que tindran que treure la pols als seus apunts de Dret Penal i un expedient més a resoldre, en algun jutjat.
Tot això s’hagués pogut evitar si els politics no s’haguessin equivocat en privatitzar l’explotació del cementiri, ho varen fer i ara el problema el tenim els santfeliuencs.
Ahir em sorprengué que els del PP parlessin tan sols en l’ idioma d’ aquell Don Jacinto o de la Guardia Civil... però foren els únics que votaren a favor de l’ AVV.
Vull fer esment, també ,de la lectura que féu de la memòria anual, el Síndic de Greuges. Crec que aquest home, tot un senyor, es mereix la propera medalla d’ or de la Ciutat. Que algú en prengui nota.
 • 5
 • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat