L’Arxiu Comarcal permet descobrir les cartes del Consultorio d’Elena Francis

El fons es presentarà aquest dimarts i serà el primer acte de la Setmana Internacional d’Arxius

El dia 9 de juny es commemora el Dia Internacional dels Arxius, tot i que la commemoració s’estén durant tota una setmana. L’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat se suma a aquesta celebració amb activitats durant tota la setmana. L’arxivera comarcal, Mari Luz Retuerta, ha explicat a Fetasantfeliu que aquest és el primer any que poden participar en la jornada: “la setmana Internacional dels Arxius se celebra des del 2007, però en les instal·lacions on estàvem abans del març no podíem fer res”.

El dia més destacat és el 9 de juny, perquè se celebra que l’any 1948 es va crear el Consell Internacional d’Arxius. “És una data que vol servir per conscienciar les institucions publiques i privades de la importància dels arxius i de preservar-los”, ha explicat M. Luz Retuerta, que també ha dit que vol servir per “donar-nos a conèixer” a la ciutadania.

Les cartes adreçades a Elena Francis: retrat d'una època

Un dels actes més destacats serà aquest dimarts a les 19h, amb la presentació de l'accés a les cartes del Consultorio para la mujer Elena Francis. Fins ara no s’han pogut consultar i ara es podrà accedir a les que ja estan digitalitzades, que són prop de 10.000 cartes. Segons Retuerta, representen “un 10% del fons total de les cartes”, escrites entre 1951 i 1972.  

Les cartes es van trobar l’any 2006 a la masia de Can Tirell, situada a Cornellà de Llobregat, propietat de la família Fradera. Els promotors de la urbanització de la zona van comprar la masia, deshabitada des de feia dècades, i la van cedir a l’Ajuntament. Quan els tècnics municipals van inspeccionar l’edifici, van descobrir les cartes, que s’acumulaven en diverses dependències de l’edifici. L’Ajuntament de Cornellà va parlar amb l’Arxiu Comarcal perquè se’n fes càrrec i, després de diversos tractaments de desinfecció, se’n va poder conservar una part.

Ara l’Arxiu Comarcal ha digitalitzat les cartes perquè es puguin consultar. D’aquesta manera, es podrà veure tant el sobre, com la carta i la còpia de la resposta enviada a la persona consultant. El que no es podrà veure seran els noms i adreces de les autores, que s’han amagat per preservar les dades personals.

El “Consultorio para la mujer Elena Francis” va ser un programa de ràdio basat en la correspondència dels oients i el personatge d’Elena Francis. El programa es va emetre a  Barcelona entre els anys 1947 i 1984, i va esdevenir un mite de la ràdio durant el franquisme. Segons ha explicat l’arxivera, Mari Luz Retuerta, a la xerrada “es posaran alguns exemples de les cartes, representatives de l’època.

El món sindical i l'Arxiu, portes obertes i un concert

Un altre dels actes serà dimecres a les 7 de la tarda: una taula rodona sobre "Negociació col·lectiva i legislació laboral, una mirada retrospectiva", on s’analitzarà des d’una perspectiva històrica l’evolució de la negociació col·lectiva i la legislació laboral. Segons Retuerta, el debat vol “donar a conèixer el fons sobre el moviment obrer a l’Arxiu”. La tertúlia s’organitza conjuntament amb el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL) i hi intervindran Eduardo Rojo, catedràtic de dret laboral de la UAB, i l'escriptor Ignasi Riera. 

Dijous a les 6 de la tarda es farà una jornada de formació per al voluntariat del projecte "Ordinadors d'avui, xarxes socials del passat. Eines i procediments per a la informatització massiva dels padrons d'habitants de Sant Feliu de 1828 a 1955".

I dissabte, durant tot el matí, es farà una jornada de portes obertes i s’oferiran visites guiades a les noves instal·lacions. La Setmana dels Arxius es clourà el mateix dissabte a les 6 de la tarda amb una cantada de peces del Renaixement i del Barroc, a càrrec de la coral Ernest Cervera.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat