El pressupost per al 2016 s’aprova gràcies al vot de qualitat de l’alcalde

La gran majoria dels partit de l’oposició van votar en contra, excepte JSF que es va abstenir

Carme Verdoy

L’Ajuntament va aprovar al ple de novembre, que es va fer dijous passat, el pressupost municipal per l’any que ve. Creix un 2% respecte el 2015 i, en concret, serà de 44 milions d’euros: 38 per despesa corrent i 6 per inversions. Les explicacions del regidor d’Hisenda, Josep M. Rañé, però, no van convèncer la majoria de partits de l’oposició, que van votar pràcticament tots en contra, excepte Junts per Sant Feliu, que es va abstenir.

Aquesta situació va  deixar l’equip de govern pràcticament en minoria i va obligar l’alcalde a exercir el seu vot de qualitat per desfer l’empat entre els 10 vots a favors d’ICV-EUiA i PSC, els partits de govern, i els 10 d’ERC, C’S, CDC, VSF i PP, a l’oposició.  

Un cop aprovats els comptes, l’alcalde, Jordi San José, va fer referència al rebuig generalitzat del pressupost afirmant que “ara tots hem de llegir les causes, l’escenari i la situació”. I en va tornar parlar quan es van aprovar, per unanimitat, els criteris per concedir ajuts a famílies i persones soles davant de la situació de crisi, i a persones propietàries d’habitatges perquè els posin a disposició de la borsa de lloguer social. En aquest punt, San José va defensar que “són dues mesures que formen part del pressupost del 2016 i en què tothom ha votat el que ha votat”. 

També Manel Carrion, des de CDC, es va referir a aquesta situació, assegurant que “creiem que l’equip de govern pot trobar complicitats, però les ha de treballar”.

Reclam d'uns pressupostos més participatius

Si bé a l’octubre, les ordenances es van aprovar amb el vot a favor de JSF i l’abstenció d’ERC i CDC; en aquest cast, pràcticament tota l’oposició, amb diferents arguments, va votar en contra del pressupost presentat. Només Junts per Sant Feliu va abstenir-se al·legant, en veu del seu portaveu, Luis Serrano, que “no hem tingut prou temps per analitzar el pressupost”. Tot i això, va demanar que el pressupost sigui “participatiu” i que “s’eixugui el deute”.

Desd’ERC, el seu portaveu Oriol Bossa, va demanar “uns autèntics pressupostos participatius” i va reclamar que es faci una comissió amb representants de tots els partits per establir un reglament sobre com fer els pressupostos participatius. Una proposta que el regidor d’Hisenda va recollir per tirar endavant. Bossa també va dir que “no hem tingut prou temps per valorar el pressupost” però va fer alguna referència a partides concretes, com ara que “no entenem les prioritats a l’hora de reformar places: creiem que la de Francesc Macià era més urgent”.

Des de Veïns per Sant Feliu també van retreure el concepte de “participació”. Jordi Sospedra va fer un discurs crític i va afirmar que “aquests pressupostos no tenen res de participatius: només un 5” i va retreure a l’equip de govern “poca voluntat política”. A més, va assegurar que “es podrien haver renegociat contractes” i va carregar contra “algunes subvencions a entitats recreatives que fa 10 anys tenien sentit i ara no”.

L'oposició demana més ajust de la despesa

Ciutadans va argumentar el seu vot contrari als pressupostos recordant que “no podem votar en contra del pressupost perquè ja vam votar en contra de les ordenances fiscals”. El portaveu de C's, Xavier Alegre, va retreure a l’equip de govern que fes uns pressupostos “expansius” i va demanar que faci “política de reducció de la despesa”. A més, també va recriminar la gestió de a l’hora de “cobrir un lloc treball d’interinatge” de fa 4 anys.

Els pressupostos també van rebre el no de Convergència, l’antic soci de govern. Manel Carrion, que en l’anterior mandat havia estat regidor d’Hisenda, va començar la seva intervenció recordant el que havia dit la portaveu del PSC en el debat de pressupostos de l’any passat. A més, també es va referir a algunes partides concretes, com ara lamentant que “en inversions es faci abans l’espai de joc de Mas Lluí que el parc esportiu Les Grases.

Des del PP, la portaveu Elisabet Ortega va qualificar el pressupost de “ continuista” i va argumentar el seu vot en contra al·legant que “els recursos es podrien repartir millor”.

El pressupost va ser el punt més destacat del ple municipal que es va fer dijous passat. Podeu recuperar-lo sencer en aquest enllaç i veure la galeria d'imatges del ple aquí.

Comentaris

Jordi San José Sant Feliu Llobregat
9.
#8 Sé de bona tinta que fins a maig de 2019. Realment, la votació del pressupost de 2016 em va sorprendre, tenint en compte el vot que hi va haver, un mes abans, a les ordenances fiscals, que marquen els ingressos del pressupost de l'Ajuntament. A l'octubre, van votar en contra de les ordenances tant Veïns, com Ciutadans com el PP. Per tant, jo ja comptava amb el seu vot contrari el novembre al pressupost. A l'octubre, Junts va votar a favor de les ordenances i ERC i CDC s'hi van abstenir. Amb els tres grups que no van rebutjar les ordenances, durant tot el mes vam tenir reunions sobre el pressupost que, plantejades per part del regidor d'Hisenda i per mi mateix amb la voluntat d'acostar posicions sobre els números de l'ajuntament, no van tenir el resultat que pretenien. Jo em pensava que tindríem l'abstenció dels tres grups i em va sorprendre el vot contrari de CDC i d'ERC i, sobretot, els arguments per explicar-lo. Espero veure l'explicació pública que en fan (de moment només l'Oriol Bossa al seu blog) per acabar d'interpretar les raons de fons del seu vot contrari. Wait and see.
  • 2
  • 6
Manel Sant Feliu de Llobregat
8.

#7 diuen, diuen, diuen, que seran quatre mes dos i així jubilar-se amb un bon retiro ja que si es retira de mestre cobrarà menys. Son d'Esquerra però, espavilats també.

  • 10
  • 3
Pep C. Sant Feliu
7.

Diuen, diuen, diuen que no s'estarà quatre anys més!!
#6

  • 10
  • 1
Joan Sant Feliu de Llobregat
6.

I mentres el Alcalde el Sr. Jordi Sanjosé, des de dalt, contemplant-ho cofoi quatre anys mes. Manant sense oposició que li tregui el son.

  • 7
  • 2
terra i llibertat sant feliu de llobregat
5.

Sra. Lourdes, quan ens tornaran l´IBI ?

  • 16
  • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat