Primer ‘no’ de l’oposició en bloc en l’últim ple de l’any

L’equip de govern no pot tirar endavant una proposta d'habitatge social per falta d’entesa amb els 6 grups de l’oposició

Arnau Picón                        
 
L’any 2015 acaba amb un ple més curt que els últims, de 2h i 30min, però intens. Temes com els nínxols, les ordenances fiscals i l’habitatge protegit van tornar a aparèixer a escena en el ple que es va celebrar el passat dimarts a les 19:30h al saló de sessions.

El ple de desembre quedarà marcat perquè per primera vegada en la democràcia de Sant Feliu, l'equip de govern no ha pogut tirar endavant una proposta. Tot i això, també es van debatre la gestió del cementiri, del Complex, les ordenances municipals i els preus de la fira, entre d'altres.
   
Falta d’entesa sobre l’habitatge
 
El punt més destacat del ple va ser el que tractava dos requalificacions de terrenys per a fer-hi habitatge social. L’equip de govern no va trobar cap suport en els sis grups de l’oposició. És la primera vegada en la democràcia municipal que els opositors tomben una proposta de l’equip de govern.
 
La proposta es basava en la requalificació de dos terrenys “per a fer-hi habitatge de lloguer”, en paraules de la regidora d’urbanisme, Lídia Muñoz. El primer sòl és el tercer pis d’un edifici del carrer El Pla, on hi ha un Mercadona des de fa poc. L’altre és un terreny al carrer Anselm Clavé, on ara hi ha un aparcament provisional en motiu de les obres del Pla Director Centre. Aquest terreny té actualment l’ús de sòl hoteler.
 
Sobre el sòl de l’edifici on hi ha el Mercadona, que està destinat a oficines, els grups es van mostrar d’acord, però l’altra requalificació va comportar discrepàncies. JSF, CDC i Ciutadans van votar en contra, mentre que VSF, PP i ERC es van abstenir. Muñoz defensava la mesura “per a impulsar les polítiques actives d’habitatge” que formen part del “pla de rescat social”.

Diversos arguments per rebutjar un mateix punt
 
Tot i que l'oposició en bloc no va donar suport a aquest punt, les raons de cada partit són ben diferents. Junts per Sant Feliu, el partit que es va abstenir per a aprovar els pressupostos, aquest cop va donar l’esquena al partit de govern. També ho va fer CDC, l’antic soci d’ICV-EUiA: “habitatges socials sí, però no aquí”, va sentenciar la portaveu convergent, Rosa Maria Martí: “tenim moltes parcel·les on podríem fer-ho”.
 
L’altre partit que va votar en contra va ser Ciutadans que, juntament amb el PP, que es va abstenir, va defensar activament l’ús de sòl hoteler. El portaveu de C's, Xavier Alegre, va recordar que “no es va posar l’ús d’hoteler per casualitat, està al costat d’un Polígon Industrial”. Per altra banda, la regidora dels populars, Elisabet Ortega, va reiterar que “Sant Feliu necessita un hotel” i va afegir que “són llocs de treball”.
 
Les altres abstencions van ser la de Veïns per Sant Feliu i la d’ERC. Silvestre Gilaberte, des de VSF, es va limitar a aclarir que “coincidim en el pla estratègic” però no en el procediment, mentre que el portaveu d'ERC, Oriol Bossa, va lamentar que “el punt s’hauria d’haver presentat en dos parts”, ja que sobre el sòl d’oficines del carrer El Pla sí que hi ha consens.
 
Tornen temes de ciutat
 
El ple va aprovar les ordenances fiscals de forma definitiva, ja que es van resoldre algunes esmenes que havien portat grups municipals. Als vots a favor de l’equip de govern s’hi va sumar JSF. ERC i VSF es van abstenir i C’s i el PP van votar-hi en contra. CDC va votar els punts per separat (un a favor, un altre en contra i una abstenció).
 
Un altre dels temes més mediàtics en clau local va tornar al ple a partir d’una moció que va presentar el PP. La moció demana “sol·licitar informes jurídics, econòmics i tècnics” sobre els nínxols i Elisabet Ortega va reivindicar: “tant que l’equip de govern parla de rescat social, que deixin d’ofegar els ciutadans amb aquest reglament”.
 
La moció es va aprovar amb els vots favorables de JSF, CDC, C’s, ICV-EUiA i PSC. VSF va votar en contra per què, segons Gilaberte, “la moció no té en compte les reunions que s’estan fent en aquest sentit”. ERC s’hi va abstenir i va recordar que “hi ha una AVV i afectats treballant i si es presenta una moció ha de tenir més consens”. Després de votar a favor, Manuel Leiva va manifestar que “és voluntat d’aquest equip de govern arribar a solucions el més equilibrades possible.
 
Tot i votar a favor, CDC i C’s van tenir una discussió relativa als nínxols. Mentre Manel Carrión demanava que “hauríem de llegir els estudis que ja tenim” sobre el cementiri, Xavier Alegre li va respondre que s’havia d’actuar “amb independència del que diguin els informes” ja que “serveixen per a aportar paper a l’expedient”. Alegre va assegurar que el propi Carrión li havia dit això en una ocasió, fet que va comportar queixes del regidor de CDC.
 
Unanimitat en els preus del Complex i de la fira
 
Els punts en els que el ple sí que va votar unit van ser els preus i usos del Complex i els preus de les tarifes de la Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat. Sobre el Complex hi va haver debat i la regidora d'esports, Lourdes Borrell, va concloure que “tot ens fa pensar que si seguim amb aquests paràmetres hi haurà millora l’any 2018”.
 
Sobre els preus de la fira, la regidora de promoció econòmica, Maria Cinta Daudé, va explicar que “són els mateixos preus des de fa molt temps”, en els que hi ha un “75% de bonificació per al comerç local”. També s’augmentarà la vigilància durant la fira, després dels nombrosos incidents que hi va haver l’any passat.
 
Mocions generals sobre temes més propers
 
En l’àmbit de les mocions generals es van presentar tres mocions que, després de la discussió en els últims plens sobre la utilitat d’aquestes mocions, tenien un caràcter de més proximitat. La primera era per a donar suport al manifest per a la supervivència dels clubs esportius i de l’esport base, i es va aprovar amb tots els vots a favor menys l’abstenció de VSF. ERC va presentar una altra moció en rebuig al Pla Director Urbanístic que afecta a zones agrícoles de Viladecans, però només s’hi va sumar JSF. ICV-EUiA i VSF es van abstenir i PSC, PP, CDC i C’s van votar en contra.
 
La darrera moció d’àmbit general la presentava JSF, demanant el referèndum sobre el 3+2, que afectarà als graus universitaris. Es va aprovar amb els vots a favor d’ICV-EUiA, PSC, ERC i JSF, les abstencions de C’s, CDC i VSF i el vot en contra del PP.

Podeu consultar la galeria d'imatges del ple aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat