Rebuig unànime del ple municipal perquè no tanqui cap línia de P3

Tots els partits polítics van donar suport a la moció presentada per la plataforma Sant Feliu es mou

  • Infants a primera fila mentre la portaveu de Sant Feliu es mou llegeix la moció contra tancament de línies de P3 / Foto: Marc Rius
    Infants a primera fila mentre la portaveu de Sant Feliu es mou llegeix la moció contra tancament de línies de P3 / Foto: Marc Rius
  • Casserolada a la Plaça de la Vila / Foto: Marc Rius
    Casserolada a la Plaça de la Vila / Foto: Marc Rius

Carme Verdoy

El ple de gener va venir acompanyat, ahir, d’una casserolada prèvia davant l’Ajuntament. Mitja hora abans que comencés la sessió, desenes de famílies es van concentrar a la plaça de la Vila amb cassoles, timbals i xiulets, per fer visible la protesta contra la decisió de la Generalitat. A dos quarts de vuit van traslladar-se a la sala de sessions de l’Ajuntament i, per això, mentre es va debatre aquesta moció, la primera fila del ple va comptar amb un públic poc habitual: nens i nenes que participaven de la protesta amb les seves famílies.

Una protesta amb el suport de tot el ple

La mobilització ha començat aquest mes de gener arran després que el Departament d’Ensenyament hagi comunicat que vol tancar una de les dues línies de P3 de l’escola Miquel Martí i Pol el curs que ve.  Miriea Mahedero, portaveu de la plataforma Sant Feliu es Mou, va llegir la moció al ple, que expressava el rebuig al tancament de línies de P3 i va defensar la baixada de ràtio “com a solució al descens de la natalitat”. En el text també es demanava al Departament d’Ensenyament que “s’esperi a la finalització del procés de matriculació per prendre la decisió final” i va reclamava “que es tracti igual les escoles concertades que a les públiques” a l’hora de tancar línies.

Els 8 partits polítics que formen part del ple municipal van expressar el suport a la moció. La regidora d’educació, Mireia Aldana, va subratllat que el Consell Escolar havia avalat la moció i les mobilitzacions ciutadanes. A més, va reivindicar la necessitat “d’una llei d’educació nova”.

Un cop aprovada la moció, es va fer un llarg aplaudiment al qual es van sumar alguns regidors i els membres de Sant Feliu es mou, tants que no cabien a la sala, van abandonar el ple. La propera cita de la plataforma és el 4 de febrer, davant la seu dels serveis territorials del Departament d’Ensenyament, a Sant Feliu, una protesta organitzada per la FaPaC per rebutjar el tancament previst de 21 línies de P3  a tota la comarca.

Aprovat el Pla de Mobilitat Urbana per prioritzar els vianants

El ple també va tirar endavant ahir el Pla de Mobilitat Urbana de Sant Feliu, que inclou la Memòria ambiental per als anys 2015-2020. Segons va explicar el regidor de mobilitat, Josep M. Rañé, el document té “sis principis rectors: sostenibilitat,accessibilitat, seguretat, eficàcia, garantia de la qualitat de vida i garantia del dinamisme de la mobilitat".

El pla inclou 41 actuacions concretes centrades en el foment de la mobilitat a peu, la millora de la mobilitat amb bicicleta o altres temes relacionats amb el transport. Regidors com Manel Carrion (CDC) i Xavier Alegre (C's) van agrair que s’hagi continuat amb un projecte “transversal” que inclou feina feta en diversos mandats de diferent color polític i van agrair el paper dels tècnics municipals.

La majoria de grups van votar-hi a favor. Només es va abstenir Veïns per Sant Feliu. Jordi Sospedra, com a representant del grup, va explicar que el document facilitat per l’equip de govern era massa llarg per poder analitzar a fons durant una setmana i que, en línies generals, el qualificaven “pensant més en els anys 2006 i 2007 que en l’actualitat” i retreien que “no es pensés en l’ajust de les despeses”.

Una moció perquè Sant Feliu pugui ser Ciutat del Bàsquet Català 2017

El ple va aprovar per unanimitat quatre mocions més. Una la va presentar l’equip de govern, d’urgència, per demanar que Sant Feliu sigui Ciutat del Bàsquet Català 2017, coincidint amb que l’any que ve el Club de Bàsquet Santfeliuenc celebra el 90è aniversari de l’entitat. Així, es presenta la candidatura a la Federació Catalana de Bàsquet.

La regidora d’esports, Lourdes Borrell, va subratllar el bon moment de salut de l’esport de la ciutat i va recordar que l’esdeveniment seria semblant al que es viurà enguany amb l’Handbolicat, que també coincidirà amb el 40è aniversari de l’entitat.

També es va aprovar una moció presentada pel PP perquè Sant Feliu sigui una ciutat per la cardioprotecció, per la qual cosa la ciutat comptarà amb 9 desfibril·ladors; una que presentava ERC, per garantir la pràctica esportiva dels infants immigrants, i una més d’urgència presentada per ICV-EUiA de suport als acords a la cimera del clima de París.

Al ple també es va acomiadar la regidora de Ciutadans, Elisabet Valencia, que a partir d'ara es dedicarà a la tasca de diputada al Parlament de Catalunya. Valencia va sortir escollida a les eleccions que es van fer el 27 de setembre. A partir del mes que ve la substituirà Alex Cano.

Discrepàncies en la manera de crear un protocol escolar contra la transfòbia

El punt que ahir va generar més debat va ser una moció que presentava Ciutadans per demanar que es creï un protocol educatiu contra la transfòbia. Tots els partits van coincidir en la necessitat de combatre-la, però la majoria de partits van expressar discrepàncies amb un dels punts de la moció. Es tracta d’un punt on es demanava que “es presenti la proposta de protocol que s’ofereix i que ho tingui en compte la comissió d’igualtat i educació, per poder-lo implementar a la ciutat i perquè després es porti al Parlament de Catalunya”.

Des de JSF, Luis Serrano va explicar que, després de consultar el text amb diverses associacions LGTB de Catalunya, totes coincidien que el protocol “s’ha de treballar amb els centres educatius i també amb la Policia i el Consell Nacional LGTB”. Les portaveus del PP i de CDC, Elisabet Ortega i Rosa M. Martí, van demanar que “si es fa un protocol que sigui també per evitar l’assetjament escolar en general”. Martí també va manifestar estar en contra del punt citat anteriorment perquè “creiem que cal començar pràcticament de zero a l’hora de fer un protocol”.

També Oriol Bossa portaveu d’ERC va expressar un posicionament semblant afirmant que “cal instar les entitats per fer juntes aquest protocol, cal estar units en aquest tema” i va defensar la llei que s’està desplegant: “tenim lleis suficients que estan en revisió contínua”. Lidia Muñoz va expressar la posició d’ICV-EUiA i PSC, que tampoc veien clar aquest punt de la moció. Per l’equip de govern, “el protocol té bona voluntat però potser no és la manera de començar, perquè hi ha moltes entitats que ja hi estan treballant”.

Des de Ciutadans no es va voler retirar el punt 3 de la moció, motiu pel qual Junts per Sant Feliu es va abstenir i es va produir una situació d’empat amb els vots a favor i en contra del punt esmentat. Hi havia 5 vots a favor, de C’s, VSF i PP, i 5 en contra, de CDC i ERC. Les abstencions de JSF, ICV-EUiA i PSC sumaven 11 i, per tant, per desempatar calia el vot de qualitat de l’alcalde. Jordi San José va tornar a demanar a Ciutadans si es podia arribar a un acord en el punt que generava discrepàncies, però C’s no va voler modificar el text. Finalment, ICV-EUiA i PSC van canviar el sentit del vot d’abstenció a contrari, amb la qual cosa, la moció es va aprovar però sense el punt que s’havia discutit.
 
Podeu consultar la galeria d'imatges del ple aquí. Podeu consultar els textos de les mocions en els documents adjunts.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat