Una aproximació al gènere criminal amb els "Vespres Negres a Sant Feliu"

De dimecres a divendres, es faran sessions dedicades a l'univers de la novel·la negra

Jordi de Amorós

Darrerament sembla que la literatura anomenada negra gaudeix de bona salut a Catalunya; l’èxit de festivals com el BCNegra ha afavorit el seguiment de moltes iniciatives que es vinculen a aquest gènere arreu de Catalunya. Ara, a Sant Feliu de Llobregat tenim l’oportunitat de gaudir també d’una proposta que cerca establir una cita puntual al nostre calendari vinculada a aquest gènere que tan bé representa els temps que han tocat viure: son els Vespres Negres de Sant Feliu.

Posi un criminal a la seva vida

La literatura ha estat tradicionalment una de les apostes formatives més habituals de l'USLA. També hi ha hagut intents d’articular iniciatives vinculades a la novel·la negra des de fa un parell d’anys; així es van organitzar una xerrada i un club de lectura (en col·laboració amb la Biblioteca Montserrat Roig) al voltant de la presència de la nova novel·la negra dins la temàtica de la guerra civil espanyola.

Després d’aquestes primeres i modestes passes, l’associació ha apostat fort pel gènere i presenta “Vespres Negres. Jornades sobre narrativa negra a Sant Feliu de Llobregat” amb la voluntat clara de crear un espai permanent al calendari de les seves activitats vinculat a aquest gènere.

En aquesta primera aproximació, les jornades tindran un epicentre clar: la novel·la negra feta a Catalunya i en català. Una llarga programació (la podeu veure a la imatge adjunta), articulada al voltant de tres sessions, de dimecres a divendres, amb l’Aula de Cultura de l’Ateneu com a seu permanent.

Tot plegat permetrà apropar-nos a qüestions diverses. Dimecres, per exemple, es parlarà de la vinculació de novel·la negra política i món judicial, amb el periodista santfeliuenc Toni Muñoz i l’alcalde de Vilassar de Mar, D. Del Clot. Dijous es farà una marató d’autors i autores negres i una masterclass sobre les mentalitats psicòtiques, amb I. Solanich. Divendres es dedicarà una sessió als espies (amb lectures i conferències) que es “rematarà” amb una sessió gastronòmica molt negra i amanida amb vins d’Estraperlo i Crims-Tònics (en honor a Enriqueta Martí). Tots i cadascun dels dies de les jornades també hi haurà la possibilitat d’adquirir la millor literatura negra, de primera i segona mà, als estands presents a les jornades. 

Les bandes son més efectives que el franctirador solitari

És molt evident que la suma d’esforços reverteix en un resultat final més lluït. Per això, en aquesta ocasió, les jornades són la suma de diferents “agents” Així al nucli original, format per l'USLA i el grup d’autors i editorials coordinats per J.R. Armadàs, s'hi han sumat elements com Fetasantfeliu, que difondrà i seguirà les jorandes, la Biblioteca Montserrat Roig, sospitosa habitual amb tot el que tingui a veure amb la lectura i la cultura pública i els ultraperillosos membres de la La Mordida i la seva expressió, en forma de llibreria, Barra / Llibre.

Amb tot això, esperem que els seguidors d’aquest gènere puguin gaudir d’uns vespres interessants i ben negres!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat