El padró de 1881 de Sant Feliu, a un clic

Un projecte permet que els santfeliuencs puguin arribar a consultar el seu arbre genealògic a la xarxa

 • Foto: Anna Rovira
  Foto: Anna Rovira
 • Foto: Anna Rovira
  Foto: Anna Rovira
 • Foto: Anna Rovira
  Foto: Anna Rovira
Anna Rovira


El Projecte EINES uneix dues disciplines molt allunyades com la informàtica i les humanitats. Es tracta d’un projecte de recerca que vol digitalitzar les fonts demogràfiques i, així, donar la possibilitat de conèixer detalls sobre els nostres avantpassats que vivien a Sant Feliu. És una inciativa pionera a Catalunya, tal com explicava en una entrevista a Fetasantfeliu Josep Lladós, del Centre de Visió per Computador-UAB, que és qui hi ha al darrere del projecte juntament amb l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

Josep Lladós va explicarahir  el procés que comporta haver arribat fins a aquest punt; “primer es digitalitzen els documents i es fan programes d’ordinador que els llegeixen. Però abans hem d’ensenyar a llegir a l’ordinador, i això es fa gràcies als voluntaris que ens han ajudat a transcriure alguns documents”. És per això que el projecte va arrencar ara fa un any. 

Alguns d’aquests voluntaris són alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Olorda, animats per la professora de Geografia, i que gràcies a això ha conegut professions del passat que desconeixien.


Un projecte que tira endavant amb voluntariat
 
Anna Cabré va explicar que van escollir Sant Feliu com a ciutat pilot d’aquest projecte pioner europeu perquè la població que hi vivia era molt variada i perquè abans de començar la feina ja tenia molts manuscrits digitalitzats, la gran majoria el registre de casaments de l’església. Amb tota la informació dels padrons a Internet ja no caldrà rebuscar a l’arxiu per conèixer com es deien antigament els carrers de la ciutat, quins eren els noms i cognoms més típics, de què treballaven els nostres avantpassats, o fins i tot quan van arribar a Sant Feliu.
 
A dia d’avui el que es poden consultar alguns dels padrons digitalitzats. De fet, una part d'aquests ja es pot consultar a Internet des de l'any 2010. Ara ja es pot fer servir un cercador de l’any 1881 i aviat es podrà comprovar l’evolució de la ciutat des del 1828 al 1955. Els padrons ja estan digitalitzats i ara cal fer les transcripcions, on estan col·laborant voluntaris i voluntàries. Unes transcripcions que ajuden el Centre de Visió per Computador a fer un software que llegeixi la lletra manuscrita.

Un exemple del que permetrà aquesta eina és que es podrà saber el lloc que a ocupat a Catalunya en quant al número d’habitants; com que el 1857 ocupava la posició 124 i fa dos anys està en 27à posició. Tot i això, Enric Cobo, d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, alertava que els documents que estan digitalitzant són autèntics, però que pot ser que tinguin errors des del mateix moment que es van crear.
 

Comentaris

Redacció Sant Feliu
3.

#2 Gràcies M. Luz, ja ho hem esmenat.

 • 0
 • 0
M. Luz Retuerta Sant Feliu de Llobregat
2.

El que ara cal és fer les transcripcions per això cal la col·laboració de voluntaris i voluntàries. Aquestes transcripcions són les que estan ajundant al Centre de Visió per Computador a fer un software que llegeixi lletra manuscrita. Això fa que aquest projecte sigui un projecte molt innovador, que pot ser un referent internacional. Us emplacem a fer-vos voluntaris

 • 0
 • 0
M. Luz Retuerta Sant Feliu de Llobregat
1.
Moltes gràcies per la notícia, però, si us plau, esmeneu la part que diu que s'han de digitalitzar el padrons, precisament es va triar, entre altres raons, Sant Feliu de Llobregat perquè ja tenia tots els padrons digitalitzats, una part dels quals són consultables ja a Internet des de l'any 2010 al cercador “Arxius en Línia”. Podeu accedir a padrons digitalitzats a través del web de l'Arxiu, la icona és a la dreta del web: http://cultura.gencat.cat/arxius/acbl
Els padrons es va digitalitzar en un pla extraordinari d’ocupació sota l’impuls i la direcció de l’Arxiu Comarcal. El que s’està fent ara és transcriure’ls amb la feina dels voluntaris i voluntàries i innovar a partir de fer un software que llegegi lletra manuscrita. Us emplacem a que us afegiu al projecte, per poder a tenir en el portal el màxim nombre de padrons transcrits.
 • 0
 • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat