Acord entre l’equip de govern, Veïns per Sant Feliu i PP sobre la rebaixa de l'IBI en els propers 3 anys

Els quatre grups explicaran dijous al matí en roda de premsa la moció que portaran al ple de juliol

Jordi Ferrer / Carme Verdoy

L’IBI serà el protagonista del ple de juliol, que es farà aquest dijous a les 19.30h. ICV-EUiA PSC i dos partits de l’oposició, Veïns per Sant Feliu PP presentaran una moció conjunta que acorda rebaixar l’IBI durant els propers 3 anys, tal com van explicar la setmana passada l’alcalde, Jordi San José, i el regidor d’Hisenda, Josep M. Rañé. Una rebaixa que es preveu que sigui aproximadament d’un 3% cada any fins arribar al 9% de diferència entre el tipus que es va modificar fora de termini i l’anterior.

Pactar per posar fi a la politització de l'IBI? Matisos per una moció consensuada amb part de l’oposició

Si l'acord de consens entre les formacions del mateix equip de govern no han esdevingut precisament senzilles ateses les discrepàncies i posicionaments inicials antagònics sobre el retorn de l'IBI 2014, més difícil es preveia el consens amb les demés formacions polítiques. I especialment amb aquelles com Veïns per Sant feliu, una agrupació d'electors que va concórrer a les eleccions municipals amb el lema "Somos los de l'IBI", clam inequívoc de la seva principal reivindicació política. Doncs poc més d'un any després d'haver-se constituít el nou consistori i just un mes després d'haver-se fet pública la ressolució del Tribunal Suprem sobre la instància presentada pel PSC, l'equip de govern acorda presentar una moció conjunta en el proper ple municipal, que tindrà lloc aquest dijous, amb l'aval de VSF i el PP. Un acord encaminat a enterrar la principal polèmica cívico-política de l'anterior mandat i al mateix temps resoldre per la via de l'acord ampli una ressolució que no estressi les arques municipals.
 
Per demà al matí, s'ha convocat una roda de premsa per explicar l'acord amb representants de tots els partits signants. Serà a les 11h a l'Ajuntament i hi intervindran l'alcaldessa accidental, Lidia Muñoz, el regidor d'Hisenda, Josep M. Rañé, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Manuel Leiva, el portaveu de CC Veïns, Silvestre Gilaberte, i la portaveu del PP, Elisabet Ortega. Fins demà, l'equip de govern no ha volgut fer més declaracions sobre aquesta qüestió. La moció que es portarà a ple dijous encara no s'ha fet pública.

Tot i això, Silvestre Gilaberte, de Veïns per Sant Feliu, ha explicat a Fetasantfeliu que el text de la moció finalment inclourà alguns matisos. Segons Gilaberte, el seu suport final a la moció es deu a que el document inclou alguns matisos que reclamaven, com ara “que es contemplin els interessos” i que “s’informi de l’acord a tota la ciutadania”. Gilaberte admet que “he criticat molt durament l’alcalde i ara em sembla important reconèixer que ha tingut una bona actuació”. D’altra banda, per Elisabet Ortega, portaveu del PP, afegir-se a la moció respon a que “mai direm que no a una baixada d’impostos i perquè era el màxim que podíem aconseguir, després de tot el període de negociacions”.

Gilaberte creu que amb l’acord “complim un criteri de reivindicació social molt estès des dels últims anys” i que alhora la rebaixa en 3 anys permet “ser compatible amb la gestió de l’Ajuntament, tot i que s’ha de retallar despesa”. També ho veu així Elisabet Ortega: “és una manera de tornar els diners que es van cobrar de més el 2014 i l’única manera de fer-ho si no es volia que l’Ajuntament fes fallida”. Arran de les negociacions, s’han decidit sumar al pacte per “intentar donar una imatge  de consens”.


Posicionaments diferents a ERC i Ciutadans, JSF encara no s’ha decidit i CDC s’explicarà dijous

Pel que fa a la resta de grups,  les opinions són diverses. Des d’ERC, segons el seu portaveu, Oriol Bossa, “segurament votarem a favor de la moció, tot i que amb molts peròs que argumentarem al ple”". Per exemple, volen incidir en el punt d’informar la ciutadania i de demanar disculpes.

D’altra banda, Ciutadans, segons el seu portaveu, Xavier Alegre, no votarà a favor “perquè no estem d’acord en què es retorni en tres anys, el correcte seria fer-ho en un any o, com a molt, en dos, perquè no condicioni el govern que entraria l’any 2019”. La secció local del partit es reunirà avui per acabar de decidir el posicionament però en principi es preveu que sigui una abstenció. La coalició de Junts per Sant Feliu també es reunirà avui per debatre sobre com afrontaran la moció. I des de CDC ja tenen decidit què faran però no exposaran el seu posicionament fins dijous al ple.

Precisament la formació representada per Rosa Mari Martí va ser la principal aliada d'ICV-EUiA en l'anterior mandat municipal i el segon regidor, Manel Carrion, va ser el responsable de la cartera d'hisenda al llarg del contenciós iniciat per la comissió ciutadana de l'IBI però portat als tribunals de manera satisfactòria pel PSC, ara al govern, amb Josep Maria Rañé al capdavant de l'Hisenda municipal. El posicionament dels convergents no s'albira favorable, tot i que encara no han fet públic quin serà el seu vot.

A  més de la moció de l'equip de govern, se'n presenta una altra relacionada amb el retorn de l'IBI, però que es desmarca del plantejament de l'altra moció. El text el presentarà Miguel Cano juntament amb 117 signatures més.

El ple també aprovarà la liquidació del pressupost del 2015

Tot plegat es debatrà al ple ordinari de juliol, que tractarà 23 punts més i serà l'últim abans de l'aturada del mes d'agost. Un altre dels més destacats també serà en clau econòmica: l’aprovació definitiva del compte general del pressupost 2015. També està previst aprovar l’augment de percentatge de despeses de caràcter plurianual per l’exercici 2017 de cara a diversos projectes d’inversió.

Entre altres punts, també s’aprovaran les línies estratègiques del pla de rescat social, que s’aprovarà definitivament a la tardor. El pla inclourà el conjunt d’accions i mesures de l’Ajuntament per combatre situacions d’urgència social i pobresa de Sant Feliu.

Pel que fa a les mocions, a banda de les relacionades amb l’IBI, l’altra la presenten ICV-EUiA, PSC i ERC i és per donar suport a la Declaració d'entitats memorialistes sobre el 80è aniversari del cop d'Estat del 18 de juliol de 1936.

Podeu consultar l’ordre del dia complet al document adjunt.

Comentaris

MARIA ROSA SANT FELIU DE LLOBREGAT
5.

Hola buenas tardes
Entiendo que es una devolución a plazos ¿no'

Eso dice la sentencia?

Me la volveré a leer
igual algo se me ha pasado

No lo acabo de entender

  • 5
  • 0
Llorenç Sant Feliu de Llobregat
4.

Jo només voldria recomanar als que vàreu asistir al debat electoral del Auditori del Palau Falguera que fessiu un exercici de memòria i recordesiu les cares, les mirades i les paraules entre el Sr. Jordi Sanjosé i la Sra. Lourdes Borrell sobre aquest tema i molt especialment les de la Sra. Lourdes.

  • 10
  • 1
Julia Maldonado San Feliu
3.

Este alcalde será recordado por el alcalde del IBI.

Él y la tropa de Convergéncia quisieron engañar a su pueblo

Un juez ha tenido que poner las cosas claras. ¡Qué verguenza!

  • 7
  • 1
terra i llibertat sant feliu de llobregat
2.

#1 Lo de la Borrel , el Silvestre i el PP es de vergonya !!!

  • 9
  • 3
José Sant Feliu de Llobregat
1.

Vaya compinxeo, Los del IBI, la Lourdes el Jordi y el PP cogiditos de la mano para decir Digo donde dije Diego, HAY QUE DEVOLVER EL 9 % pues no, ahora os haremos una rebaja del IBI los próximos tres años. Y los ciudadanos agradecidos, podriamos olvidar lo que dijeron y organizar un besamanos popular de agradecimiento como en la epoca de la dictadura. Apaga y vàmonos.

  • 9
  • 4

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat