8 de març, Dia Internacional de les Dones: feminisme és igualtat

 

Voldria compartir el manifest en commemoració del Dia Internacional de les Dones que hem llegit aquest migdia a la Plaça de la Vila:

 

Avui, 8 de març de 2017 necessitem recordar que les dones continuem movent el món i necessitem reivindicar més que mai els feminismes com a motor de canvi a llarg de la història. Així ho van fer, a principis del segle XX, les obreres de la fàbrica tèxtil Cotton a New York reclamant igualtat de sou i millors condicions laborals. Avui, ja al segle XXI, les dones del nostre país cobrem un 25% menys que els homes, ocupem la majoria dels contractes a temps parcial i dediquen el triple d’hores que els homes a les tasques no remunerades de la llar. Com s’ha dit molts cops, la pobresa té nom de dona.

 

Avui, 8 de març, Dia Internacional de les Dones, totes juntes reivindiquem EL DRET A DECIDIR-HO TOT: la nostra sexualitat, el nostre projecte de vida que inclou, o no, la maternitat, la nostra educació, les nostres condicions laborals, quin ús fem del nostre temps lliure, del nostre present i del nostre futur.

 

Les dones som la meitat de la població. Som i hem sigut agents actives en la construcció de la societat i no ens podem pas conformar a quedar relegades a un segon terme en tots els àmbits de la vida quotidiana.  

 

Les nostres vides, com a dones, han estat sempre envoltades per les obligacions, els deures i l’obediència. Per això, reivindiquem una societat lliure d’opressions i de violències, perquè volem viure vides en llibertat amb els nostres cossos i les nostres ments.

 

Avui, 8 de març, volem reivindicar els feminismes com una eina per l’aliança, no per la confrontació com molts volen fer creure. El feminisme sempre ha estat motor de lluita, de revolució i de transformació, reivindicant una societat entre iguals i sense violències; el feminisme és vital per lluitar contra el patriarcat i contra totes les discriminacions que les dones patim arreu del món. El feminisme no és l’antítesi del masclisme, és el moviment de lluita per a l’alliberació i l’empoderament de les dones, sense el qual el masclisme mai desapareixerà. Perquè com diu el lema de la campanya d’enguany: Feminisme és igualtat.

 

Avui, 8 de març volem mostrar el nostre suport al Paro internacional de mujeres. Amb aquest moviment comença un procés de visibilització de la força i la potència que tenim juntes: la possibilitat d’aturar un món que sense nosaltres no funcionaria. Més de 30 països de tot el món li han donat suport, cridant a la solidaritat internacional entre les dones, SORORITAT per evidenciar que estem fartes i que necessitem amb urgència mesures contundents contra la violència física, econòmica, verbal o moral dirigida contra les dones.

 

Avui, 8 de marc

 • Continuem exigint una societat lliure d’opressions, d’explotació i de violències masclistes.
 • Volem posar de manifest que les dones som moltes i diverses, i que les nostres perspectives són crucials per avançar en l’equitat, la igualtat, la justícia i la llibertat
 • Continuem reclamant la igualtat salarial (com al segle XIX)
 • Volem posar en valor el treball de cura, imprescindible per al sosteniment de la vida
 • Reclamem una educació lliure de valors patriarcals, perquè si volem que deixi d’haver homes que assassinin dones pel fet de ser-ho sota una lamentable concepció de la propietat; hem de garantir una educació que consolidi des de la primera infància, l’evidència que les dones som éssers lliures. Hem de recordar que per això ja hi ha la Ley integral contra la violencia de género,  que no es compleix
 • Reivindiquem també el reconeixement de les DIFERENTS IDENTITATS DE GÈNERE, de la llibertat d’opció sexual i dels diferents tipus de famílies i unitats de convivència.
 • I , cal denunciar que les violències són responsabilitat de qui les permet, les legitima i les exerceix, i per això cal reclamar als Governs que facin polítiques que garanteixin una vida plena i igualitària per a les dones. Cal continuar exigint l’abordatge de la violència masclista des de les administracions, amb pressupost i mesures concretes per actuar en la prevenció, atenció i reparació. I cal manifestar que també és violència que  els pressupostos per a polítiques de prevenció han patit una rebaixa del 24% (Generalitat) i del 46% (Estat). I també és violència que el ministerio d’Interior afirmi que una de les causes de la violència masclista és que les dones se separen aviat.

 

D’altra banda, com vivim en un món globalitzat, no ens podem oblidar els centenars de conflictes armats que hi ha arreu del món, generant una brutal violència sobre els cossos de les dones com a “armes de guerra”. Una d’aquestes conseqüències són les milers de persones refugiades que es concentren a les fronteres i murs de Grècia, Turquia, Líbia, Jordània i d’altres països més. Moltes d’elles són dones amb fills i filles que busquen ser acollits i el que es troben són noves victimitzacions, oblidades i violentades en els territoris que haurien de ser d’acollida. Volem pobles i ciutats refugi, perquè casa nostra és també casa vostra.

 

Avui, 8 de març, cal recuperar el fil violeta de la nostra història i recordem que van ser les entitats de dones del nostre país que van posar la igualtat de gènere en l’agenda política, amb les polítiques de salut sexual i reproductiva i els serveis d’atenció a les dones víctimes de violència. Per això, avui també reivindiquem aquesta xarxa d’entitats de dones, i el Consell Municipal de Dones, com agents imprescindibles per garantir els nostres drets socials i polítics.

 

Com veieu són moltes lluites que tenim pendents i les conquestes per assolir per arribar a la plena igualtat. Comprometem-nos, doncs, i avancem des de la complicitat cap a la construcció de pobles i ciutats més justos, més igualitaris, més equitatius i més solidaris.

 

Visca la lluita feminista! Visca Sant Feliu!

Comentaris

Lolita
Lidia, tot molt be al que fa als actes del Dia de la Dona, pero si tenim una Plaça 8 de Març, on es llegia el
manifest, perque ara no es realitza, cap acte a l'esmentada Plaça centrant actes a la Plaça de la Vila ?.
En resposta a Lolita
Lídia
3.

Disculpa Lolita que no t'hagi contestat abans, tradicionalment sempre es fa la lectura del manifest a la Plaça de la Vila, i més si és un dia laborable. A la Plaça 8 de març vam fer les activitats de diumenge centrades en la cursa de les Dones.
Salutacions!

 • 0
 • 0
Lolita Sant Feliu de Llobregat
2.

Lidia, tot molt be al que fa als actes del Dia de la Dona, pero si tenim una Plaça 8 de Març, on es llegia el
manifest, perque ara no es realitza, cap acte a l'esmentada Plaça centrant actes a la Plaça de la Vila ?.

 • 0
 • 0
isa sant feliu de Llobregat
1.

felicidades Lidia feliz día de la mujer

 • 1
 • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat