Un museu a l’Escorxador per no perdre el nostre passat

Al PDeCAT a Sant Feliu ens preocupa la manca d’implicació de l’Ajuntament en la preservació i difusió del nostre patrimoni històric

Una de les qüestions que critiquem amb freqüència des del nostre grup municipal és la falta d’estima i d’orgull per la nostra ciutat que de vegades es desprèn de les polítiques de l’equip de govern a l’Ajuntament. Som de les poques capitals de comarca que no ha aprofitat la seva importància administrativa, ni sembla tenir intenció de fer-ho, per créixer i impulsar-se. A més, tenim un govern municipal que, com explicava en el meu últim escrit, no demostra tenir interès real per potenciar l’atractiu dels seus indrets més significatius, i aquesta és una mancança que afecta també al conjunt del nostre patrimoni.

Són diverses les entitats del municipi que treballen i han treballat per recuperar i preservar la nostra memòria. En tot cas des de l’Ajuntament no s’han sabut establir les sinergies que permetessin crear amb elles un projecte comú i d’interès per a tota la ciutat.  Quan qualsevol santfeliuenc o santfeliuenca es pregunta sobre com era la població anys enrere o com ha evolucionat al llarg del temps, li és difícil trobar una resposta propera i accessible. Aquesta situació es veu agreujada per la dispersió que pateix una part important del patrimoni material que composa el nostre llegat, amb el risc que això comporta per a la seva conservació. Per exemple, les restes arqueològiques (romanes i ibèriques) que es conservaven a Can Ricart, les tenim? On són? Estan catalogades?

Davant d’aquesta realitat al programa electoral amb el que ens presentàvem a les passades eleccions municipals proposàvem la creació d’un projecte museístic a l’Escorxador que servís per recollir la part del nostre patrimoni que correm el risc de perdre, per una banda, i per establir un punt d’interpretació del nostre passat per una altra. La idea és, simplement, oferir un recorregut que de manera clara i visual ens ajudi a conèixer millor la nostra història comuna i que ens permeti incrementar el sentiment d’estima i d’identificació amb Sant Feliu.

Després de la remodelació de la piscina, l’Escorxador és un edifici que ha quedat buit i que, per si sol, és una part a destacar de la nostra història. Estic convençuda que difícilment podrem trobar un espai més adequat per conservar tot allò que pugui parlar-nos del nostre passat agrícola o de la importància que el tèxtil o l’aixeteria han tingut en el nostre desenvolupament.

Ara ja s’han apagat moltes de les veus dels santfeliuencs i santfeliuenques que podien explicar-nos la nostra història. No deixem, en tot cas, que també s’apagui i es perdi en el temps la ciutat en la que van viure, la ciutat que vam ser. Encara hi som a temps.

Comentaris

Manuel Leiva Sant Feliu
1.
Molt respectable la teva opinió. Verteixo la meva, que no exclou fer el que dius en un altre indret.
I projectar a l'Escorxador la ciutat que volem ser?
Posar a l'Escorxador el Mercat de Pagès del Baix Llobregat és mirar endavant sense deixar la vista enrere.
Recuperar la nostra agricultura és recuperar la nostra Història, és recuperar el nostre territori, és recuperar una activitat generadora de llocs de treball, és assagurar al nostre entorn un futur lliure d'especulació i és buscar una alimentació més sana per a la nostra gent.
I si mirem el futur sense oblidar el passat?
Hi ha debat i és sà.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat